AchtergrondVoetbalmakelaars
Rode Duivels zijn helemaal klaar met louche makelaars
Kevin De Bruyne zegt dat hij zelf de onderhandelingen over een nieuw contract voert met Manchester City. Zonder makelaar dus. Uit angst voor oplichterij geven de Rode Duivels het stuur van hun carrière steeds vaker in handen van familie.
“Op dit moment doe ik het zelf”, antwoordde de middenvelder van Manchester City. De websites van de internationale sportkranten pikten het op: L’Equipe, AS, The Guardian. De focus lag daarbij niet op de lopende gesprekken, wel op het feit dat De Bruyne zelf de onderhandelingen voert.
Dat is normaal gesproken het territorium van een voetbalmakelaar. Die wordt verondersteld het onderste uit de kan te halen voor zijn cliënt. Tot die cliënt zelf voelt dat er nodeloos veel geld wegvloeit. Om die reden heeft De Bruyne vorig jaar een klacht ingediend tegen zijn makelaar Patrick De Koster. Het gerecht onderzoekt of hij in 2013 en 2014 creatief heeft omgesprongen met commissies.
Volgens de advocaten van De Koster voelde dat voor hun cliënt aan als een vadermoord. Volgens insiders ervoer De Bruyne het zelf eerder alsof hij verlost was van het stockholmsyndroom waaraan hij twaalf jaar had geleden.
Kevin De Bruyne is niet alleen. Wanneer hij rondom zich kijkt in de kleedkamer van de Rode Duivels ziet hij lotgenoten. Eden Hazard liet zich in de begindagen van zijn carrière bijstaan door John Bico, een charlatan die ooit met een honkbalknuppel Frank Ribéry bedreigde en White Star naar de afgrond duwde. Romelu Lukaku brak met Mino Raiola nadat hem zaken voorgelogen werden.
Thomas Meunier diende een klacht in tegen Didier Frenay nadat hij te weten was gekomen dat de makelaar een doorverkooppercentage had bedongen op zijn transferrechten. Ook gelegenheidsinternationals Dodi Lukebakio en Landry Dimata braken met de inhalige Frenay. Dimata sleurde hem voor de rechter.
Youri Tielemans verkaste van Anderlecht naar Monaco via makelaar Christophe Henrotay. Het gerecht onderzoekt of daar louche zaken zijn gebeurd. Leander Dendoncker heeft na een afgesprongen transfer naar West Ham slechte herinneringen aan diezelfde Henrotay.
Geldbeheer
Makelaars zijn misschien geen dagelijks gespreksthema, maar zoals in elke kleedkamer gaat het ook bij de Duivels over geld. En dus over wie ze kunnen vertrouwen en wie niet.
Steeds meer internationals kiezen ervoor om hun geldbeheer niet langer in de handen te leggen van een buitenstaander. Stijn Francis (Stirr Associates), makelaar van Rode Duivels Dries Mertens en Zinho Vanheusden, legt uit: “Haast bij elke grote transfer of contractverlenging blijft er wel een makelaar betrokken, hetzij langs clubkant, hetzij langs spelerskant. Een trend is wel dat spelers graag een advocaat of familielid inschakelen, zodat die het werk van een makelaar kunnen controleren.”
Voor De Bruyne treedt vader Herwig nog meer dan voordien naar voren als penningmeester. Thierry Hazard ontfermt zich over de contracten van zonen Thorgan en Eden. Tielemans laat zich begeleiden door een makelaar die de peter is van zijn dochtertje. Dendoncker wordt vertegenwoordigd door zijn broer. Familie valt meer te vertrouwen dan een goudzoeker.
Dat meer internationals solo vliegen heeft ook een financiële logica. Een makelaar verdient snel 5 à 10 procent commissie op een transfersom en krijgt een percentage op het loon van de voetballer. De vraag is: waarvoor eigenlijk? De Bruyne kan bij eender welke club in de wereld aan de slag. Waarom dan een paar miljoen afstaan aan een tussenpersoon?
Francis: “In gevallen waarbij men geen zicht heeft op de commissies van de makelaar kan dit voordeel wel substantieel zijn. Vanuit dat oogpunt is de keuze om het zelf te doen begrijpelijk.”
Daar zijn ook nadelen aan verbonden, vindt Francis. “Onderhandelen is een echt vak, dat moet je leren. Clubs zijn er heel beslagen in om op de emoties te spelen, waardoor spelers al te snel toegeven. Het is een belangrijke rol van de makelaar om ervoor te zorgen dat de emoties niet de bovenhand nemen.
“Een ander nadeel is dat je als speler veel minder marktkennis hebt en onmogelijk al je alternatieven kunt inschatten. Dat ondermijnt je onderhandelingsmacht. Clubs hebben veel meer schrik om een deal mis te lopen als er een geloofwaardige makelaar tegenover hen zit die de speler de volgende transferperiode wel degelijk kan transfereren en heel goed weet wat de juiste waarde is van de speler.”
Maar de spelers zelf trekken voor die onderhandelingen dus steeds vaker naar juristen. Wanneer De Bruyne zegt dat hij gesprekken voert met Manchester City, gebeurt dat in de praktijk voor het grootste deel via zijn vader en het gereputeerde advocatenbureau Atfield, dat meerdere Rode Duivels begeleidt. Die facturen zijn lang niet goedkoop, maar wel veel transparanter. In de plaats van commissies betaalt de speler per uur. Met op de achtergrond de controlerende blik van een bezorgde ouder.
Makelaars met kwalijke reputatie
Patrick De Koster: Kevin De Bruyne
John Bico: Eden en Torgan Hazard
Mino Raiola: Romelu Lukaku
Didier Frenay: Thomas Meunier, Koen Casteels, Dodi Lukebakio en Landry Dimata
Christophe Henrotay: Youri Tielemans en Leander Dendoncker
Soren Lerby: Dries Mertens en Toby Alderweireld