Donderdag 29/09/2022

InterviewMichel Preud'homme

Preud’homme: ‘De refs op het EK zullen De Bruyne beschermen’

Michel Preud'homme glimlacht aan de oever van de Ourthe in Esneux.
Michel Preud'homme glimlacht aan de oever van de Ourthe in Esneux. "Om een groot toernooi te winnen is op een of ander moment 'une folie' nodig."Beeld Vincent Duterne/Photo News

Hoeveel Rode Duivel zit er nog in Michel Preud’homme? De iconische doelman is al even uit de schijnwerpers getreden, maar kijkt uit naar het EK van de Belgen. ‘Er is een goeie ambiance, dat speelt een grote rol.’

SK

Pelé zijgt neer onder het terrastafeltje. Ook voor de dieren is het warm aan de boorden van de Ourthe.

Michel Preud’homme (62) komt van de kapper. Zo valt nog meer op hoe messcherp hij wel staat. Hij zal deze middag in het zonovergoten Tilff doen op drie cola’s, een spa bruis en een espresso.

Ik zag maandagavond nog eens het doelpunt van David Platt passeren op het WK 1990…

Preud’homme: “Waarom begin je het interview met een slechte herinnering?”

… en ik dacht: zou zo’n doelpunt in het voetbal van vandaag voorkomen kunnen zijn? Videoanalyse van de tegenstander zou nu misschien aantonen dat Gascoigne zijn vrijschoppen naar de tweede paal gooit.

“Het is een feit dat toen de analyse van de tegenstander niet zover stond als vandaag. Michel Sablon en Ariël Jacobs waren de assistenten van Guy Thys, zij waren verantwoordelijk voor de stilstaande fases. We speelden gewoon mandekking op vrijschoppen en corners. Zonedekking of een mix van man- en zonedekking bestond nog niet. Het was Franky Van der Elst die Platt dekte.”

Van der Elst is hem kwijtgespeeld.

“Maar ook niemand anders reageerde. Mandekking is daarvoor geen excuus. Hebben wij nog gewisseld vlak voor de goal?”

Klopt. In de 107de minuut werd Versavel vervangen door Vervoort.

“Zo’n tweede verlenging is altijd vervelend voor een trainer. Je doet een vervanging – er zijn er die stikkapot zitten, ze hebben krampen – en je bent bezig met de organisatie van de ploeg, want misschien na een wissel veranderen de taken bij stilstaande fases. Ik weet nog: het ging op en neer, en het was een beetje chaos op het eind bij die vrijschop.”

Doelman Preud'homme in 1994.
Doelman Preud'homme in 1994. "Ergens is het jammer dat ik niet dertig jaar later ben geboren. Dan had ik elk seizoen meegedaan voor de Champions League.”Beeld BELGAIMAGE

Is het een van uw grootste ontgoochelingen als international?

“Het was niet alleen het doelpunt van Platt, maar ook alle emoties erna: in de kleedkamer stortte iedereen in en meteen moesten Eric Gerets en ik naar de dopingcontrole, in zo’n klein kamertje. De Engelse spelers die naar de controle moesten kwamen óók in dat zaaltje, en die stonden te zingen en te springen. Een heel bizar moment.”

Enkele maanden geleden, ter gelegenheid van het 125-jarige bestaan van de voetbalbond, hebben de fans u verkozen tot beste doelman uit de Belgische geschiedenis. Ziet u wel dat de mensen van u houden, wat u ook mag beweren.

“Ik weet wel dat de meeste mensen mij graag hebben. Ik merk dat als ik over straat loop, of dat nu in Luik is of in Knokke. Het ding is: ik word vaak verkeerd begrepen bij sommige acties van mij. En natuurlijk ben ik trots op die uitverkiezing. Niet alleen omdat ik in het Icons-elftal sta, maar bovendien als keeper. Dat ik de voorkeur heb gekregen op Pfaff, Piot, Nicolay en Courtois vind ik een enorme eer.”

Met ouder te worden, kijkt u sneller eens naar beelden van u van vroeger?

“Nooit. Guilian (zijn zoon, SK) zei me onlangs wel: ‘Wat een dommerik ben ik geweest. Ik was vijf jaar en terwijl jij met Benfica tegen Porto of Milan voetbalde, speelde ik in de loge van het stadion liever met de bal in plaats van naar jou te kijken.’”

Hebt u wel alles uit uw spelerscarrière gehaald?

“Voor de periode waarin ik heb gespeeld wel. Ik heb titels en bekers gewonnen, de Gouden Schoen, de Trofee voor Sportverdienste, ik was beste doelman van de wereld in ‘94 en ik heb bij Benfica gespeeld in een tijd dat een club maar drie buitenlanders mocht opstellen. Maar ergens is het jammer dat ik niet dertig jaar later ben geboren. Dan had ik vandaag zoals Courtois bij de allergrootste clubs gespeeld en had ik elk seizoen meegedaan voor de Champions League.”

