Donderdag 30/03/2023

NieuwsWielrennen

Ronde van Frankrijk 2022 kent Belgische etappe, zware kasseirit en stevige bergritten

Drie jaar geleden kende de Tour ook al een kasseirit, toen met Van Avermaet in het geel. Beeld Photo News
Drie jaar geleden kende de Tour ook al een kasseirit, toen met Van Avermaet in het geel.Beeld Photo News

De Tour de France 2022 is officieel voorgesteld. Met een driedaagse in Denemarken, heel wat aankomsten bergop en een zware kasseirit mogen we spektakel verwachten.

Redactie en Belga

Denemarken is volgend jaar het decor van de Grand Départ. Openen doen ze met een vlakke tijdrit van 13 kilometer in hoofdstad Kopenhagen. Meteen een kans voor Wout van Aert om het geel te veroveren. Ook de tweede (199km) en derde rit (182km) vinden plaats op Deense bodem, met telkens kansen voor de sprinters. Al is het in de tweede etappe wel uitkijken naar de passage in de finale over de Storebælbro, een 18 kilometer lange brug over de Grote Belt-zeestraat.

Op de vierde Tourdag staat er een rustdag gepland - het peloton reist dan van Denemarken naar Noord-Frankrijk. De vierde etappe eindigt in Calais, maar het is nu al vooral uitkijken naar rit vijf. Een zware kasseirit wordt dat, met aankomst in Wallers-Arenberg en in totaal liefst elf kasseistroken. De klassementsmannen houden hun hart al vast.

Ook België mag de Tour opnieuw verwelkomen. Het Henegouwse Binche is namelijk de startplaats van de zesde rit, die grote delen van Wallonië doorkruist en aankomt in het Franse Longwy.

Veel aankomsten bergop

Nog in de eerste week wacht het peloton een eerste aankomst bergop, op de Super Planche des Belles Filles, waar Dylan Teuns in 2019 triomfeerde en Tadej Pogacar in 2020 de Tour naar zijn hand zette in een ongelooflijke tijdrit. We krijgen in de komende Tour heel wat aankomsten bergop, met vooral de finishes op de Col du Granon, Alpe d’Huez, Peyragudes en Hautacam als scherprechters.

De Tour krijgt (mogelijk) zijn beslissing in de slottijdrit, op de voorlaatste dag. Tussen Lacapelle-Marival en Rocamadour moeten de renners 40 kilometer afleggen. Op 24 juli wordt er - uiteraard - traditiegetrouw op de Champs-Élysées in Parijs geëindigd. Met opnieuw Wout van Aert als winnaar?

Wout van Aert won afgelopen zomer de slotrit in Parijs. Beeld BELGA
Wout van Aert won afgelopen zomer de slotrit in Parijs.Beeld BELGA

Titelverdediger Pogacar ziet ‘mooi’ parcours

Tadej Pogacar heeft nu al bijzonder veel zin om de Tour de France volgend jaar te rijde, zegt de 23-jarige Sloveen, winnaar van de laatste twee edities van de Tour.

“Ik kijk uit naar de wedstrijd van volgend jaar, dit parcours heeft alles in zich”, aldus de klimmer van Team Emirates. “Het wordt leuk. Ik weet niet wat de sleuteletappe is. Er zijn heel veel etappes waarin je de Tour kan verliezen en ook etappes waarin je de Tour kan winnen. Het is een heel mooi parcours, interessant van de eerste tot de laatste rit.”

De Sloveen werd afgelopen zomer in Parijs voor de tweede keer gehuldigd als winnaar van de Tour. Pogacar nam naast het geel ook steeds de bolletjestrui en witte trui mee naar huis, als winnaar van het berg- en jongerenklassement. De Sloveen schreef dit jaar naast de Tour ook twee klassiekers op zijn naam: Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Hij bewees daarmee een alleskunner te zijn, die volgend jaar op 1 juli als favoriet voor zijn derde Tourzege op rij aan de start staat in Kopenhagen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234