Maandag 26/09/2022

InterviewWout van Aert en Jasper Stuyven

‘Samen sprinten in Oudenaarde, dat zou mooi zijn’

null Beeld LAPRESSE
Beeld LAPRESSE

Jasper Stuyven (28) is winnaar van Milaan-Sanremo en kopman bij Trek-Segafredo. Wout van Aert (26) is winnaar van Gent-Wevelgem en leider van Jumbo-Visma. Ze zijn rivalen voor de Ronde, maar ook vrienden. ‘We rijden elk onze eigen koers.’

BA

We weten dat jullie het goed met elkaar kunnen vinden, maar hoe close zijn jullie precies?

Van Aert: “Ik denk dat we mogen zeggen dat we goeie maten zijn. Onze vriendinnen waren eerst. Wij hebben dan een keer samen getraind en dat klikte. In het begin zaten we in een andere wereld. Ik zat in het veldrijden, maar ondertussen ben ik in Jasper zijn vaarwater terechtgekomen en blijkbaar apprecieert hij dat toch.”

Bestaat vriendschap in de koers?

Stuyven: “Ik vind van wel. Er zijn mensen die zeggen dat het niet kan. Met een heel peloton is het moeilijk, maar dit is geen valse vriendschap.”

Hoe werkt dat in de koers? Aarzel je bijvoorbeeld in Milaan-Sanremo om achter Jasper aan te gaan?

Van Aert: “Op het moment dat hij gaat niet. Zijn demarrage was vooral te sterk. Daarna had ik eerder iets van: als ik nu reageer met iemand in mijn wiel kost mij dat de zege. In de laatste twee kilometer besefte ik wel wie voorop reed. Als dat iemand was geweest die ik het minder gun, had dat een verschil kunnen maken. Dan had ik misschien wel het risico durven te nemen om ernaar toe te springen met iemand in het wiel.”

Zijn jullie zondag bondgenoten of tegenstanders?

Stuyven: “Bondgenoten? Wout heeft me vorig jaar in Gent-Wevelgem in de kant gereden, dus wat denk je? (lacht) Serieus, ik denk dat wij elk onze eigen koers rijden. In de eerste plaats proberen we allebei te winnen, dus zoek je niet naar een moment waarop je bondgenoten kunt worden. Maar we gaan ook niet vijandig tegen elkaar koersen. Eigenlijk hebben we nog niet veel in de situatie gezeten waarin we met een man of acht samen voorop zijn. Sanremo is een voorbeeld, maar verder kan ik me geen koersen voor de geest halen. Of toch, in de Ronde van Vlaanderen 2018, maar toen zaten we allebei op de limiet. Het was de eerste finale van Wout, denk ik.”

Ben jij vandaag ontspannen?

Stuyven: “Ja. Ik was sowieso al relaxed bij de start van het seizoen en het winnen van Sanremo heeft me zeker niet meer stress bezorgd.”

Hoe ben jij als je in topvorm bent, Wout? Ook ontspannen, of eerder een knorpot, zoals je verzorger Wesley Theunis zegt?

Van Aert: “Ik vind mezelf wel ontspannen, maar soms uit zich dat anders. Als ik te kortaf ben, is het geen goed teken. Ik ga eens bellen naar Sarah (zijn vrouw, red.). Ik hoop dat ik ontspannen vertrokken ben.”

Jasper Stuyven daalt op de bovenbuis tijdens Dwars door Vlaanderen. Beeld Photo News
Jasper Stuyven daalt op de bovenbuis tijdens Dwars door Vlaanderen.Beeld Photo News

Jasper is onlangs gaan shoppen. Wat doe jij om je tussen de koersen door te ontspannen?

Van Aert: “Ik ben naar huis kunnen gaan na Gent-Wevelgem en daar is tegenwoordig genoeg te beleven met onze Georges. Met het mooie weer hebben we woensdag na de training aan het zwembad gelegen. Toch atypisch in deze periode van het jaar. Het was superplezant.”

Heb jij gevloekt toen de generatie van Wout erbij kwam en iedereen in de schaduw zette?

Stuyven: “Eigenlijk niet. Het zou misschien anders geweest als we niet zo goed overeenkwamen. Ik vind het machtig hoe hij zijn koersen wint. Ik heb er geen problemen mee. Ik ben content als hij wint.”

Van Aert: “Die vraag komt over alsof hij geen prijs meer heeft gereden sinds Mathieu van der Poel en ik op de weg koersen, maar het is net omgekeerd: hij heeft de voorbije jaren zijn mooiste koersen gewonnen. Je merkt genoeg dat wij te kloppen zijn. Ik voel me niet machtig of wat dan ook.”

