Marathon

Sensatie in Berlijn: Kipchoge verpulvert wereldrecord marathon, ook Europees record op halve marathon vrouwen sneuvelt

3 © AFP

Sentatie in Berlijn. De Keniaan Eliud Kipchoge heeft brandhout gemaakt van het oude wereldrecord op de marathon. Hij finishte in 2u01:39, en deed zo de volle 1:18 van het record van zijn landgenoot Dennis Kimetto uit 2014 (2u02:57). Toen Kipchoge over de finish kwam verscheen 2u01:40 op de klok, maar de tijd werd nog met een seconde naar beneden bijgesteld.

Na vijftien kilometer lag Kipchoge al een halve minuut voor op schema wereldrecord, en nog enkele kilometers verder moest een beetje tegen de verwachting in al zijn laatste tempomaker afhaken. Normaal betekent zo vroeg alleen vallen in een marathon 'game over', maar niet voor Kipchoge. Hij ging alleen nog maar versnellen. Na 30 kilometer liep Kipchoge zowaar 52 seconden voor op wereldrecordschema.

Na 30 kilometer begint de marathon pas echt, klinkt het vaak. Maar Kipchoge had alles onder controle en bleef zijn tempo aanhouden en af en toe zelfs versnellen. In tegenstelling tot bij het veelbesproken 'breaking2'-project, waarbij Kipchoge net niet onder de twee uur dook maar in geoptimaliseerde omstandigheden wel de snelste marathontijd ooit neerzette, voldoet de marathon van Berlijn wel aan alle voorwaarden om van een erkende wedstrijd te kunnen spreken. Kipchoge mag zich nu ook officieel wereldrecordhouder noemen. Zijn persoonlijk record stond tot op vandaag op 2u03:05.

Voor velen had Kipchoge al langer de stempel de 'GOAT', de 'greatest of all time' onder de marathonlopers meegekregen. Die kreeg hij op basis van zijn acht opeenvolgende zeges in grote marathons, inclusief de Olympische Spelen in Rio in 2016, en op basis van zijn indrukwekkend lange carrière, te beginnen met zijn wereldtitel op de 5.000 meter in 2003. Kipchoge zet met zijn wereldrecord in Berlijn een dikke streep onder zijn status van beste marathonloper.

3 © EPA

Nick Van Peborgh en Thomas De Bock halen top vijftien in stevige persoonlijke records

Nick Van Peborgh en Thomas De Bock hebben de top vijftien gehaald op de marathon. Van Peborgh finishte bij zijn debuut knap als veertiende in 2u15:04, De Bock klokte als vijftiende een persoonlijk record van 2u15:19. Ze waren de tweede en derde Europeaan, en dat in een van de meest prestigieuze marathons ter wereld.

Bij zijn debuut op de marathon liep De Bock, een trainingsmaatje van onder meer Isaac Kimeli en Jeroen D'hoedt bij coach Tim Moriau, naar 2u17:57 in Antwerpen. Bij de tweede marathon uit zijn carrière deed hij daar dus meer dan twee minuten af en finishte hij als vijftiende. Van Peborgh liet een nog sterkere indruk door in zijn allereerste marathon naar een mooie chrono te lopen.

Ter info: voor het EK in Berlijn afgelopen zomer was 2u13:47 gevraagd. De twee dromen vooral van de marathon in Tokio in 2020. Voor de Spelen in Rio in 2016 was de limiet nog erg soepel, en stond toen op 2u19:00

Nederlandse Hassan loopt Europees record op halve marathon

Sifan Hassan heeft indruk gemaakt bij haar debuut op de halve marathon. De Nederlandse zette in Kopenhagen een tijd neer van 1u05:15. Dat betekende meteen een Europees record. Achter Hassan eindigde de Ethiopische Ababel Yeshaneh Brihane in 1u05:46 als tweede. De Keniaanse Joan Chelimo Melly kwam in 1u06:15 als derde over de finish.

Het vorige Europees (en Nederlands) record was sinds 2007 in handen van Lornah Kiplagat (1u06:25), een andere Nederlandse.

De 25-jarige Hassan excelleerde deze zomer op de 5000 meter op de baan. Ze scherpte het Europees record daar aan tot 14:22.34 en rende in augustus op de EK in Berlijn oppermachtig naar het goud op deze afstand.

De weg was tot zondag nog redelijk onbekend terrein voor de Arnhemse, die tegenwoordig in het Amerikaanse Portland woont en traint. Bij de Olympische Spelen van Tokio in 2020 hoopt Hassan op de 5000 en 10.000 meter een medaille te winnen.

Bij de mannen was de zege in Kopenhagen voor de Keniaan Daniel Kipchumba (59:06), voor zijn landgenoot Abraham Kiptum (59:09) en de Ethiopiër Jemal Mekonnen (59:14).

3 © EPA

nieuws

cult

zine