Wielrennen
Rijke wielerteams nemen voorsprong in crisistijd
Tom Boonen is het zeker: heel wat renners die einde contract zijn, zullen straks moeite hebben om een ploeg te vinden. Hoe kijken de belangrijkste Belgische wielermanagers hiernaar?
Dries Smets zit al dertien jaar in het vak en heeft met zijn kantoor Squadra Sports Management kleppers als Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert in zijn portefeuille. Jef Van Den Bosch begon in 2008, sinds een aantal jaar werkt hij in partnerschap met Yannick Prévost. Zij verzorgen het management voor Wout van Aert, Oliver Naesen en Victor Campenaerts. Beide bureaus samen behartigen de belangen van 90 procent van de Belgische profrenners (en ook nog een reeks buitenlanders).
Smets en Van Den Bosch zien een dubbel fenomeen. Enerzijds zijn er teams waarvan de sponsors het moeilijk hebben. Anderzijds zijn er ploegen die amper getroffen worden door de pandemie.
CCC haakt volgend jaar af als hoofdsponsor van de gelijknamige WorldTour-ploeg. Ook bij Mitchelton-Scott en EF Education First zijn er grote problemen. Ineos, Jumbo-Visma en AG2R blijven dan weer gespaard. De Belgische teams Lotto-Soudal en Deceuninck-QuickStep bevinden zich daar ergens tussenin.
Smets: "Aan de ene kant help ik renners van wie de ploeg met een cashflowprobleem zit, aan de andere kant voer ik de klassieke gesprekken over contracten en transfers. Je hebt ploegen die bezig zijn met overleven en andere die vooruitkijken."
Twee snelheden
Wat als financieel sterke ploegen als Ineos of Jumbo de markt leegroven en alle talenten en toppers opkopen? "Gaat niet gebeuren", zeggen Smets en Van Den Bosch. Gewoon al om het feit dat die ploegen niet de ruimte hebben om zomaar tien renners aan te trekken. "Wel nemen sommige ploegen een voorsprong”, zegt Van Den Bosch. “Je hebt op dit moment een wielrennen met twee snelheden."
Er zijn een pak leuke namen die straks einde contract zijn: Van Den Bosch noemt Naesen, Wallays, Van der Sande, Van Hoecke en Dewulf. Bij Smets zijn dat onder anderen Stuyven, Lampaert, De Plus, Philipsen en De Gendt. Daartegenover staat wat Patrick Lefevere zegt: zijn hoofd staat momenteel niet naar transfers.
"Kan ik begrijpen", zegt Van Den Bosch. "Het is voor iedereen een uitzonderlijke situatie. Wij als managers hebben de taak om iedereen rustig te houden. We kunnen het echt niet maken om ploegen nu onder druk te gaan zetten.”
In het voetbal bestaat er een heilige schrik dat veel spelers financieel gaan moeten inleveren door de economische crisis die het gevolg is van de coronacrisis. Bestaat die angst ook in de koers? Smets: "Je kunt de lonen in de twee sporten niet vergelijken. Er gaan sowieso weinig winnaars zijn na deze crisis.”
Traditioneel is juli de maand waarin heel wat nieuwe contracten worden beklonken, dit jaar zal die periode later komen. Van Den Bosch: "De meeste ploegen willen de renners nog een keer aan het werk zien.”