sport

Slecht bestuur kost sportbonden voortaan geld

1 Zestien sportfederaties zijn gebuisd op het vlak van goed bestuur. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse overheid, één jaar nadat Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) een gedragscode heeft opgelegd. © BELGA

Uit een doorlichting blijkt dat een op de drie sportfederaties zakt op het vlak van 'goed bestuur'. Bevoegd minister Muyters wil daarom bijsturen. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en Gazet van Antwerpen vandaag.

Met 46 zijn ze, de sportfederaties, van Voetbal Vlaanderen tot de Nederlandstalige Liga voor Onderwateronderzoek en -sport. Zestien zijn gebuisd op het vlak van goed bestuur. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse overheid, één jaar nadat Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) een gedragscode heeft opgelegd.

Gedragscode

De federaties krijgen 20,7 miljoen euro per jaar van de belastingbetaler. Maar de gedragscode is niet vrijblijvend: wie slecht scoorde op het vlak van goed bestuur, krijgt straks minder subsidies. "15 procent van het totale budget is afhankelijk van die score", zegt Muyters.

Het gaat dus om 3,1 miljoen euro die in juni op die basis wordt verdeeld. Wie goed scoort, krijgt meer. De gebuisden moeten het met minder doen. Dat nieuwe principe geldt vanaf dan al voor een deel, tegen 2020 volledig.

nieuws

cult

zine