Dinsdag 31/01/2023

Negen vragenTokio 2021

Over 200 dagen starten de Olympische Spelen: een stand van zaken

De olympische ringen in Tokio. Beeld AFP
De olympische ringen in Tokio.Beeld AFP

Over exact 200 dagen, op 23 juli, staat de openingsceremonie van Tokio 2021 gepland. Ruim 11.000 atleten beoefenen 33 sporten in 43 stadions, met als inzet 339 gouden medailles. Hoe staan de organisatie en de Belgische olympiërs ervoor?

BF

1. Krijgt Nafi Thiam wel de kans om haar titel te verdedigen?

Dat is de vraag: of de Spelen überhaupt zullen doorgaan. Zowel het Internationaal Olympisch Comité (IOC) als het organisatiecomité antwoordt daar altijd volmondig ‘ja’ op. De Japanse premier Yoshihide Suga bevestigde de intentie in een nieuwjaarsstatement: “De Olympische en Paralympische Spelen zullen deze zomer plaatsvinden. We zorgen voor een stevige voorbereiding om een veilig event te realiseren.”

Vaccinatiecampagnes en een bataljon coronamaatregelen moeten daarbij helpen. Er valt evenwel niet te voorspellen hoe de pandemie zal evolueren richting de zomer. Japan kent momenteel een recordaantal besmettingen (meer dan 3.000 gevallen per dag) en doet het slot op de deur: buitenlanders mogen het land tot eind januari niet binnen. Er wordt geopperd om de noodtoestand af te kondigen.

Wereldwijd moet nog een significant deel van de atleten zich kwalificeren op toernooien, ook hier kan corona dwarsliggen. Het organisatiecomité houdt wel vast aan de startdatum van 23 juli. Voorzitter Yoshiro Mori acht een tweede uitstel onmogelijk. Dat is financieel onhaalbaar. In het worstcasescenario volgt dus een afgelasting.

2. Welke coronamaatregelen moeten Nina Derwael en co. volgen?

Het organisatiecomité heeft een heel draaiboek uitgewerkt, waarvan een laatste update in december naar de nationale olympische comités is gestuurd. Sporters die naar Japan reizen, moeten bij aankomst in de luchthaven een negatieve coronatest kunnen voorleggen die niet ouder is dan drie dagen. Ook na aankomst en tijdens het verblijf in Japan zijn geregeld testmomenten voorzien. Een controlecentrum in Tokio zal positieve gevallen managen.

Er komt een strikt transportbeleid van en naar olympische sites en in gaststeden om het risico op besmetting te beperken. Alle atleten moeten een gedragscode ondertekenen dat ze basisregels zoals sociale afstand, handhygiëne en mondmaskers dragen respecteren. Het draaiboek van de Japanse autoriteiten spreekt voor de atleten expliciet over veertien dagen zelfisolatie na aankomst in Japan, al lijkt het tijdsframe voor interpretatie vatbaar en is er sprake van om atleten daarvan vrij te stellen. Op 14 januari staat een vergadering van de medische commissies van de nationale olympisché comités gepland, waar meer duidelijkheid moet komen over dit thema.

Olivia Borlée draagt de Belgische vlag tijdens de openingsceremonie van Rio 2016. Beeld Photo News
Olivia Borlée draagt de Belgische vlag tijdens de openingsceremonie van Rio 2016.Beeld Photo News

3. Is familie van Team Belgium welkom in Tokio?

De familieleden van Belgische topatleten weten nog niet waar ze aan toe zijn. Het organisatiecomité zegt in de lente te communiceren over hoe en in welke mate publiek de Spelen mag bijwonen. Dat hangt af van de evolutie van de infectiegraad in Japan en de rest van de wereld. Tokio 2021 is zich ervan bewust dat het praktisch moeilijk is om buitenlandse bezoekers aan de Spelen na aankomst in Japan twee weken quarantaine op te leggen – een regel die het land had ingevoerd. De organisatie wil inzetten op een preventiebeleid met strikte regels voor fans, detectie van corona via sneltests en een opvolging van besmette personen met ook een app voor contacttracing. Alle partijen gaan er wel van uit dat publiek (deels) toegelaten zal zijn. “De Spelen zonder publiek is als een maaltijd zonder kruiden”, zei Saburo Kawabuchi, burgemeester van het atletendorp, vorige week.

