AnalyseTransfermarkt
Puissant rijk PSG profiteert meest van coronacrisis
Opvallend veel topspelers verkassen gratis naar een andere club, als gevolg van de coronacrisis. Toch lijkt de financiële scheefgroei in het topvoetbal hiermee niet afgeremd want juist de rijkste clubs profiteren van de veranderde transfermarkt, zo bewijst Paris Saint-Germain.
“Kijk, het is vrij simpel”, begint voormalig toptrainer Arsène Wenger in mei 2020 zijn betoog over de gevolgen van de coronacrisis op de transfermarkt. “De voetbalwereld werkt met een budget van ongeveer 45 miljard pond (52 miljard euro, red.) en we zullen het komende jaar 10 tot 15 miljard pond mislopen. Dit verlies moet ergens geleden worden. (…) Bijvoorbeeld in de vorm van lagere transfersommen.”
Wenger, inmiddels eindverantwoordelijke bij de FIFA voor globale voetbalontwikkeling, lijkt een ruim pandemiejaar later gelijk te krijgen. De alsmaar oplopende monstersommen op de transfermarkt zijn tijdelijk een halt toegeroepen.
"The medical reason got us confined, the financial reason got us to play again."
— beIN SPORTS (@beINSPORTS_EN) 18 mei 2020
Arsene Wenger, FIFA Chief of Global Football Development, lays bare the staggering losses football clubs around the world are facing and says he's against ending a season on a points-per-game ratio. pic.twitter.com/oeX1IBDPqy
Dat blijkt uit de cijfers. De clubs uit de grote vijf clubcompetities (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga en Ligue 1) gaven aanzienlijk minder uit aan transfersommen in 2020. Dat berekende het CIES Football Observatory, de werkgroep van het Internationaal Centrum voor Sportstudies.
In 2019 gaven deze clubs nog 6,63 miljard euro aan transferinvesteringen uit, in 2020 lag dat totaal op 4,62 miljard, een daling van ruim 30 procent. Reken je de clubs uit de Premier League niet mee, dan bedroeg de daling in transferuitgaven zelfs 54 procent.
Zelfs voor de spendeerdrift van de rijke Premier League-clubs blijken nieuwe grenzen te gelden. Dat berekende Deloitte. In het winterwindow van januari 2021 vonden er 48 procent minder wintertransfers plaats in de Engelse topcompetitie dan in de drie voorgaande seizoenen, en daalden de winteruitgaven zelfs met 75 procent.
Veranderde transfermarkt
Deze trend lijkt zich in de top van Europa nog wel even door te zetten. Van de dertien spelers met de hoogste marktwaarde (getaxeerd door Duitse spelersdatabase Transfermarkt) die deze zomer van club wisselden, deden liefst vijf dat door transfervrij uit hun contract te lopen.
Bij de transfers van Gianluigi Donnarumma (van Milan naar PSG), David Alaba (van Bayern naar Real Madrid), Hakan Calhanoglu (van Milan naar Inter), Memphis Depay (van Lyon naar Barcelona) en Georginio Wijnaldum (van Liverpool naar PSG) was geen euro aan afkoopsommen gemoeid.
Een transfervrije overstap was tot voor kort een zeldzaamheid in het topvoetbal. In de voorgaande drie seizoenen wisselden 91 spelers met een geschatte marktwaarde van minimaal 40 miljoen euro van club. Bij welgeteld 3 van die 91 toptransfers was sprake van een transfervrije overstap: bij Stefan de Vrij (Inter), Aaron Ramsey (Juventus) en Leon Goretzka (Bayern).
Maar of het inkrimpen van de gigantische afkoopsommen de internationale transfermarkt ook eerlijker zal maken, is sterk de vraag. De scheefgroei tussen top en subtop lijkt zich alleen maar voort te zetten.
Dat laat Paris Saint-Germain zien. De Parijzenaren met de diepe, Qatarese portemonnee maken genadeloos gebruik van de nieuwe krachtsverhoudingen op de transfermarkt. Door simpelweg hogere salarissen te kunnen bieden dan de concurrentie beleeft PSG een ‘spotgoedkope’ zomer.
De Franse club contracteerde vier sterren in een maand. Hierbij gaf het 60 miljoen euro aan transfersommen uit aan een kwartet spelers dat voorheen honderden miljoenen zou hebben gekost.
Gianluigi Donnarumma (22), transfersom: 0 euro
Werd na het stoppen van twee Engelse penalty's in de finale verkozen tot speler van het EK. Is pas 22 jaar oud, maar stond al in 251 officiële duels bij Milan onder de lat, waarin hij liefst 88 keer de nul hield. Bij PSG wacht Donnarumma niet alleen een aanzienlijke salarisverhoging, maar maakt hij ook meer kans op hoofdprijzen dan bij jeugdliefde Milan, nu hij met Neymar en Kylian Mbappé in één ploeg mag spelen.
Sergio Ramos (35), transfersom: 0 euro
PSG geeft met Ramos een eigen inschattingsfout verkapt toe. Vorige zomer liet het aanvoerder Thiago Silva (36) nog transfervrij lopen na acht seizoenen trouwe dienst, onder het mom van verjonging. De Braziliaanse verdediger won vervolgens met Chelsea de Champions League, terwijl de defensie van PSG in de halve finales van dat toernooi juist wankel oogde. Met Ramos (winnaar van 3 landentoernooien, 4 Champions Leagues en 12 binnenlandse prijzen) haalt PSG nu de meest gelauwerde veterane verdediger van allemaal als vervanger van Silva.
Achraf Hakimi (22), transfersom: 60 miljoen euro
De enige zomeraanwinst waarvoor PSG wél een transfersom betaalde. Werd in 2020, na twee ijzersterke seizoenen als huurling bij Dortmund, door Real-trainer Zidane defensief niet betrouwbaar genoeg geacht om Carvajal op te volgen als rechtsback. En dus vertrok de Spaans-Marokkaanse rechtspoot naar Internazionale. In Milaan was Hakimi misschien wel de beste wing-back in het clubvoetbal. Met 7 goals, 8 assists en pijlsnelle loopacties en dribbels heerste hij op de rechterflank bij de Italiaanse landskampioen.
Georginio Wijnaldum (30), transferom: 0 euro
“Hij is de architect achter ons succes. We hebben dit Liverpool opgebouwd op de basis die bestaat uit zijn benen, longen, hersenen en grote en prachtige hart.” Weinig spelers hebben bij hun aanstaande afscheid op meer lof van hun trainer kunnen rekenen dan Wijnaldum van Jürgen Klopp. Bij PSG zou de Oranje-captain weleens het ontbrekende schakeltje kunnen vormen. Het ontbrak de Parijzenaren dikwijls aan een immer lopende verbindingsspeler à la Wijnaldum.