sport

Scheldeprijs start komend jaar in Mol als eerbetoon aan afscheidnemende Boonen

4 Tom Boonen drukt de hand van Scheldeprijs-organisator Piet De Smet © BELGA

De Scheldeprijs start op woensdag 5 april in 2017 in Mol en niet in Antwerpen. Dat gebeurt naar aanleiding van het afscheid van Tom Boonen, die volgend seizoen na Parijs-Roubaix een punt zet achter zijn carrière. Eenmalig wordt dan gekoerst van Mol naar Schoten, voor Boonen zijn laatste wedstrijd op Belgische bodem.

Tom Boonen maakte het nieuws vanmiddag zelf bekend, in aanwezigheid van onder meer Wim Van Herreweghe van Flanders Classics, organisator van de koers, en Paul Rotthier, burgemeester van Mol. "Ik was aangenaam verrast toen de vraag kwam", aldus de burgemeester. "Wij zijn heel fier dat we hier de start van de wedstrijd en het afscheid van Tom Boonen, een renner die veel voor ons betekent, mogen vieren. Een speciaal moment voor Mol. Ik herinner me nog goed hoe Tom ons in 2001 al verraste in de Zuidkempense Pijl met een schitterende prestatie. De jaren nadien heeft hij ons nog veel meer plezier geschonken. We kijken er enorm naar uit."

Een en ander moet nog praktisch geregeld worden, het parcours vraagt uiteraard wat aanpassingen. "Er is al veel gesproken uiteraard", aldus Van Herreweghe. "En dat komt zeker allemaal wel goed. Er zal een groot deel over Kempense wegen gereden worden, zo keren ze na 50 km nog eens terug naar Mol. Het is mooi voor Tom om hier in Vlaanderen zo'n afscheid te hebben - in zijn laatste wedstrijd op Belgische bodem."

4 © Photo News

Tom Boonen: "Grote eer dat Scheldeprijs in Mol start"

Tom Boonen vindt het "een grote eer" dat de Scheldeprijs als eerbetoon in zijn woonplaats Mol start. "Uiteraard was ik gewonnen voor het idee. Het betekent wel iets dat ze de start van een koers, die al jaar en dag start in Antwerpen, nu verleggen naar mijn Mol, dat is toch wel uniek. Ik was enorm vereerd. Op een paar weken tijd is er al veel organisatorisch werk gedaan. Het gaat allemaal snel."

Boonen hangt zijn fiets aan de haak na Parijs-Roubaix, vier dagen na de Scheldeprijs. "Iedere keer als ik hoor dat de Scheldeprijs mijn laatste Belgische wedstrijd wordt, raakt me dat wel. Het is toch een beetje raar. Jarenlang is het Belgische voorjaar mijn habitat geweest en nu opeens zal deze Scheldeprijs mijn laatste zijn. Ik kan voor eigen volk starten, dat zal speciaal zijn."

Boonen won de Scheldeprijs in 2004 en 2006. Maar door de kalenderwijziging, de Scheldeprijs ligt nu voor Parijs-Roubaix, neemt hij er minder risico's dan vroeger, mede ook omdat de Scheldeprijs vaak veel valpartijen kent. Kan hij er winnen, in zijn afscheidkoers? "Het zou mooi zijn als ik kan meesprinten, maar dat is nog ver weg. De laatste jaren hebben we altijd met andere jongens van de ploeg de sprint daar gedaan, net om geen risico te nemen voor Roubaix, wat toch mijn grote doel is. Het feest zal hier vooral voor de supporters zijn, ik zal na de Scheldeprijs snel in mijn bedje kruipen om top te zijn voor Roubaix. Ik ben blij dat ik daar afscheid kan nemen, liever op de piste van Roubaix dan in de laatste koers van het jaar, een Binche-Chimay-Binche."

Vreest hij dan niet dat zijn laatste jaar er vooral er één wordt van voortdurend afscheid nemen, met alle plichtplegingen daar bij? "Er zullen nog veel vragen komen, daar ben ik me van bewust. Elke koers zal de laatste zijn. Maar ik wil daar niet te veel mee bezig zijn en me vooral focussen op dat voorjaar en nog eens knallen. Dit was gewoon een unieke kans en ik ben blij dat die eer me te beurt valt."

4 © BELGA
4 © Photo News

nieuws

cult

zine