Zondag 13/06/2021

Samia Ahrouch moet racisme in het voetbal tackelen: ‘Ik kijk op naar spelers als Lukaku’

Samia Ahrouch. Beeld Pieter-Jan Vanstockstraeten
Samia Ahrouch.Beeld Pieter-Jan Vanstockstraeten

Een jonge vrouw moet in opdracht van de voetbalbond het racisme op de Belgische velden tackelen. Samia Ahrouch, inclusiemanager, praat voor het eerst. ‘Ik zit niet in deze positie omdat ik een vrouw ben met een kleur.’

“Ik kan een goal maken voor België in de finale van het WK. De racist zal voor mij juichen, maar de volgende dag ben ik gewoon weer ‘de neger’.” De getuigenis van Romelu Lukaku in de spraakmakende Canvas-reeks FC United afgelopen maandag kwam binnen als een sloophamer. In september 2019 werd Lukaku in Italië overspoeld door oerwoudgeluiden. Voor Peter Bossaert, CEO van de KBVB, was dat voorval de druppel. Hij liet met de hulp van twintig ervaringsdeskundigen en experts een plan samenstellen om iedere vorm van discriminatie en racisme aan te pakken. De Brusselse Samia Ahrouch (28) moet dat actieplan opvolgen. Ook al heeft ze zelf weinig met voetbal.

Hoe komt u bij de voetbalbond terecht?

Samia Ahrouch: “Ik heb een master in de criminologie. Het departement Veiligheid van de voetbalbond zocht een criminoloog. In die functie ben ik in maart 2020 bij de KBVB gestart. Op een dag was een collega tijdens de lunch bezig over het uitrollen van een actieplan tegen discriminatie en racisme, wat meteen mijn aandacht trok. Ik heb mij vervolgens kandidaat gesteld. Ik moet zeggen dat het personeelsbestand van de bond op dat moment al best divers was.”

Liggen de voetbalwereld en criminologie niet mijlenver uit elkaar?

“Dat is een misvatting. Een criminoloog bestudeert iemands gedragingen. Waarom reageren we zoals we reageren? Ik ben van kindsbeen af geboeid door de denkpatronen van de mens. Daarom heb ik destijds voor die studie gekozen. Discriminatie bestrijden is niet anders dan een case als criminoloog aanvatten: er doet zich een probleem voor waarbij je gaat inzoomen op waar het is misgelopen en hoe het probleem aangepakt kan worden. Het triggerde mij meteen om de ongelijkheid in het voetbal aan te pakken.”

Hoe wilt u het actieplan tegen racisme aanpakken?

“Het is eerst en vooral belangrijk dat de gevallen van discriminatie, waaronder racisme, homofobie of seksisme, tot bij ons geraken. Er is daarom een meldpunt voor slachtoffers en getuigen. De voetballers moeten gehoord worden, maar ook voelen dat ze gesteund worden. Daarom besteden we veel aandacht aan educatie van mensen op het terrein. We willen een mentaliteitsverandering teweegbrengen, maar die kan er pas komen wanneer begrepen wordt wat discriminatie inhoudt en hoe ernaar te handelen.”

Samia Ahrouch. Beeld Pieter-Jan Vanstockstraeten
Samia Ahrouch.Beeld Pieter-Jan Vanstockstraeten

U hebt Marokkaanse roots. Bent u vaak geconfronteerd geweest met racisme?

“Jammer genoeg wel. Discriminatie is een maatschappelijk probleem. Ik ben gediscrimineerd geweest op school, op straat, in de winkel… De ene keer zijn de beschuldigingen pijnlijker dan de andere. Ik herinner mij een vriendin die zei: ‘Ik ben blij dat we vrienden zijn, maar je zal nooit bij mij thuis op bezoek kunnen komen omdat mijn ouders je niet zullen aanvaarden omwille van je achtergrond.’ Je wordt door je huidskleur gereduceerd tot een object. De mensen die over je oordelen, hoeven je niet te kennen om een beeld te vormen, wat ervoor zorgt dat ze op een bepaalde manier gaan handelen. Dat weekt negatieve emoties los, zoals een gevoel van onmacht of onveiligheid.”

