Gay Games

Parijs schiet Gay Games op gang, maar waarom moeten homo's apart sporten?

Dit weekend gaan in Parijs de tiende Gay Games van start. Het is de vierjaarlijkse mondiale sportieve hoogmis van sportende holebi's en transgenders. Ook bij ons trekken aparte gay sportclubs wekelijks honderden leden. Maar werken zulke organisaties de segregatie niet net in de hand?

Verwacht straks geen medaillestanden, uitslagen van de honderd meter in de verschillende deelnemende categorieën of berichten over recordtijden op de 4x400 meter wisselslag. De Gay Games zijn dan wel een sportevenement, de sportieve prestaties zijn er, anders dan bij de Olympische Spelen, bijzaak. 

"Je mag de Gay Games dan ook niet zien als topsport", zegt sportsocioloog Jeroen Scheerder (KU Leuven). "Het is een multisportevenement dat draait om inclusie. De boodschap is het belangrijkste. Daar kun je niet tegen zijn: diversiteit in de sport kan niet genoeg aandacht krijgen, zeker niet als je weet dat in meer dan 70 landen wereldwijd homoseksualiteit nog steeds strafbaar is en soms tot de doodstraf kan leiden."

nieuws

cult

zine