Zaterdag 25/09/2021

AnalyseVoetbal

Puinruimen bij de Pro League, met de tijd als vijand

De spelers van Waasland-Beveren weten nog altijd niet in welke afdeling ze straks zullen voetballen. Beeld BELGA
De spelers van Waasland-Beveren weten nog altijd niet in welke afdeling ze straks zullen voetballen.Beeld BELGA

Het competitieformat zou zeker veranderen na de uitspraak van het BAS. Niet dus. De top van de Pro League blijft inzetten op een format met zestien clubs, zónder Waasland-Beveren. Harakiri volgens de ene, haalbaar volgens de andere.

De nieuwe raad van bestuur van de Pro League vergaderde gisteren digitaal. Al waren het vooral de juristen van de profliga en de voetbalbond die aan het woord waren. Zij legden uit waarom het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) vond dat de beslissing om Waasland-Beveren te doen degraderen ‘onredelijk' is. Vooral het feit dat de competitie in 1A vroegtijdig gestaakt werd, terwijl de promotiefinale in 1B nog moet worden gespeeld, vond het BAS niet logisch.

Ondertussen wemelde het weer van de alternatieve competitieformules. Cercle Brugge-voorzitter Vincent Goemaere haalde zijn idee van een eerste klasse met twintig profploegen van onder het stof. Westerlo riep dat het alle onheil had voorspeld. Anderen hamerden op de noodzaak voor een format met achttien.

Niet zo de top van de Pro League. Voorzitter Peter Croonen, CEO Pierre François en AA Gent-manager Michel Louwagie blijven er rotsvast van overtuigd dat de competitieformule die op 15 mei is goedgekeurd de enige juiste is: 1A met zestien ploegen, een promotiefinale tussen OHL en Beerschot en Waasland-Beveren dat wel degelijk degradeert.

Ongeloof bij Waaslanders

De top van de Pro League wil dus teruggrijpen naar de beslissing van 15 mei, toen alle miserie begon. Zelfs al oordeelde het BAS dat de degradatie van de Waaslanders onterecht is.

Waasland-Beveren nam met verbazing akte van de beslissing van de Pro League. “Het is ongelooflijk dat de Pro League dit aandurft”, klinkt het bij clubadvocaat Tom Rombouts. “Ik had niet verwacht dat ze dit zouden doen. Bij mijn weten is een beslissing van het BAS nog altijd definitief en enkel aanvechtbaar bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. We zullen zien wat de Pro League nu verder onderneemt en daarna pas een standpunt innemen. Maar dat dit weer een gemiste kans is, mag wel duidelijk zijn.”

Op het eerste gezicht druist de houding van het management inderdaad lijnrecht in tegen de statuten van de Pro League, waarin staat dat de uitspraken van het BAS bindend zijn. Maar de advocaten in de videoconferentie wezen op de volgende passage in het verdict van het BAS:

"Het behoort niet tot de bevoegdheid van het arbitragecollege te zeggen voor recht dat Waasland-Beveren met onmiddellijke ingang dient te worden teruggeplaatst naar afdeling 1A. Het behoort integendeel tot de bevoegdheid van de algemene vergadering om een nieuwe actuele en evenwichtige beslissing te nemen over de sportieve gevolgen van de stopzetting van de competitie.”

Met andere woorden: het BAS lijkt aan te geven dat de Pro League zelf zijn rotzooi mag opruimen. Volgens de clan die voor een competitie met zestien pleit ("de enige logische formule die overblijft") kan dat door de redenering over de degradatie van Waasland-Beveren anders en beter te formuleren.

Ze worden daarin gesterkt door het feit dat het BAS de eerdere uitspraak van de Belgische Mededingingsautoriteit, die net oordeelde dat er géén sprake was van inbreuk op het mededingingsrecht, niet heeft meegenomen. Dat kwam omdat beide procedures door elkaar liepen. Als hetzelfde voorstel van zestien opnieuw wordt goedgekeurd en Waasland-Beveren opnieuw beroep aantekent, zal het BAS de uitspraak van het BMA wél meenemen.

Competitiestart in gevaar

Wil het bovenstaande zeggen dat we straks sowieso met zestien ploegen gaan voetballen? Zeker niet. Binnen de raad van bestuur fronsten vooral de vertegenwoordigers van de K11 de wenkbrauwen. "Harakiri", noemt een lid de plannen. Daarom werd er aangedrongen om elke piste tot op het bot uit te spitten.

Maandag verzamelt de raad van bestuur opnieuw. Dan moeten de juristen een draaiboek klaar hebben met de voor- en nadelen voor een format met 16, 17, 18, 19 en 20 ploegen, het afwerken van de dertigste speeldag, tot de annulering van de vorige competitie. Op basis van die argumenten zal de top van de Pro League een algemene vergadering bij elkaar roepen om opnieuw te stemmen over de competitieformule.

Pro League-voorzitter Peter Croonen blijft bij de beslissing van 15 mei. Beeld BELGA
Pro League-voorzitter Peter Croonen blijft bij de beslissing van 15 mei.Beeld BELGA

Welke meerderheid is nodig bij een stemming voor de algemene vergadering? Bepaalde bronnen stellen dat er slechts 50 procent van de stemmen nodig is als het format van zestien behouden blijft en ze enkel aan de argumentatie over de degradatie van Waasland-Beveren moeten sleutelen. Anderen stellen dat er opnieuw een meerderheid van 80 procent nodig zal zijn.

De nieuwe procedureslag heeft ook gevolgen voor de kalender van het nieuwe seizoen. De startdatum van 8 augustus, met Club Brugge-Charleroi als opener, lijkt op dit moment niet realistisch. Het duurt nog zeker twee weken vooraleer een nieuwe algemene vergadering bij elkaar kan worden geroepen om te stemmen over het format. Dan is er nog de zekerheid dat er in elk scenario juridische procedures zullen volgen.

Bovendien beraden OHL en Beerschot zich of ze de competitiestart kunnen uitstellen. Rechtenhouder Eleven zou zich flexibel willen opstellen, maar veel rek zit er niet op. De kalender kan één, misschien twee weken opgeschoven worden. Meer niet. In een EK-seizoen waarin een nieuwe corona-opstoot een kwestie van tijd lijkt, is er amper marge voor uitstel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234