Wout van Aert test nog een laatste keer het materiaal in de omgeving van Oudenaarde. Beeld Photo News
Wout van Aert test nog een laatste keer het materiaal in de omgeving van Oudenaarde.Beeld Photo News

Maar jullie hebben wel de manier van koersen veranderd, niet? Rekenen is er niet meer bij.

Van Aert: “Ik ben daar zelf van geschrokken. Toen ik de eerste keer de klassiekers reed, voelde ik wel dat het iets voor mij was en ik hoopte ooit mee te doen om te winnen. Maar ik had toen niet verwacht dat ik vandaag een renner zou zijn die ambitie mag hebben in bijna elke eendagkoers. Dat voelt wel speciaal. Maar ik loop niet elke dag te denken: wauw, wat doe ik nu allemaal.”

Noem eens een kwaliteit van de ander waar jullie jaloers op zijn.

Stuyven: (lacht) “Welke eigenschap van Wout zou ik niet willen? Als je ziet hoe hij rondrijdt… Ik heb al vaker gezegd dat ik graag eens een dag of een week een klimmer zou willen zijn om te weten hoe dat aanvoelt in de bergen. Wout laat zien dat je daarvoor geen klimmer hoeft te zijn. Dat zou ik eens willen ervaren: klimmen zonder dat je meteen in de gruppetto belandt.”

Van Aert: “Ik vind de manier waarop Jasper Sanremo wint knap. Gokken is het niet, het is de koers aanvoelen. Ik heb altijd gevonden dat Jasper daar een neus voor heeft. Zo wint hij ook zijn mooiste koersen. Ik herinner me de Omloop van vorig jaar: toen reed Jasper weg toen er nog veel twijfelden, ik ook. Hij voelde aan dat dat wel het moment was. Als je die koersen zelf rijdt, weet je hoe moeilijk dat is. Dat instinct zou ik wel graag hebben.”

Een sprint tussen jullie twee in Oudenaarde voor winst in de Ronde van Vlaanderen? Wie durft, wie bedankt?

Van Aert: “Ik zou graag met Jasper naar de finish gaan, want dat zou betekenen dat we al heel veel volk kwijt zijn. Ik zou niet 100 procent zeker zijn, maar ik zou het aandurven.”

Stuyven: “Voor mij is dat hetzelfde. Het zou mooi zijn om het onder ons twee uit te maken. Normaal is Wout de snelste, maar als ik in die situatie zit wil dat zeggen dat ik een superdag heb en dan zou ik het duel wel durven aan te gaan. Ook al zal hij altijd favoriet zijn.”

Ook Van Aert glimlacht na de zege van zijn vriend Stuyven in Sanremo. Beeld Photo News
Ook Van Aert glimlacht na de zege van zijn vriend Stuyven in Sanremo.Beeld Photo News

Hoeveel waarde heeft een tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen nog voor jou?

Stuyven: “Het is niet iets waarmee je uitpakt richting buitenwereld. Maar zelf kun je wel tevreden zijn met een tweede plaats, afhankelijk van hoe de koers is gelopen. Uiteraard koers ik zondag om te winnen, maar als ik voel dat er anderen beter zijn en dat een tweede, derde of vierde plaats het maximum van de dag is, dan moet ik dat accepteren en dan kan ik daar tevreden mee zijn.”

Denk je dat je na je zege in Milaan-Sanremo minder vrijheid zult krijgen?

Stuyven: “Dat moet je aan de andere jongens vragen. Ik vind dat moeilijk om in te schatten.”

Wout, jij hebt al ervaren dat hoe meer je wint, hoe meer je geviseerd wordt.

Van Aert: “Dat brengt dat met zich mee. Maar ik denk dat Jasper al bij een lijstje renners zat die je niet laat rijden. Zeker in de Vlaamse koersen. Sanremo verandert natuurlijk wel iets aan je erelijst. Als hij zondag in een groep van tien zit en demarreert op drie kilometer van de finish, dan is de kans groter dat ze wel sneller gaan reageren. ‘How, niet zoals in Sanremo!’”

Word jij gedreven door revanche na je tweede plaats van vorig jaar?

Van Aert: “Een beetje wel. Het was natuurlijk een enorme teleurstelling, ik was er wel heel kort bij. Ik ben daar even niet goed van geweest. Als ik zondag win, ga ik daar weleens aan terugdenken. Maar ik heb niet het gevoel dat ik zondag koers om vorig jaar goed te maken. Ik zie het als een nieuwe kans die zich aandient. Ik ben 26, ik hoop dat ik nog veel kansen krijg om de Ronde te winnen.”

Er zijn weinig zekerheden voor zondag.

