Wedstrijdvervalsing

Ook in het badminton bestaat matchfixing: twee spelers geschorst

1 Beeld ter illustratie. © EPA

De badmintoncarrières van Maleisiërs Zulfadi Zulkiffli (25), in 2011 wereldkampioen bij de junioren, en zijn oudere landgenoot Tan Chun Seang (31) zijn definitief voorbij. De badmintonners werden door hun sportfederatie respectievelijk 20 en 15 jaar geschorst. Ze werden schuldig bevonden aan gokken op en manipuleren van wedstrijden. 

Het duo heeft volgens de internationale badmintonfederatie tussen 2013 en 2016 uitslagen gemanipuleerd. Zulkiffli moet naast zijn schorsing een boete van omgerekend 20.800 euro betalen. Voor Seang valt de straf iets lager uit: een boete van 12.500 euro. In de periode van hun schorsing mogen ze geen enkele functie binnen de sport uitoefenen.

Share

Het is niet voor het eerst dat de sport in diskrediet wordt gebracht. In 2015 werd de voormalige nummer 1 van de wereld acht maanden geschorst wegens doping

De ethische commissie van de federatie heeft de Maleisiërs in februari verhoord. Daaruit blijkt dat ze jarenlang op verschillende tornooien aan matchfixing of wedstrijdvervalsing hebben gedaan. Het gaat om gokken, sluiten van weddenschappen en onregelmatige uitslagen. Zulkiffli zou meer delicten hebben begaan dan Seang.

Het is niet voor het eerst dat de sport in diskrediet wordt gebracht. In 2015 werd de voormalige nummer 1 van de wereld, Lee Chong Wei, acht maanden geschorst wegens doping. Ook hebben enkele jaren geleden Deense spelers aangeklaagd dat ze werden benaderd door tegenspelers om wedstrijden te vervalsen.

nieuws

cult

zine