Toen u bij Benfica speelde, wilde Real Madrid u. Coach Fabio Capello belde u persoonlijk op, maar u hebt op geen enkel moment het bestuur van Benfica onder druk gezet om u te laten gaan. Thibaut Courtois was bereid om oorlog te maken als Chelsea hem niet liet gaan.

“Maar ik wás heel graag in Benfica. Ik was elk weekend de redder van de ploeg. De club smeekte mij om niet te vertrekken: ‘Als we jou naar Real laten gaan, breken de fans het stadion af’, zeiden ze. Ik ben gebleven, met een contractverlenging. Twaalf maanden later werd Real kampioen in Spanje en nog eens een jaar later wonnen ze de Champions League.”

Was u graag Rode Duivel? Vond u het iets speciaals?

“Ja, maar het was anders dan nu. Toen speelden bijna alle internationals in België. Je had er vijf van Anderlecht, vijf van Brugge, drie van Mechelen… Het maakte dat je midweeks mét elkaar speelde en in het weekend tégen elkaar. Voor de supporters was het ook raar: je juichte de ene dag voor een speler en twee dagen later was hij de vijand. Vandaag kunnen mensen zich makkelijker associëren met de Rode Duivels. Dat is een voordeel om in een positief klimaat te werken.”

Pelé heeft dorst. De baas van Brasserie L’Amirauté brengt een bassin water. Preud’homme: “Pelé is altijd bij mij. (grijnst) Hij gaat alleen niet mee in bed.”

In 2005 bent u voorzitter geworden van de technische commissie van de voetbalbond en koos u René Vandereycken als bondscoach. Die heeft op zijn beurt Hazard, Dembélé, Witsel, Vertonghen en Vermaelen zeer jong laten debuteren. Ere wie ere toekomt: Vandereycken heeft het proces van de Gouden Generatie gestart en in een stroomversnelling gebracht.

“Na het ontslag van Anthuenis hadden we iets helemaal anders nodig. Ik zocht naar een trainer die het hele internationale voetbal kende, die bereid was om keihard te werken én die zou kunnen weerstaan aan de druk van de pers. De media waren tot dan quasi deel geweest van de nationale ploeg. Vandereycken stond bekend als een ambetanterik – net zoals ik dat etiket heb gekregen – maar ambetanteriken zetten de dingen wel in beweging. En ik wist dat het succes niet van vandaag op morgen zou komen.”

Nacer Chadli, Thomas Meunier, Romelu Lukaku en Thorgan Hazard amuseren zich op training in Tubeke.
Nacer Chadli, Thomas Meunier, Romelu Lukaku en Thorgan Hazard amuseren zich op training in Tubeke. "Een fitte Chadli zakt nooit onder de ondergrens", weet Preud'homme.Beeld BELGA

Vandereycken is ontslagen in maart 2009 na een 2-4-thuisnederlaag in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bosnië. Toen speelden Vermaelen, Simons, Mudingayi, Defour, Dembélé en Fellaini. Zes centrumspelers.

“Vandereycken zal 4-2-2-2 gespeeld hebben. Dat was toen revolutionair. Het is een veldbezetting die de tegenstander defensief voor veel problemen stelt.”

Het is het favoriete systeem van Emilio Ferrera.

(knikt) “Emilio en ik hebben het geïntroduceerd in 2011 bij Al Shabab en later bij Standard.”

Hoe dan ook, we moeten Vandereycken dankbaar zijn.

“Ik ben in 2006 terug naar Standard gegaan en Vandereycken heeft me later verteld dat het daarna onmogelijk werd voor hem om succes te hebben met de nationale ploeg. Plots moest hij zich in de technische commissie verantwoorden tegenover mensen die er volgens hem niks van kenden. Dus lulde hij maar wat en kwam hij helemaal alleen te staan. Martínez heeft van dag één de volle steun gekregen van Bart Verhaeghe en Mehdi Bayat. Martínez doet het zelf uitstekend, maar hij wordt ook goed omkaderd."

Heeft Roberto Martínez het perfecte profiel van een bondscoach?

“Dat is eigenlijk een vraag die je maar kunt beantwoorden als je zelf bondscoach bent geweest. Hij is goed in alles: tactiek, peoplemanagement, pr, pers. Van afstand heb ik de indruk dat je moeilijk beter kunt vinden.”

Van de huidige selectie hebt u Witsel en Chadli gecoacht. Veel mensen begrijpen niet dat Martínez Chadli er nu bijneemt.

“Ik wel. Een trainer heeft graag polyvalente spelers op de bank: spelers die je kunt inbrengen naargelang verschillende scenario’s. Chadli kan op de flank, hij kan op het middenveld en je kunt hem zelfs vragen om mee in de spits te gaan. Ik bedoel: een spits staat in de spits, een verdediger staat in de verdediging… Maar met Chadli op het veld kun je verschillende kanten uit, afhankelijk van wat de match nodig heeft. Dat is een enorme luxe. En hij gaat je niet ontgoochelen. Een fitte Chadli zakt nooit onder de ondergrens. Fellaini is ook zo iemand.”