Van Aert: “Volgens mij komt dat door wat er in de E3 is gebeurd. Deceuninck-QuickStep heeft daar voor een bepaald beeld gezorgd dat we niet hebben teruggezien in de twee koersen erna. Maar dat er veel verschillende winnaars zijn is niet zo uitzonderlijk. Voor Sanremo werd er alleen over mij, Van der Poel en Alaphilippe gesproken, maar ondertussen is iedereen erachter dat er nog veel meer renners in het peloton rijden.”

Victor Campenaerts is tot de conclusie gekomen dat de grote drie niet bestaan.

Van Aert: Neen, hij heeft gelijk. De grote drie, dat is een krantenterm. Ik heb nooit aan de start gestaan met het idee dat ik alleen door Van der Poel of Alaphilippe geklopt kon worden. Ik weet wel beter.”

Jasper, jij dacht na Dwars door Vlaanderen dat Van der Poel het bewust kalm aan heeft gedaan.

Stuyven: “Ik moet eerlijk zijn: ik weet het gewoon niet. Ik heb Van der Poel niet veel gezien die dag. Ik weet niet waar of wanneer het is misgelopen bij hem. Hij is niet gegaan op de Trieu zoals twee jaar gelden. Was dat bewust? Was het de warmte? Had hij een slechte dag? Ik kan het moeilijk inschatten.”

Vorig jaar werd Van Aert nipt geklopt door Mathieu van der Poel.
Vorig jaar werd Van Aert nipt geklopt door Mathieu van der Poel. "Ik ben daar even niet goed van geweest", zegt hij.Beeld Photo News

Stap jij de Ronde in met het idee dat er veel kanshebbers zijn?

Stuyven: “Ik heb toch altijd het gevoel dat de Ronde zo zwaar is dat het heel rap duidelijk kan worden. Die wedstrijd is zo zwaar dat er geen complete verrassing naar boven kan komen.”

Noem toch eens een witte merel?

Stuyen: “Tot woensdag zou dat Dylan van Baarle geweest zijn. Maar nu heeft zichzelf in de spotlight gezet.”

Van Aert: “Van Baarle is zeker iemand om in de gaten te houden. Ik ben enorm benieuwd naar Sagan. Ik heb met hem in Tirreno gekoerst, maar daar heb ik hem weinig gezien. Ik schrok van zijn prestatie in Sanremo en nu weten we niet hoeveel beter hij nog is geworden. Hij is een vraagteken voor iedereen. Voor de rest… De gasten van QuickStep zeker en vast. En de jongens die in de finale zaten in de E3, in Wevelgem en in Dwars door Vlaanderen. Je kunt ze allemaal opnoemen.”

Kunnen jullie eens zeggen wat de Ronde voor jullie betekent, want als we het goed hebben slaat jullie hart vooral voor Parijs-Roubaix?

Stuyven: “De Ronde is de koers waar ik naar keek toen ik kind was. Dat werd de hele dag op tv uitgezonden, je zag al dat volk. Daardoor besefte ik dat het een heel grote koers is. Toen ik prof was en de eerste keer mocht meedoen, voelde ik die spanning ook in de ploeg. De Ronde is een lastige koers, maar al die factoren errond maken dat de Ronde de Ronde is. Maar het is waar: persoonlijk voel ik voor Roubaix meer liefde.”

Van Aert: “Ik sluit me aan bij wat Jasper zegt. Toen ik de eerste keer Roubaix reed, voelde ik het meteen. Ik had nog nooit zo afgezien. Ik had niet die beleving van buitenaf nodig om dat cool te vinden, de wedstrijd op zich was genoeg. De Ronde is ook superlastig, maar het is alles wat errond te doen is dat die koers zo groot maakt. Ik zat als kind ook van ’s morgens voor tv. De Ronde was een van de weinige wedstrijden die niet saai waren. Naar Luik-Bastenaken-Luik kijken, daar werd ik niet blij van.”

Zijn jullie blij dat er een Roubaix komt in het najaar?

Stuyven: “Ik vind 3 oktober een goede datum. Ik had schrik voor 24 oktober of zo, een maand na het WK is lang. Nu kun je dat als één blok zien. Het zal een zware week zijn, maar ik heb er vrede mee.”

Van Aert: “Ik had nog een beetje hoop. Ik wilde me niet neerleggen bij een afgelasting terwijl er nog een kleine kans was dat de wedstrijd toch zou doorgaan. Het viel me dus tegen toen de definitieve beslissing bekend werd. Verder sluit ik me aan bij Jasper: 3 oktober was de beste datum die ze hadden kunnen kiezen.” (BA)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234