Olympische Winterspelen

Openingsceremonie Olympische Winterspelen begonnen, in bijzijn van zus Kim Jong-un

- Redactie - Bron: De Volkskrant
4 Seppe Smits en de rest van het Belgische team stappen de arena binnen. © Photo News

Met groot vuurwerk is vandaag in Zuid-Korea de openingsceremonie begonnen van de Olympische Winterspelen. Onder de 35.000 aanwezigen was Kim Jo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider. De atleten van beide Korea's stapten als één team het stadion van Pyeongchang binnenlopen. "Dit worden fantastische Olympische Spelen", aldus IOC-voorzitter Thomas Bach.

4 Kim Jo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, vandaag bij haar aankomst in Zuid-Korea. © AFP

De afgelopen dagen was er veel te doen om de kou in Pyeongchang, een paar graden onder het vriespunt. Uitgerekend op de dag van de opening, ligt de temperatuur hoger dan afgelopen week. "We kunnen zeggen dat God ons heeft geholpen met het weer", zei Lee Hee-beom, de baas van het olympisch organisatiecomité. "Het is eindelijk zover. Het waren zeven lange jaren van voorbereiding. We zijn er klaar voor."

Een hoge Noord-Koreaanse regeringsdelegatie, met onder andere Kims zus, kwam eerder vandaag aan in de Zuid-Koreaanse havenstad Incheon. De delegatie staat onder leiding van Kim Yong-nam, het ceremoniële staatshoofd van Noord-Korea. Na hun aankomst, reisden ze door naar Pyeongchang. Secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN, die ook bij de openingsceremonie is, zei dat hij hoopte dat de Winterspelen zullen leiden tot een verbetering van de betrekkingen tussen beide landen.

Weigerende schaatser

4 © AFP

De Winterspelen moeten nog beginnen maar in het stadion waren al de eerste incidenten. Behalve gejuich was er ook boegeroep te horen toen de 168 Russische sporters werden voorgesteld tijdens de parade. Rusland is vanwege het dopingschandaal tijdens de vorige Winterspelen in Sotsji uitgesloten van deelname.

En bij de Amerikanen ontbrak tijdens de parade schaatser Shani Davis. Hij weigerde mee te lopen. Davis is boos omdat hij niet de vlag mocht dragen. De Amerikanen besloten met een spelletje kop of munt uit te maken wie deze eer te beurt viel. Davis vond dat niks. Hij trok aan het kortste eind. De eer viel te beurt aan rodelaarster Erin Hamlin. Davis won goud op de duizend meter in 2006 en 2010.

Ook is er wat te doen rond het gebruik tijdens de Olympische Spelen dat alle deelnemende sporters na de vlaggenparade plaats nemen op de tribune om te kijken naar het vervolg van de openingsceremonie. Maar veel sporters gingen direct na de parade terug naar het olympisch dorp. Ze vinden het niet verantwoord om zo lang in de kou te zitten. Ook op de tribunes voor supporters waren vanwege de kou niet alle plaatsen bezet.

4 Vuurwerk bij de openingsceremonie in het stadion. © AFP

nieuws

cult

zine