Sport

Pijn en twijfels maken een topsporter sterker, of toch niet?

Experts vragen meer aandacht voor mentale gezondheid van atleten

2 Bardet en Froome bedwingen de Izoard in de Tour vorig jaar. Renners zijn vaak obsessief met hun gewicht bezig, wat tot eet­­stoor­nissen kan leiden. © AP

De boutade ‘doe aan topsport, anders blijf je gezond’ is een realiteit. Ook op geestelijk vlak is top­sport belastend. Aandacht voor dat probleem is broodnodig en moet komen van professionele begeleiders, zo wordt vandaag in een symposium in het Europees parlement bepleit.

Eerst het goede nieuws: topsporters krijgen niet vaker te maken met psychologische problemen dan niet-topsporters, maar ook niet minder. Die klachten variëren van angst­gevoelens over depressie en eet­stoornissen tot verslaving. Eén op de vier topsporters, zo bleek uit een Nederlandse studie, zal worden geconfronteerd met (sub)klinische problemen en die ratio komt overeen met die in de bevolking.

Het verschil met de gewone burger is het sfeertje waarin topsport baadt: ‘Hou je sterk, niet klagen, niet janken, pijn hoort erbij, twijfels ook, het maakt je allemaal sterk’.

nieuws

cult

zine