Woensdag 29/03/2023

Italiaans voetbal

Ook grootste voetbalclubs moeten broeksriem aanhalen

Ook Ronaldo ging akkoord dat Juventus zijn loon vier maanden niet moet betalen. Beeld AFP
Ook Ronaldo ging akkoord dat Juventus zijn loon vier maanden niet moet betalen.Beeld AFP

Een besparing van 90 miljoen euro. Cristiano Ronaldo en co laten vier maandlonen vallen om Juventus te helpen de komende maanden financieel te overbruggen. Ook bij FC Barcelona lopen er gelijkaardige gesprekken. Of hoe een risicovol beleid niet zonder gevolgen blijft.

Kristof Terreur

De cashflow staat onder druk. Juventus mag dan jaarlijks wel bijna een half miljard aan inkomsten zien binnenstromen, maar kreunt onder de coronacrisis. Er zijn ook schulden (450 miljoen) die in schijfjes moeten worden afgelost, zelfs nu er niet meer gevoetbald wordt. Twee belangrijke geldbronnen zijn weggevallen: de recette op wedstrijddagen en de merchandising.

Uit de laatst beschikbare jaarcijfers, die Deloitte verzamelde in zijn ‘Money League-rapport’, blijkt dat Juventus 66 miljoen euro ophaalt uit abonnementen- en ticketverkoop, zo’n 44 miljoen euro komt uit de verkoop van officiële producten in de fanshops. Het merendeel van die abonnementsgelden is ondertussen al opgesoupeerd. De cashreserve ook.

Aangezien het onzeker is hoeveel tv-gelden er de komende maanden nog zullen binnenvloeien - door het stopzetten van de Serie A en de Champions League - moet de club zich behelpen. Vandaar dat het voor vier maanden het mes zet in zijn grootste lastenpost: de salarissen van zijn spelers. Volgens Deloitte, dat zijn cijfers op het boekjaar 2018-2019 baseert, bedroeg de jaarlijkse loonlast eind juni 2019 314 miljoen euro. Ruim 68 procent van de totale inkomsten.

Ronaldo als spilfiguur

In een statement liet de beursgenoteerde club weten dat ze de komende vier maanden 90 miljoen euro zullen besparen door de lonen te bevriezen. Aanvoerder Giorgio Chiellini kreeg de toezegging van zijn volledige spelersgroep dat ze ermee instemden. Wie juist hoeveel inlevert, is niet geweten. Met 60 miljoen euro bruto per jaar (5 miljoen per maand) is Cristiano Ronaldo grootverdiener in Turijn. “Wij zouden spelers en trainer willen bedanken voor hun engagement”, aldus Juventus. Wanneer er opnieuw gevoetbald wordt, gaan alle partijen weer om de tafel.

Dat Juventus, nummer tien in de ranking van rijkste topclubs, overgaat tot zulke drastische maatregelen, hoeft niet te verbazen. De Oude Dame voert een risicovol beleid. Weinig sparen, weinig buffers opbouwen. Fors investeren in topspelers met naam en faam, zoals Ronaldo, in de hoop dat sportieve successen de cijfertjes omhoogduwen.

Het totale kostenplaatje voor CR7, 340 miljoen euro gespreid over vier jaar, had sowieso een flinke invloed op de balansen, maar zijn komst gaf Juve ook een forse boost. Plots was de club een commerciële aantrekkingspool, wat zich ook vertaalde in meer inkomsten en betere sponsordeals. Met het populairste voetbalmerk in zijn rangen wilde Juventus nieuwe markten aanboren. De coronacrisis in Italië, met ook drie Juve-spelers die positief testten, zette een forse rem op de groei. Een risico dat niemand in 2018 had kunnen incalculeren.

Ook Barcelona onderhandelt

Juventus is niet de enige topclub die de gevolgen voelt. Ook bij de rijkste club ter wereld, FC Barcelona, is het alle hens aan dek. Barça draaide vorig boekjaar om een recordomzet van bijna 850 miljoen, maar ook de totale loonlast overschreed voor het eerst de kaap van 500 miljoen euro. Een wereldrecord. Terwijl de salarissen bij Real Madrid 50% van het totale budget benaderen, gaan die van Barcelona richting 60%.

De contractverlenging van Lionel Messi draagt een serieuze steen bij. Zijn superster verdient op jaarbasis 71 miljoen euro bruto, inclusief portretrechten, maar zonder prestatiegerichte bonussen, tekengeld en loyaliteitspremie. Messi is jaarlijks gegarandeerd van ruim 104 miljoen. Een kleine molensteen als bepaalde inkomsten plots wegvallen. Geen fanshopbezoekers, geen stadiontours op Camp Nou, geen ticketverkoop en geen verteer mee. Tientallen miljoenen per maand zijn plots niet meer beschikbaar.

Zijn gecontesteerde voorzitter Josep Bartomeu wilde de salarissen van zijn spelers met 70 procent reduceren, maar die waren er niet mee gediend dat ze die plannen eerst via de media vernamen. Onderhandelingen liepen vast. Deze week wordt er verder gesproken.

Niet toevallig kondigden ze bij Atlético, nota bene nog een ploeg met een grote loonlast in verhouding tot de inkomsten (bijna 70%), gelijkaardige maatregelen aan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234