Voetbal

Rode Duivels staan tweede op nieuwe FIFA-ranking na Frankrijk

1 © BELGA

België stijgt op de nieuwe FIFA-ranking van de derde naar de tweede plaats. Wereldkampioen Frankrijk lost Duitsland af als nieuwe nummer 1.

De Rode Duivels behaalden op het WK in Rusland een historische derde plaats. In de nieuwe FIFA-ranking, die voor het eerst gebruikmaakt van de Elo-methode (waarbij meer rekening wordt gehouden met de sterkte van de opponent en de waarde van de match), totaliseert België 1.723 punten. Alleen Frankrijk, dat in Rusland voor de tweede keer wereldkampioen werd, doet met 1.726 punten nipt beter. 'Les Bleus' wippen in vergelijking met het vorige klassement (van 7 juni) zes plaatsen vooruit.

De tweede plaats is geen record voor België. In november 2015 stootten de Rode Duivels voor het eerst door naar nummer één. Die positie hielden ze vervolgens vijf maanden vast tot april 2016.

Kroatië stijgt sterk

Brazilië staat op de nieuwe ranking derde met 1.657 punten. De ploeg van Neymar verloor op het WK in de kwartfinale van België en zakt op de ranking van twee naar drie.

WK-finalist Kroatië wint liefst zestien plaatsen en belandt op de vierde positie met 1.643 punten. Dan volgen Uruguay (5e, +9), Engeland (6e, +6), Portugal (7e, -3) en Zwitserland (8e, -2). Spanje (+1) en Denemarken (+3) delen de negende plaats.

Duitsland is de grootste verliezer. De Mannschaft, die als titelhouder de groepsfase van het WK niet overleefde, zakt van 1 naar 15. Ook Argentinië (11e, -6), Polen (18e, -10) en Peru (20e, -9) nemen een flinke duik. Rusland, dat op het WK voor eigen volk verraste met een kwartfinale, klimt 21 plaatsen naar nummer 49.

De eerstvolgende wedstrijd van de Rode Duivels wordt een oefenduel op vrijdag 7 september in Glasgow tegen Schotland (40e). Vier dagen later volgt een verplaatsing naar IJsland (32e) in het kader van de gloednieuwe Nations League.

nieuws

cult

zine