Had u Fellaini nu geselecteerd?

“Ik weet niet wat de fysieke en mentale situatie is van Marouane, maar hij kan heel belangrijk zijn voor een elftal.”

Zou u, net als Martínez, tot het allerlaatste moment wachten om te zien of Witsel fit geraakt? Want nu rekent hij op iets dat mogelijk dik tegenvalt.

“Tenzij hij zijn been heeft gebroken en niet kan stappen, neem ik Axel altijd mee. Je kunt het potentiële rendement van het trio Witsel-Tielemans-De Bruyne in samenspel met Hazard niet laten liggen. Alle drie kunnen ze elkaars positie overnemen. Ikzelf ben kampioen geworden met Standard met een middenveld Fellaini-Witsel-Defour en alle drie konden ze zowel op 6, 8 of 10 (hoe hoger het cijfer, hoe aanvallender, red.) spelen. We roteerden afhankelijk van de tegenstander en waar we die pijn konden doen. Positieloos voetbal is zó moeilijk om te verdedigen.”

Hebt u ooit met een gebroken oogkas gespeeld?

“Neen, ik heb wel een paar keer mijn neus gebroken. Al een week later speelde ik met een masker. Ik ken De Bruyne niet. Is dat iemand die met angst zal spelen nu? Het voordeel is dat hij op het EK zal worden beschermd door de scheidsrechters. Ze weten wat De Bruyne heeft doorstaan, menselijk heeft een kwetsbare speler die een masker draagt een invloed op een scheidsrechter.”

Waar vreest u voor bij deze ploeg?

“Achterin.”

De leeftijd van Alderweireld, Vertonghen en Vermaelen, bedoelt u?

“Neen, dat niet. Kijk, toen Kompany nog speelde en de ploeg leed balverlies, dan zette Kompany graag meteen druk vooruit. Kompany was zó goed dat in acht van de tien fases hij de bal had of het duel won. Dan kun je met de achterste lijn hoog blijven staan. Maar Kompany is er niet meer. Het is niet verkeerd om achterin met de handrem op te spelen. Het doelpunt van Chelsea in de Champions League-finale komt er met één pass van net voorbij de middenlijn doorheen de defensie van City, die te hoog staat. Je moet niet bang zijn om het defensieve blok wat lager te zetten. Deze ploeg kan zelfs heel goed verdedigen in een laag blok. Dat is mijn voornaamste zorg: gaat de defensie de omschakelingsmomenten tegen snelle spitsen onder controle kunnen houden?”

Preud'homme:
Preud'homme: "Bondsvoorzitter worden? Neen, dank u."Beeld Vincent Duterne/Photo News

Waarom worden de Rode Duivels Europees kampioen?

“Er is de individuele kwaliteit. De selectie is bekend met het systeem van spelen. Er is een goeie ambiance, dat speelt een grote rol op een toernooi. En je hebt voldoende persoonlijkheden in de groep: Courtois, Vertonghen, Lukaku, maar ook Martínez. Want om een groot toernooi te winnen is op een of ander moment une folie nodig. Er komt een wedstrijd waarvan je voelt dat je moeilijk zult winnen op voetbalkwaliteiten en dan moet er iets gebeuren waardoor de match kantelt: de trainer die opzettelijk ruzie zoekt met de scheidsrechter, een actie op het veld, een zwaar duel, een kiné die het terrein op stormt. Het is iets gevaarlijks want je zoekt de provocatie op, maar met té lief te zijn red je het geen zeven wedstrijden.”

Of Romelu Lukaku moet er elke match eentje binnentrappen.

J’adore Lukaku. Ik weet dat hij een tijdje erkenning in België heeft gemist. Hij mag vooral niet veranderen. Lukaku moet geen plezier willen doen aan mensen die het toch niet snappen.”

Slotvraag. Hebt u geen zin om bondsvoorzitter te worden?

“En mijn energie stoppen in bestuursmensen die… Neen, dank u. In 2006 verloor ik al eens de stemming van De Keersmaecker.”

Hoezo?

“Roger Vanden Stock had een businessplan om het profvoetbal te revolutioneren. Ik zou het voetbaltechnische voor mijn rekening nemen en Jean-Marie Philips het administratieve. Maar het amateurvoetbal stemde het plan weg. Roger is daarop misnoegd uit de federatie gestapt en toen vroeg de Profliga of ik voor de vorm mij kandidaat wilde stellen bij de voorzittersverkiezingen – we wisten dat we zouden verliezen. Ik kreeg alle stemmen van de eersteklassers en één stem uit tweede klasse, maar de rest en het hele amateurvoetbal stemden voor De Keersmaecker.

“Ook op het niveau van de Pro League is het lastig werken. Ik weet nog dat bij het eerste televisiecontract alle profclubs werden verplicht om verwarming onder hun veld te steken. Vandaag zijn er nóg die hun tenten opslaan en met de warmteblazers afkomen. En ik moet dan voorzitter van het hele circus zijn, zeker?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234