Zaterdag 28/01/2023

NieuwsCompetitiehervorming

Profvoetbal stemt binnenkort over eerste klasse met veertien clubs

De spelersbus van Club Brugge rijdt door de stad om de titel nog eens met de supporters te vieren. Beeld Photo News
De spelersbus van Club Brugge rijdt door de stad om de titel nog eens met de supporters te vieren.Beeld Photo News

Vergeet 12-12-12. Het enige resterende hervormingsplan is een eerste klasse met 14 ploegen en een tweede klasse met 18, met mogelijk 4 dalers per seizoen, afschaffing van de puntenhalvering in de play-offs en een eerlijker verdeling van de tv-gelden. Op 2 juni volgt een stemming.

NVK

De denkpiste van drie afdelingen met twaalf clubs was snel van de baan. Lorin Parys, CEO van de Pro League, voelde na een brainstormsessie met zijn raad van bestuur dat er onvoldoende draagvlak voor bestond.

Het geweer veranderde van schouder, naar een formule die voor geen enkele club ideaal is: veertien teams in eerste klasse, achttien teams in tweede klasse, play-offs zonder puntenhalvering. Dat zijn de krijtlijnen waarbinnen Parys nu werkt. Het is een voorstel waarin voor iedereen iets zit, maar dat evengoed elke club zal dwingen om toegevingen te doen.

Enerzijds krijgen de topclubs een kleinere eerste klasse, om zo de kwaliteit van het hoogste niveau te verbeteren, de kalender te ontlasten en hun de kans te geven Europees zo ver mogelijk door te stoten. Anderzijds moeten ze tv-geld afstaan, alsook hun meervoudig stemrecht in de Pro League.

Enerzijds krijgen de kleine eersteklassers een meer solidaire verdeling van de tv-gelden, zodat de kloof tussen groot en klein kan krimpen, en degradatie niet langer het financiële einde betekent voor een team. Anderzijds verkleint de kans dat zij op het hoogste niveau kunnen voetballen. Tot vier teams kunnen per seizoen degraderen uit eerste klasse.

Enerzijds betekent dat voor de 1B-clubs een veel grotere kans op promotie. Zelfs het nummer tien van tweede klasse maakt nog kans om te stijgen naar het hoogste niveau. Anderzijds moeten zij gedogen dat er definitief U23-ploegen worden opgenomen in hun reeks.

Grote meerderheid zoeken

De raad van bestuur stuurde gisterochtend alvast een duidelijk signaal. De overgrote meerderheid van de bestuurders gaf aan dat de ze achter de 14-18-formule kunnen staan. Op 2 juni zal de algemene vergadering met alle 26 profclubs stemmen over het voorstel. Vergeet 12-12-12; de formule van 14-18 is de enige piste die nog op tafel ligt.

Vindt Parys een tweederdemeerderheid, dan voetballen we nog twee jaar met achttien clubs in 1A, om vervolgens naar zestien en veertien te gaan.

De komende week zal er nog veel vergaderd, gelobbyd en gezoomd worden tussen de verschillende bestuurders van het Belgische profvoetbal. Om punten en komma’s te zetten. Om allianties te smeden en te verbreken. Het is nooit anders geweest.

Vindt Parys geen tweederdemeerderheid, dan gaat alles terug naar het oude en slankt de Jupiler Pro League op het einde van volgend seizoen af naar zestien clubs. Om rond deze tijd van het jaar ongetwijfeld weer dezelfde hervormingsplannen op tafel te leggen.

Pro League-CEO Lorin Parys. Beeld BELGA
Pro League-CEO Lorin Parys.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234