Dinsdag 28/03/2023

AchtergrondOlympische stages

Reis rond de wereld met onze Belgische olympiërs

Jonathan Sacoor tijdens het WK 2019 in Doha, Qatar. Beeld BELGA
Jonathan Sacoor tijdens het WK 2019 in Doha, Qatar.Beeld BELGA

De Belgische topatleten zitten momenteel over alle continenten verspreid. Welke coronaregels moeten zij volgen? En wanneer komen ze weer uit in competitie?

VH

Jonathan Sacoor (21)

In september vloog Sacoor terug naar Knoxville, waar hij sportmanagement studeert aan de University of Tennessee. Daar traint hij ook volgens de schema’s van coach Jacques Borlée. Het plan was dat Sacoor zijn jaar zonder onderbreking zou volmaken; geen EK indoor dus voor de benjamin van de Belgian Tornado’s.

Intussen overweegt de Brusselse trainer zijn atleet toch op te roepen voor dat EK in het Poolse Torun. Borlée wil nagaan of Sacoor in de VS wel de progressie maakt die hij in gedachten heeft. Praktisch zou het niet zijn. Door het uurverschil is het voor Sacoor niet evident om de lessen online te volgen én hij zal zowel bij vertrek als terugkeer enkele dagen in quarantaine moeten.

Het is nog geen uitgemaakte zaak, zo zegt Sacoor. Alles hangt af van de prestaties van de Volunteers, de bijnaam van zijn universitaire team. “Als we ons kwalificeren voor de finale in Fayetville op 12 en 13 maart, dan haal ik het EK indoor helaas niet. Grijpen we naast de finale, dan ga ik wel naar Polen. Voor mij is het eigenlijk een win-winsituatie. Het EK is een kampioenschap, maar op de NCAA worden volgens mij nog snellere tijden gelopen.”

Als Sacoor op het EK loopt, zal het in elk geval niet individueel zijn maar in functie van de 4x400 meter. “Het zou me plezier doen om nog eens in het Belgische truitje te lopen en iedereen van het team terug te zien. Maar of ik er nu bij ben of niet, de Belgen zullen wel op het podium staan. Dat ik het verschil kan maken tussen goud en zilver? Misschien.”

In de States blijven heeft nog voordelen. Sacoor kan dan de intercontinentale reizen – en dus het besmettingsgevaar – beperken. In Knoxville gaat het leven veel meer zijn normale gangetje dan in Europa; café’s en restaurants zijn open. “Ik las dat Knoxville in de top tien staat van Amerikaanse steden waar het virus het meest verspreid is onder de inwoners. Daar schrok ik wel van. Maar de atleten zoeken vooral elkaar op en wij gedragen ons heel verantwoordelijkheid.”

Van eenzaamheid of verveling heeft de atleet uit Halle in elk geval geen last. Hij deelt een appartementje met zijn Chileense vriendin Martina, zelf ook een spurter, en ze adopteerden een jong katje uit een asiel.

Nafi Thiam op Guadeloupe. Beeld RV
Nafi Thiam op Guadeloupe.Beeld RV

Nafi Thiam (26)

Waar? Keert op 26 januari terug uit van een stage van drie weken op Guadeloupe.
Covidmaatregelen? De meerkampster komt uit een oranje zone en hoeft niet in quarantaine. Ook een test is niet verplicht.
Volgende competitie? Dat is nog niet duidelijk. Ze hoopte op het BK indoor op 20 februari, maar het staat nog niet vast of dat kampioenschap er komt.

Matthias Casse. Beeld Photo News
Matthias Casse.Beeld Photo News

Matthias Casse (23)

Waar? De judoka traint momenteel in eigen land, maar plant een stage van 24 tot 31 januari in het Oostenrijkse Mittersill.
Covidmaatregelen? Hij moet na zijn terugkeer uit een rode zone in quarantaine, die hij alleen mag verlaten om te trainen of om in competitie uit te komen. De Europese kampioen moeten zich ook laten testen.
Volgende competitie? Treedt op 19 februari aan op de Grand Slam van Tel Aviv in Israël.

Nina Derwael in Gent. Beeld Photo News
Nina Derwael in Gent.Beeld Photo News

Nina Derwael (20)

Waar? De gymnaste traint zoals gewoonlijk in de Topsporthal in Gent. Samen met de andere gymnasten van Team Belgium was ze van 4 tot 8 januari op stage in Malmedy.
Covidmaatregelen? Niet van toepassing
Volgende competitie? De eerste buitenlandse competitie die op de planning staat, is de wereldbeker van 10 tot 14 maart in Doha. Dat is een rode zone en bij terugkeer zijn testen en quarantaine verplicht. Die kan verlaten worden om te trainen.

