Vrijdag 06/12/2019

Voetbal

Peter Maes keert terug naar Lokeren: ‘Ik heb geleerd niet te ver vooruit te kijken’

Pere Beeld BELGA

Zaterdagavond staat met Lokeren-Lommel een kelderduel in 1B op het programma. Voor Peter Maes is het de terugkeer naar de club waar hij vele jaren sleet na de affaire-Veljkovic. Met tegenzin staat hij ons te woord. ‘Hierna babbel ik alleen nog over voetbal.’

Peter Maes: "Eigenlijk straf dat we hier samenzitten. Ik had gezworen om niet meer in de krant te komen. Ik wil dit interview eigenlijk niet doen."

Waarom niet?

“Omdat ik de laatste tien maanden enorm negatief geportretteerd ben. Ik heb zo veel stront over me gehad. Ik was voor sommigen staatsvijand nummer 1. Ik zat in het oog van de storm en wou dat iedereen me met rust liet. Ik wou uit beeld.”

(Maes werd eind februari gearresteerd op basis van verklaringen van spijtoptant Dejan Veljkovic. Hij werd in verdenking gesteld van fiscale fraude.)

“Ik had niet verwacht dat het zo’n impact zou hebben. Ik steek er ook liever geen energie meer in, want dat vraagt mentaal te veel van me. Ik word door sommigen anders bekeken, maar ik accepteer dat. Probeer niet te controleren wat je niet kúnt controleren. De dingen zijn zoals ze zijn. Maar het geeft me wel een ongemakkelijk gevoel.”

Hoe hard bent u veranderd?

“Hoe verwonderlijk het ook is: niet. Ik had me voorgenomen een andere, rustiger coach te zijn. De jongens duidelijke richtlijnen meegeven en dan de dingen op hun beloop laten. Dat heeft vijf minuten geduurd. Je kunt veel zeggen en beloven en jezelf honderdduizend keer voornemen het anders te doen, je bent wie je bent.”

Ook als mens bent u nog dezelfde?

“Ik denk het. Ik ben iets meer op mijn hoede, dat wel. Maar ik kijk nog elke mens die ik tegenkom op straat in de ogen om goeiedag te zeggen.”

Hebt u littekens?

“Ja. Maar ik laat ze niet zien. Ik probeer in alle omstandigheden positief in het leven te staan.”

Verwijt u zichzelf iets?

“Dat ik te veel vertrouwen gehad heb in de verkeerde mensen. (doelt op Veljkovic, red.)

Morgen trekt u naar Lokeren. Hebt u er zin in?

“Absoluut. Ik amuseer me weer. Ik wil winnen.”

Is dat realistisch?

“Op basis van de ranking wel. Op basis van de mogelijkheden totaal niet. Lokeren heeft meer middelen, meer power, meer snelheid, meer ervaring. Het is bovendien de eerste match van de tweede ronde: voor hen is het een nieuwe start en belangrijk dat ze winnen. Maar onderschat Lommel zeker niet.”

Gaat het raar zijn om weer op Daknam te komen?

“Ik was er bij hun laatste thuismatch, om te scouten, en dat was heel raar. Het voelde niet als thuiskomen. Ik wandelde langs een andere weg binnen, hield me heel afzijdig. Ik ging helemaal aan de buitenkant van de tribune zitten. Wou mezelf, heel bewust, niet opdringen. Niet veel mensen wisten dat ik er was, ik had ook geen kaarten gevraagd. 

“Het deed wel deugd dat heel wat supporters dag kwamen zeggen toen ze me zagen zitten. Ik voelde enorm veel sympathie. De laatste keer dat ik op Lokeren was als bezoekende coach, was als trainer van Genk. Toen was die match een subtopper in eerste, morgen is het een duel in de kelder van ons professioneel voetbal. Het kan snel veranderen... 

(denkt na) Ik heb het laatste jaar geleerd dat je het best niet te ver vooruit kijkt. Verwachtingen heb ik niet meer, ik zal wel zien wat er gebeurt.”

Gaat u Roger Lambrecht zien?

“Ik ga hem niet opzoeken, want dan moet ik weer heel wat mensen passeren en daar heb ik geen zin in. Mijn focus ligt op die wedstrijd en op een resultaat.”

Hebt u hem nog gehoord?

“Nee. Sowieso is telefonisch contact met Lambrecht moeilijk, omdat hij gehoorproblemen heeft.”

Dus hij heeft u niet gefeliciteerd toen u bij Lommel tekende?

“Zoiets zou hij nooit doen. Zo is Lambrecht niet.”

Hebt u er ooit aan gedacht definitief uit het voetbal te stappen?

“Ik heb altijd gezegd dat ik terug zou komen. En ik ben echt blij opnieuw trainer te zijn. Zeker in Lommel. Bij mensen met wie ik al 55 jaar samenwoon, waar ik zelf voetballer ben geweest. Waar ze ambitie hebben. Ik hou van voetbal, ik kan niet zonder. Goed? 

“Weet je, ik heb altijd een goede mentor gehad: Johan Boskamp. (met Hollands accent) ‘Peet, je moet altijd spreken over het spelletje en het spelletje moet interessant blijven.’ En dat is zo. Over voetbal wil ik babbelen, over de rest niet meer.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234