NieuwsE-sport
Speel zelf een EK-finale als virtuele Rode Duivel
Waarschijnlijk hebt u niet het lijf van Romelu Lukaku, het inzicht van Kevin De Bruyne of de voetjes van Eden Hazard. Toch kunt ook u Rode Duivel worden. Met een spelconsole in de hand.
Computerspelletjes zijn big business. Volgens zakenblad Forbes verdient gamer Tyler Blevins (Ninja) elk jaar 15 miljoen euro. Donovan Hunt (TekKz) is een Brit van achttien en de meest verdienende virtuele voetballer ter wereld: hij heeft al bijna 400.000 euro verdiend. Elk wedstrijdje brengt hem 75.000 euro op.
Vele generaties spelen FIFA thuis al, maar intussen zijn er ook echte competities met professionele spelers voor dezelfde voetbalclubs en nationale teams. De Belgische voetbalbond wil nu verder surfen op dat succes en zoekt naar de beste amateurspelers van het land, om als eDevil internationale triomfen en roem te vergaren.
Het nationale team werd opgericht in 2018, ter gelegenheid van de eerste virtuele interland tegen Frankrijk. “We hebben in België 24 spelers in de ePro League, maar in tegenstelling tot het gewone voetbal weten we niet welke talenten er nog zijn. Daar gaan we nu naar op zoek. Er moet nog heel veel talent ergens in de zetel zitten”, zegt Bart Cobbaert, e-sportspecialist van de KBVB.
Zo komt er op het oefencomplex van de Rode Duivels in Tubize een Esports Academy waar de grootste talenten zich kunnen ontwikkelen tot topspelers. Om die talenten te vinden, zet de voetbalbond een reeks FIFA 21-toernooien op, waaraan iedereen vanaf zestien jaar mag deelnemen. Op 17 april is er de eerste van vier kwalificatiedagen, op 6 mei volgt de grote finale.
“Het is de bedoeling om elke maand twintig à dertig getalenteerde gamers te begeleiden. Dat gaat van manieren om hun concentratievermogen en oog-handcoördinatie te verbeteren, over de juiste voeding voor een wedstrijd, tot de tactiek van de tegenstander te leren analyseren”, zegt Cobbaert.
Massa’s opbrengsten
Dat de Belgische voetbalbond zich op de e-sport concentreert, past in de strategie van de FIFA om van het virtuele voetbal een echte sport te maken. De reden daarvoor is simpel: het brengt massa’s geld op. Uit de jaarrekening van 2020 blijkt de FIFA 133 miljoen euro van de 223 miljoen aan totale inkomsten uit de licentierechten van voetbalgames verdiend te hebben.
“Alle federaties hebben de e-sport intussen opgepikt”, zegt Cobbaert. “Maar denk nu niet dat we de commerciële jackpot hebben gewonnen. Virtueel voetbal is financieel nog heel beperkt. League of Legends en Fornite, met miljoenen kijkers die de onlinewedstrijden volgen, dat is nog een heel ander niveau.”
Toch heeft de KBVB ambities. Cobbaert: “Ik zou graag over twee jaar met een Belgische speler in de finale van een internationaal toernooi staan, zoals de echte Rode Duivels dromen van de EK- of WK-finale. Wie handig is met de spelconsole en slim redeneert, kan met een paar maanden intensieve begeleiding tot een wereldtopper uitgroeien.”