DE hockeyploeg. Beeld BELGAIMAGE
DE hockeyploeg.Beeld BELGAIMAGE

Red Lions

Waar? De Europese en wereldkampioenen zijn voor drie weken op stage in Las Palmas, op Gran Canaria.
Covidmaatregelen? Gran Canaria is een oranje zone en de spelers of coachingstaf hoeven zich na hun terugkeer niet te laten testen of in in quarantaine te gaan.
Volgende competitie? Op 5 en 6 februari treden de viceolympischkampioenen aan in de Pro League, telkens in en tegen Spanje.

Camille Laus, Kevin Borlée, Jonathan Borlée, Gino Laureyssen van Kookeiland, Hanne Claes, Dylan Borlée en Sara Atcho. Beeld RV
Camille Laus, Kevin Borlée, Jonathan Borlée, Gino Laureyssen van Kookeiland, Hanne Claes, Dylan Borlée en Sara Atcho.Beeld RV

Belgian Tornado’s

Waar? De familie Borlée en alle leden van de Belgian Cheetahs (4x400 meter) zijn aan een trainingsstage van een maand bezig in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. Op 1 februari vliegen ze terug.
Covidmaatregelen? Zuid-Afrika geldt als rode zone, waarbij evenwel geen uitzondering wordt toegestaan op de quarantaineregels. Met andere worden: alle leden van de groep van Jacques Borlée móéten een week in quarantaine én zich laten testen.
Volgende competitie? Alle Cheetahs en Dylan Borlée doen mee aan de IFAM-meeting in Gent op 13 februari. Voor de broers Kevin en Jonathan Borlée ligt hun volgende competitie nog niet vast. Mogelijk zal dat het EK indoor in het Poolse Torun zijn, dat op 7 maart begint.

Bashir Abdi met Mo Farah in Ethiopië. Beeld RV
Bashir Abdi met Mo Farah in Ethiopië.Beeld RV

Bashir Abdi (31)

Waar? De nationale recordhouder op de marathon is sinds twee weken op stage in het Ethiopische Sululta. Hij heeft nog geen datum voor zijn terugkeer geprikt.
Covidmaatregelen? Ethiopië is een rode zone. De Belg met Somalische roots moet na zijn terugkeer in quarantaine die hij alleen mag verlaten om te trainen of om in competitie uit te komen. Hij moeten zich ook laten testen.
Volgende competitie? Abdi heeft nog geen zicht op een volgende competitie.

Emma Plasschaert. Beeld Instagram
Emma Plasschaert.Beeld Instagram

Emma Plasschaert (27)

Waar? De vicewereldkampioen in de Laser Radiaal-klasse trok eind oktober naar Australië, waar ze na acht maanden herenigd werd met haar vriend en zeiler Matthew Wearn.
Covidmaatregelen? Niet van toepassing.
Volgende competitie? Het is nog onduidelijk wanneer de Oostendse terugkeert of opnieuw in competitie uitkomt.

David Goffin. Beeld EPA
David Goffin.Beeld EPA

David Goffin (30) en Elise Mertens (25)

Waar? De beste Belgische tennissers zitten twee weken in quarantaine in Melbourne, waar op 8 februari de Australian Open start.
Covidmaatregelen? Voorlopig niet van toepassing.
Volgende competitie? Goffin treedt op 22 februari aan in Montpellier, vervolgens in Rotterdam op 1 maart. Mertens houdt dan weer halt in het Midden Oosten, met toernooien in Doha op 1 maart en Dubai op 7 maart.

Thomas Pieters. Beeld EPA
Thomas Pieters.Beeld EPA

Thomas Pieters (28) en Thomas Detry (28)

Waar? De twee beste Belgische golfers beginnen vandaag aan de Abu Dhabi HCBC Golf Championship in de Verenigde Arabische Emiraten.
Covidmaatregelen? Niet van toepassing.
Volgende competitie? Pieters en Detry blijven nog een tijdje in het Midden-Oosten: na Abu Dhabi trekken ze naar Dubai voor de Omega Desert Classic (28 januari) en de Saudi International (4 februari).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234