Woensdag 22/03/2023

NieuwsWielrennen

Sonny Colbrelli gereanimeerd na aankomst in Catalonië: ‘Hij praat en beweegt’

De hulpdiensten en officials staan rond Sonny Colbrelli in aankomstplaats Sant Feliu de Guíxols. Beeld ANP / EPA
De hulpdiensten en officials staan rond Sonny Colbrelli in aankomstplaats Sant Feliu de Guíxols.Beeld ANP / EPA

Europees kampioen Sonny Colbrelli verloor na een sprint in de Ronde van Catalonië het bewustzijn en kreeg volgens omstanders meteen hartmassage. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis in Girona. Zijn toestand is volgens een mededeling van de ploeg stabiel.

MG en JDK

De 31-jarige Colbrelli stapte twee weken geleden nog met bronchitis uit Parijs-Nice. Ook werd hij op het laatste moment van de deelnemerslijst voor Milaan-Sanremo geschrapt. Gisteren kwam hij dan toch aan de start van de Ronde van Catalonië.

De eerste rit eindigde in een massasprint bergop in Sant Feliu de Guíxols. De Australiër Michael Matthews won, de Italiaan Colbrelli werd tweede. Enkele minuten later, in de chaos van de finish, verloor Colbrelli het bewustzijn en zakte in elkaar. Medische hulp kon snel worden gegeven, maar de onrust was groot toen rond de renner doeken werden gespannen. Ook ambulances spoedden zich naar de plek waar Colbrelli werd behandeld.

De renner, vorig jaar winnaar van Parijs-Roubaix, kreeg hartmassage en zou snel het bewustzijn herwinnen. Teammanager Milan Erzen deelde aan journalisten mee dat Colbrelli opnieuw bij bewustzijn was, dat hij naar een ziekenhuis in Girona werd gebracht en dat hij zich slecht voelde. “Hij is bij bewustzijn, hij praat en hij beweegt.”

Wat later zou zijn wielerploeg Bahrein-Victorious in een communiqué bevestigen dat zijn toestand stabiel is.

Corona

Het is niet duidelijk wat de precieze reden is voor wat Colbrelli overkwam. Veel renners zijn ziek, of ze zijn ziek geweest, zoals Colbrelli. Naar verluidt zou de Italiaan in januari covid hebben gehad. Dat is door zijn team niet bevestigd, wel dat hij twee weken geleden bronchitis had.

De Belgische sportarts Kris Van der Mieren, bondsdokter bij Belgian Cycling, wijst op de impact die virale aandoeningen als covid of bronchitis hebben. “Het coronavirus heeft een voorliefde voor de hartspier, maar andere virussen kunnen evengoed de hartspier aantasten.”

Het gevaar bij topsporters, in dit geval wielrenners, is volgens Van der Mieren dat ze onvoldoende de tijd nemen om te genezen. “Een virale aandoening kan nog maanden na de infectie aanslepen. Bij topsporters is de druk groot. Niemand wil tijd verliezen, maar de minste tijd verlies je door een ziekte goed te laten uitzieken. De meeste tijd verlies je door snel weer aan te knopen met topsport.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234