Dinsdag 28/03/2023

AnalyseVoetbal

Rode Duivels klaar voor de rehabilitatie: Roberto Martínez niet blind voor fouten die zijn gemaakt tijdens EK

Roberto Martínez tijdens zijn persbabbel in Tallinn. Beeld Photo News
Roberto Martínez tijdens zijn persbabbel in Tallinn.Beeld Photo News


Martínez is niet blind voor de fouten die zijn gemaakt tijdens het EK. De bondscoach mispakte zich aan de mentale weerbaarheid van enkele spelers. De Final Four van de Nations League volgende maand wordt daarbij een eerste, belangrijke, halte in de rehabilitatie.

SK

Flashback. Het is eind mei als Roberto Martínez en zijn vrouw Beth uit eten gaan met een bevriend koppel. De bondscoach is enthousiast. “Roberto was oprecht overtuigd dat we Europees kampioen zouden worden”, vertelt zijn tafelgast over die avond.

Dik een maand later, niet eens 24 uur na de uitschakeling in de kwartfinale tegen Italië, reist Martínez in alle stilte vanop Zaventem zijn gezin achterna naar hun huis op Ibiza. We polsen hem voor een interview ‘on location’, maar Martínez is te aangeslagen. Zijn vriend en tafelgenoot van die bewuste avond: “Ik heb Roberto nooit zo ontgoocheld geweten. De uitschakeling tegen Italië had hij niet zien aankomen.”

Op Ibiza stelt Martínez zichzelf heel wat vragen. Natuurlijk: ‘Wat liep er fout tegen Italië?’ Maar ook: ‘Is mijn plaats nog aan het hoofd van de Rode Duivels?’ De bondscoach kent zeer snel het (positieve) antwoord op die laatste vraag – daarin gesteund door deugddoende berichtjes van enkele Rode Duivels, sleutelspelers in de selectie, én door het vertrouwen dat hij voelt van de CEO bij de voetbalbond, Peter Bossaert.

Een verklaring voor de eerste vraag – wat er was fout gelopen tegen de Azzurri? – heeft meer tijd nodig...

Enkele Rode Duivels kijken verrast op als Roberto Martínez drie dagen voor de EK-achtste finale tegen Portugal in de beslotenheid van het trainingscentrum in Tubize plots een tactische babbel doet over... Italië, en hun manier van pressing – over hoe daar onderuit te komen.

Vandaag weet de bondscoach niet of hij daarmee niet te veel (na)druk legde op het duel tegen Italië. Want, wanneer Martínez op Ibiza over de eerste ontgoocheling heen is, en hij de videoband van de kwartfinale opnieuw bekijkt, fronst hij de wenkbrauwen. De eerste negen (!) baltoetsen van Rode Duivels bij de pressing van een Italiaanse speler zijn... in één tijd.

Het ontbrak sommige spelers aan rust in hun spel. Opgejaagd door Italië durfden zij niet om de bal aan te nemen en in te spelen of weg te draaien. In plaats daarvan werd paniekerig in één tijd gespeeld, daardoor onnauwkeurig en overhaast. Italië kon zo dominant zijn, met en zonder bal. Martínez zag naar de videoband en stelde met lede ogen vast: aan de bal was de ploeg een gevaar voor zichzelf.

Techniek, niet zozeer tactiek, is de oorzaak geweest van de uitschakeling tegen Italië. Technische fouten ten gevolge van mentale onrust. En ja, daarna kan weliswaar gedebatteerd worden over deze of gene wissel.

Een laatste training van de Duivels in Tallinn. Beeld Photo News
Een laatste training van de Duivels in Tallinn.Beeld Photo News

De bondscoach is het vandaag grotendeels eens met de analyse en de kritiek in de Belgische pers na het EK. Als de ezel zich twee keer aan dezelfde steen stoot, dient uitgekeken naar, nou ja, slimmere ezeltjes.

Martínez wil daarbij evenwel de weg van de geleidelijkheid bewandelen – zo zit hij nu eenmaal in elkaar, a nice guy. Hij is nooit zinnens geweest om spelers te ‘slachtofferen’ in zijn eerste selectie na het EK. Niemand mocht de stempel krijgen van ‘schuldig’. Mensen in zijn entourage benadrukken evenwel: ‘Roberto zal straks doorselecteren, wees maar zeker.’

Met die nuance dat Martínez op zoek is niet zozeer naar spelers die elf tegenstanders kunnen dribbelen, maar wel naar spelers die emotionele maturiteit tonen.

Mentale weerbaarheid

Martínez is niet blind voor de fouten die zijn gemaakt tijdens het EK. Hij mispakte zich aan de mentale weerbaarheid van enkele spelers. De correcties zullen evenwel doorgevoerd worden met chirurgische precisie. Niet met de botte bijl...

De Final Four van de Nations League volgende maand wordt daarbij een eerste, belangrijke, halte in de rehabilitatie. Martínez beschouwt de wedstrijden tegen Frankrijk en Italië of Spanje als de halve finale en finale die de Rode Duivels niet hebben kunnen spelen op het EK. De Nations League heeft twee mogelijke uitkomsten: twee nieuwe mislukkingen, of België wint het toernooi. Het meest negatieve scenario zou een uitloper betekenen van het EK, en zal in dat geval de positie van Martínez ernstig onder druk brengen. Een climax zou evenwel een kers(je) op de taart zijn – een hoogtepunt op vijf jaar bondscoachschap van Roberto Martínez.

Beide scenario’s zullen de bondscoach ongetwijfeld aan het denken zetten.

De voetbalbond ‘gaat ervan uit’ dat Martínez doorgaat tot en met het WK in Qatar in de winter van 2022, maar is ‘niet zeker’.

De contractverlenging van Thierry Henry wijst in de richting van continuïteit. Het is te zeggen: indien Martínez na de Nations League doorgaat, doet hij dat met zijn vertrouwde Franse assistent. Indien niet, kan Henry, die de groep door en door kent én onder contract ligt, desgevallend eenvoudig overnemen.

Het is zó Roberto Martínez, om op alles voorbereid te zijn.

Wat hij niet kon vermoeden, was hoe sommige van zijn spelers zouden omgaan met de emoties van die avond in München, en hoe hij dat zelf niet meer kon rechttrekken.

Het gevolg? België heeft opnieuw 12 miljoen bondscoaches die het allemaal beter weten. (SK)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234