De eerste aflevering van FC United was een opeenvolging van pakkende getuigenissen van prof- en amateurvoetballers. Verbaast u dat?

“Neen. Als je hoort wat Afrikaanse spelers naar het hoofd geslingerd krijgen… (zucht) Kijk, ik snap dat voetbal emoties kan losweken, maar de sport zou mensen moeten samenbrengen, niet verdelen. Daarmee moeten we aan de slag.”

In De Morgen noemde een bestuurder van een Oost-Vlaamse ploeg het actieplan ‘windowdressing’. Ook in Nederland krijgt de voetbalbond kritiek op een gelijkaardige aanpak. Hoe wilt u woorden omzetten in daden?

“In een eerste fase draait het om bewustmaken. Met cijfers uit rapporten en pakkende getuigenissen van jongeren en profvoetballers willen we mensen confronteren: zo diepgeworteld is het probleem. Als preventie en educatie niet aanslaan, is sanctioneren een volgende stap. Daarbij stel ik mij echter de vraag: gaat iemands mindset veranderen door een sanctie? Het is in elk geval een traject dat tijd nodig heeft. De insteek van het plan is om op verschillende niveaus een verandering in gang te zetten, zodat we op lange termijn een positieve evolutie kunnen waarnemen. Voetbal heeft een mondiale impact, de sector moet een voorbeeldrol vervullen en tonen hoe een inclusieve samenleving hoort te zijn.”

In 2020 presenteerde de Engelse voetbalbond een plan om een behoorlijk aandeel van de managementfuncties en coachingjobs te reserveren voor minderheden. Zijn quota een oplossing?

“De bestaande functies worden natuurlijk door iemand bekleed. Je kunt niemand ontslaan en vervangen louter en alleen om meer kleur op de werkvloer te krijgen. Daarmee los je het probleem niet op. Als er bij de KBVB een positie vrijkomt, worden alle vooroordelen overboord gegooid bij de selectieprocedure. Het komt overeen met kleurenblind casten, waarbij je afkomst, geslacht en seksualiteit niet van tel zijn. Je wordt aangenomen op basis van je kwaliteiten. Hier werken steeds meer vrouwen en mannen met een andere etnische achtergrond, maar die zijn aangeworven op basis van competentie. Sinds ik hier werk, is er in één jaar echt heel veel veranderd. Het gaat stilaan de goede kant uit.

“Er zijn ongetwijfeld organisaties waar geen verandering op til is, waar alles door een witte bril wordt bekeken. Dan kunnen quota een piste zijn. Het gevaar van quota is dat minderheden kunnen denken dat ze een job hebben gekregen door hoe ze eruitzien. Ik zit niet hier niet omdat ik een vrouw ben met een kleur, maar omdat ik de juiste persoon op deze plek ben.”

Red Flame Kassandra Missipo vertelde dat ze haar engagement van haar mama heeft. Hoe zit dat bij u?

“Ik heb mijn geëngageerde kant niet aan één persoon te danken. Ik ondervind voortdurend dat er ongelijkheid is in onze maatschappij. Ik kan niet vatten dat iemand anders behandeld wordt omwille van uiterlijke kenmerken. Als ik met racisme geconfronteerd word, kan ik dat makkelijker plaatsen dan wanneer anderen het mikpunt van discriminatie zijn. Racisme raakt genormaliseerd en dat mag niet gebeuren.”

Wilt u een rolmodel zijn?

“Dat vind ik een moeilijke vraag. Een rolmodel is iemand naar wie je opkijkt, met wie je je kunt identificeren. Ben ik dat? Ik kijk zelf op naar vrouwen met leidinggevende functies. En naar spelers als Missipo en Lukaku, die zich blootgeven en zo anderen inspireren. Zij stralen uit dat elk individu kan geraken waar hij wil. Die boodschap wil ik ook uitdragen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234