4. Draven de Red Lions op in de openingsceremonie?

De traditionele openingsceremonie met de atletenparade kan een extra risico op besmetting inhouden. Maar door het symbolische en commerciële mediabelang van de ceremonie is een annulatie niet aan de orde. “Het is de kans om het land zelf, de cultuur en de gastvrijheid van Japan te presenteren”, zei IOC-voorzitter Thomas Bach. De organisatie houdt rekening met een vereenvoudigde versie van de ceremonie. Wellicht mogen alle atleten nog opdraven, maar begeleid door maximaal zes pas geteste officials per land.

5. Hoeveel atleten van Team Belgium en de wereld zijn al geplaatst?

Op dit moment zijn al meer dan zestig Belgische atleten geplaatst voor de Spelen, maar het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) verwacht dat dit aantal nog zal verdubbelen. Vanaf de lente vinden weer selectietoernooien plaats en veel atleten zullen zich bij het afsluiten van de kwalificatieperiode in mei of juni plaatsen op basis van hun internationale ranking. Over de hele wereld was voor de pandemie al 57 procent van de circa 11.000 deelnemende atletenplaatsen ingevuld.

6. Hoeveel Belgische atleten kregen al corona?

Het BOIC telde eind december in totaal een dertigtal Belgische (kandidaat-)olympische atleten die in 2020 positief hebben getest op het coronavirus. Het gros raakte in de tweede golf besmet, onder wie tenoren als Nina Derwael en Emma Meesseman. Het is onduidelijk in welke mate zij in de toekomst immuun zijn voor het virus.

7. Op hoeveel medailles mikt het BOIC?

De bobo’s van het BOIC verwoorden de ambitie niet graag in een expliciet aantal medailles. Sportief directeur Olav Spahl zei eerder wel al om beter te doen dan de zes medailles van Rio 2016. Voorzitter Pierre-Olivier Beckers trekt zich op aan de prognose van het statististiekenbureau Gracenote van tien olympische medailles voor België, maar dat is geen exacte wetenschap. Door de coronacrisis is met Pieter Timmers intussen een medaillekandidaat afgehaakt, en hoe is de concurrentie van Derwael door het jaar uitstel geëvolueerd?

Op dit kransje rust toch in meer of mindere mate hoop op Belgisch eremetaal: Nafi Thiam (atletiek), Nina Derwael (turnen), de Red Lions (hockey), Remco Evenepoel (wielrennen), Wout van Aert (wielrennen), de jumpingploeg (paardrijden), Emma Plasschaert (zeilen), Matthias Casse (judo) en de Belgian Tornados (atletiek).

Vreugde bij de Belgian Cats na hun kwalificatie voor Tokio. Beeld Photo News
Vreugde bij de Belgian Cats na hun kwalificatie voor Tokio.Beeld Photo News

8. Zullen de Belgian Cats gevaccineerd zijn tegen deze zomer?

Het IOC zal zelf geen vaccinaties uitvoeren, maar steunt de nationale olympische comités in een vaccinatiestrategie en hoopt dat een meerderheid van de atleten ingeënt zal zijn voor de start van Tokio 2021. “Een vaccin zal geen verplichting zijn, maar we moedigen atleten aan om in de mate van het mogelijke zich te laten vaccineren omdat het beter is voor hun gezondheid”, zei IOC-voorzitter Bach in november. In België heeft het BOIC bij de bevoegde commissies een politieke vraag lopen of olympiërs gezien de Spelen en hun specifieke reissituatie voor selectietoernooien of precompetities in aanmerking komen voor een snelle toediening van het vaccin, liefst al eind februari of begin maart.

9. Hoe hoog loopt het kostenplaatje van Tokio 2021 op?

Het enthousiasme over de Spelen in Japan is al flink getemperd door de gigantische kosten die gepaard gaan met het uitstel en de coronacrisis. De Japanse belastingbetaler moet dat mee ophoesten. De begroting bij de toekenning in 2013 van 6 miljard euro was nog voor de pandemie opgelopen tot officieel meer dan 10 miljard, een overheidsaudit in Japan schatte het reële bedrag zelfs dubbel zo hoog in. En in een laatste update in december was sprake van een nieuwe meerkost van 2,3 miljard. Alleen al de preventieregels tegen corona kosten 740 miljoen. Een inperking van het publiek in Tokio 2021 zou een nieuwe opdoffer betekenen. Het budget voorzag meer dan 650 miljoen aan inkomsten uit ticketverkoop.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234