Zondag 05/02/2023

ReportageRFC Seraing

Seraing, waar de tijd is blijven stilstaan: ‘In 1A willen we ons budget van 4 miljoen euro naar 6 miljoen brengen’

Het aftandse stadion van promovendus RFC Seraing. Beeld Photo News
Het aftandse stadion van promovendus RFC Seraing.Beeld Photo News

Seraing een verrijking voor 1A? Wie weet, als het voetbal even hard sprankelt als in de gloriedagen meer dan 25 jaar geleden. De infrastructuur dateert alvast nog uit de vorige eeuw.

BFRNSDG en NVK

Welkom in Seraing, grauwe voorstad van Luik. Hier zal volgend seizoen toch een lichtpuntje van trots blinken met 1A-voetbal. Ongetwijfeld zal de kersverse hoogsteklasser alle bezoekende clubs en fans warm onthalen, zo was het een kwarteeuw geleden niet anders. Pretentie staat haaks op de club. Zie ook de omgeving rond het stadion: een verpauperde regio met arbeiderswoningen, sociale woonblokken en verroeste metaalindustrie. Deze mensen leven met de voeten op de grond.

De zwart-rood geverfde voorgevel van het Stade du Pairay grenst vlak aan een doorgangsstraat. Zo doet de hoofdtribune denken aan die van die andere stijger, Union Sint-Gillis. Alleen: bij Union gaat het om een geklasseerd architecturaal pareltje met art deco. Bij Seraing oogt de buitenkant als die van een fabrieksgebouw. Voorts delen beide promovendi dezelfde handicap: de infrastructuur voldoet niet aan die van een moderne profclub. Ook Seraing heeft geen businessseats of deftige vipruimtes. De persbanken zijn nog krek dezelfde als 25 jaar geleden toen Seraing voor het laatst in de hoogste klasse speelde. Seraing had in 1994 een straffe voorhoede met Wamberto, Edmilson en Roger Lukaku (papa van Romelu en Jordan) en spelers die de mouwen opstroopten zoals Manu Karagiannis en Didier Quain.

Materiaalvrouw Sandra:
Materiaalvrouw Sandra: "Ik zag de spelers niet altijd glimlachend van training komen omdat ze zo hard moesten werken."Beeld Photo News

Naast de hoofdtribune heeft het Stade du Pairay een hoog bricolagegehalte. De tegenoverliggende grote zittribune mag er wel zijn, die is recentelijk opgetrokken en geeft een smetteloze indruk. De bezoekers aan de zijkant moeten het stellen met onoverdekte staanplaatsen op beton. Aan de andere kant bevinden zich de kantine en kleedkamers. En het kantoor? In de hoek staat een soort minicontainer; drie administratieve krachten werken hier op 20 vierkante meter.

Mooie grasmat

Twee dagen na de promotie valt er niet veel activiteit te bespeuren in Seraing. Materiaalvrouw Sandra is wel in de weer in haar materiaalhok. Zij geeft Emilio Ferrera een pluim na de promotie. “Hij is een verbeten trainer. Ik zag de spelers niet altijd glimlachend van training komen omdat ze zo hard moesten werken. Het heeft wel geloond.”

Ook algemeen directeur Philippe Gilis is op post, hij bemant een van de krappe bureaus. De sympathieke man met een Standard-verleden geeft een korte rondleiding. Wat meteen opvalt: de grasmat ligt er nog pico bello bij. “Met dank aan de terreinverzorgers van de stad, die eigendom is van het stadion. Voor komend seizoen leggen we een nieuw veld met stadionverwarming aan.” Die kosten zijn al gebudgetteerd.

Er zijn nog meer werken op til. Een nieuw trainingsveld met natuurlijk gras voor de eerste ploeg is in volle aanleg en moet tegen 15 juni klaar zijn. Een werknemer is met de graafmachine aan de slag en zucht: “Hier zitten veel stenen in de ondergrond.”

Het Stade du Pairay ligt in een grauwe buurt. Beeld Photo News
Het Stade du Pairay ligt in een grauwe buurt.Beeld Photo News

Gilis wijst naar een oud, plat kantinegebouw met opschrift ‘Buvettes Frites BBQ’. “Daar komen op termijn ons nieuwe trainingscomplex voor de profs en een kantoor. Ook het jeugdcomplex aan de andere straatkant willen we tegen 2023 moderniseren.”

De huidige povere faciliteiten zijn trainer Ferrera een doorn in het oog. Zelf heeft hij geen deftig bureau en werkt hij vaak in de kantine. Vandaag overlegt Ferrera met de Franse eersteklasser Metz, de hoofdeigenaar van Seraing. Hij zal er zijn punt maken over de infrastructuur.

Voor Gilis zou dat een hefboom kunnen zijn om Seraing beter te verkopen. “We zitten nu in 1A en merken belangstelling. Deze voormiddag kreeg ik spontaan drie telefoons van mogelijke sponsors. Maar wij kunnen geen businessruimte bieden. In 1A willen we ons budget van 4 miljoen euro toch naar 5 à 6 miljoen brengen.”

Dat Seraing intussen in 1A door zijn aftandse look op kritiek of vooroordelen zal stuiten, neemt hij er voor lief bij. “Ik heb daar begrip voor. In België zijn wel meer stadions verouderd. Ik bezocht het stadion van Metz, dat is zó hypermodern. Die kleedkamers zijn mooier dan die van PSG.”

Coronafraude

Er hangt Seraing wel nog een rechtszaak boven het hoofd na gesjoemel met coronatests. Peter Kerremans, teammanager van Seraing, had de (positieve) tests van drie voetballers van de A-kern verwisseld met die van spelers van de beloften. Hij wilde voorkomen dat de drie A-kernspelers vals positief getest zouden hebben, maar toch een week in quarantaine moesten gaan. Ironisch genoeg werd de eerstkomende competitiewedstrijd tegen Lommel uitgesteld vanwege een coronagolf bij de tegenstander.

Seraing zegt dat de club niets wist van het initiatief van Kerremans en schrijft de fout unilateraal in diens schoenen. Onderzoek van het bondsparket moet uitwijzen of de club op bestuursniveau op de hoogte was. Als de club schuldig wordt bevonden, dan zou dat de promotie van Seraing kunnen hypothekeren. Mogelijk volgen na vandaag nog een aantal hoorzittingen van het bondsparket. Waasland-Beveren, dat in principe niets met die zaak te maken heeft, stelt zich benadeelde partij. De laatste strohalm om in 1A te blijven. (BF/RN/SDG/NVK)

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234