Woensdag 15/07/2020

Voetbal

Plan voor heropstart Belgisch voetbal: spelers houden logboek bij, ook gezin wordt getest

Dennis en Rits vieren hun doelpunt tegen Waasland-Beveren in februari. Beeld Photo News

De Pro League maakt intensief werk van de heropstart van ons voetbal. Alle clubs ontvingen een gedetailleerd document met te volgen richtlijnen. Spelers moeten een logboek met al hun contacten bijhouden en ook al hun gezinsleden moeten mogelijk een coronatest ondergaan.

De Pro League wil een voortrekkersrol spelen in het veilig heropstarten van de profcompetities. Het werkte de voorbije dagen aan een rigoureus protocol dat alle profclubs – 1A en 1B – dienen te volgen. Een zeer uitgebreid plan dat Het Laatste Nieuws kon inkijken. Van het verplicht testen van alle spelers, stafleden én hun gezin, over het filmen van de trainingen om bij een positieve test de risicocontacten te traceren, tot een logboek waarin alle spelers hun contacten moeten noteren.

Het document dat de Pro League aan de clubs heeft bezorgd, telt elf pagina's en is bijzonder gedetailleerd. Het ontwerp wordt nog bestudeerd door de experts van de GEES en ook de clubs krijgen nog de kans om opmerkingen te geven alvorens alles in een definitieve versie wordt gegoten. De Pro League heeft zich voor het opstellen van de protocols gebaseerd op de input van medische experts en de goedgekeurde protocols van de buitenlandse liga’s zoals de Bundesliga, La Liga en de Premier League.

Twee categorieën

Het plan maakt een belangrijk onderscheid tussen trainingen tot 30 juni en vanaf 1 juli. Tot en met 30 juni blijven de geldende maatregelen van kracht en moeten op training de regels rond de social distancing worden gerespecteerd. Er mag in groepjes van maximaal 20 worden getraind, zonder contact. Kleedkamers en douches blijven tot dan ook gesloten. Vanaf 1 juli zijn collectieve trainingen met contact weer toegelaten. Spelers zullen zich dan ook weer in kleine groepjes kunnen omkleden op de club.

Het trainingsprotocol opgesteld door de Pro League gaat uit van twee categorieën personen. Onder categorie 1 vallen spelers, technische en medische staf, materiaalmannen, de teammanager en de gezinsleden van deze personen. Tot de tweede categorie behoren individuen die dezelfde ruimtes frequenteren, zonder in direct contact te komen. Het gaat om clubmedia, onderhouds- en keukenpersoneel en alle gezinsleden van deze personen. 

Als personen uit categorie 2 wél rechtstreeks contact hebben met mensen uit categorie 1, vallen ze automatisch onder categorie 1. Iederéén uit categorie 1 – dus ook bijvoorbeeld de dochter van de kinesist van Cercle Brugge – zal een verplichte coronatest moeten ondergaan voor aanvang van de groepstrainingen. Al bestaat de mogelijkheid dat de regels rond de te testen personen nog worden versoepeld.

Tweede spelersbus

De Pro League wil ook alle spelers responsabiliseren. Aan hen wordt gevraagd om de omgang met derden tot een absoluut minimum te beperken en zichzelf en hun gezin in de mate van het mogelijke te isoleren. Onnodige verplaatsingen moeten worden vermeden en de omgang met anderen moet worden beperkt. Spelers moeten ook noteren wanneer en met wie ze in contact zijn geweest – zo worden spelers hun eigen contact tracer. Al wordt over dit punt momenteel nog uitvoerig gediscussieerd. 

Elke speler zal bij aankomst op de club ook een gezondheidschecklist moeten invullen en een temperatuurscan ondergaan. Elke club moet naast de clubdokter een verantwoordelijke aanduiden die erop toeziet dat alle regels worden nageleefd.

Vanaf 1 juli mogen er ook weer wedstrijden worden georganiseerd. De kans is groot dat de clubs daarvoor een extra spelersbus zullen moeten inzetten, zoals we dat ook in Duitsland al zagen. De plaatsen op de bus worden gehalveerd en iedereen is verplicht een mondmasker te dragen.

Door al deze maatregelen wil de Pro League het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk houden. Om alle regels na te leven, rekent de Pro League op de verantwoordelijkheidszin van de clubs.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234