Dinsdag 07/04/2020

Belgisch voetbal

Ontslagen clubicoon Zetterberg: ‘Dit doet pijn, maar ik verwijt niemand iets’

Het ontslag van Zetterberg was geen beslissing van Kompany, maar hij zou wel op de hoogte geweest zijn.Beeld BELGA

Natrappen doet Pär Zetterberg (49) allerminst - daarvoor is de clubliefde te groot. ‘Ik blijf supporter nummer één.’ Een afscheidsinterview.

Hoe is dat telefoontje van Karel Van Eetvelt bij u binnengekomen?

“Het was natuurlijk niet plezant om ineens te horen dat Sporting me niet meer nodig had. Ik heb dertig jaar van mijn leven bij Anderlecht doorgebracht, hé... Bovendien verwachtte ik dit nieuws allerminst. Midden januari had ik een klein beetje met Van Eetvelt gepraat, maar op basis daarvan zag ik niets aankomen. Dit doet pijn, hoor. Aan de andere kant: als zij oordelen dat mijn vertrek nodig is om de club positief te ontwikkelen, dan moet ik dat simpelweg accepteren.”

Had iemand met uw staat van dienst niet beter verdiend dan een telefonisch ontslag?

“Van Eetvelt had weinig keuze. Sinds de trainingen door corona gestaakt zijn, zit ik in Zweden, dus... Anders had het wellicht te lang geduurd. Ik verwijt niemand iets.”

De supporters doen dat wel. Zij reageren furieus.

“Mijn gsm heeft nog niet stilgestaan - zo veel steunberichten kreeg ik dit weekend van de fans. Dat doet deugd. Ik heb iedereen hoogstpersoonlijk bedankt, dat vind ik maar normaal. De supporters waren er altijd voor mij, het is een kwestie van respect dat ik hen antwoord. Ik ben trots op die relatie.”

De achterban kondigde acties aan.

(grijnst) “Ze zullen iemand anders moeten vinden om hen nu te kalmeren...”

Het gerucht gaat dat u jaarlijks 500.000 euro verdiende, de nieuwe bazen vinden dat in de huidige context onverantwoord. Kunt u zich vinden in die uitleg?

“Ik ga niet in detail treden, want ik wil zeker geen polemiek starten tegen een voetbalclub die nog steeds álles voor mij betekent, maar zelfs als we de titel en een Europese beker gepakt hadden, was ik nooit aan zo een loon (doelt op de genoemde 500.000 euro, red.) gekomen. Ik zou liegen mocht ik zeggen dat ik slecht betaald was, maar het is niet mijn ontslag dat ineens de financiële problemen zal oplossen. Trouwens, ik weet voor mezelf dat ik niet voor het geld naar Anderlecht ben teruggekomen, wel uit clubliefde. Ik wilde helpen toen het moeilijk ging.”

Hebt u niet de wrange nasmaak dat u door het bestuur gebruikt bent als promostunt?

“In het begin was dat misschien het geval. Mijn komst kwam iedereen goed uit om de gemoederen bij de supporters te bedaren. Had ik toen in de directie gezeten, ik had mogelijk hetzelfde gedaan. Het was voor mij wel niet evident om in dat kader meteen mijn plek te vinden. Pas dit seizoen is dat echt gelukt. Ik heb graag en goed met Frankie (Vercauteren, red.) en de andere leden van de staf gewerkt.”

Maar u was aanvankelijk toch meer dan een rol als assistent beloofd?

“Ik was gekomen om mijn verantwoordelijkheid op te nemen en te wegen op het sportieve beleid. Het is spijtig dat dat er in realiteit weinig van kwam.”

Had u zichzelf niet nadrukkelijker moeten profileren?

“Ik leed daar niet onder. Ik heb jaren in de spotlights gestaan, dan kan de schaduw ook wel eens aangenaam zijn. Ik amuseerde me onder Kompany.”

Hebt u inmiddels contact gehad met Kompany en Coucke?

“Ja, ze hebben me gebeld. Met Marc had ik een open en eerlijke discussie, wat er gezegd is, blijft onder ons. Er is geen rancune. Vincent zei me dat mijn ontslag niet zijn beslissing was. En weet je wie ik nooit genoeg zal kunnen bedanken? Michael Verschueren. Hij bood me de kans om terug te komen naar Anderlecht.”

Hoe schat u de paars-witte toekomst in?

“Positief - alles valt stilaan op zijn plaats. Frankie en Vincent vormen een goed duo en er is veel talent. Ik zeg niet dat Anderlecht volgend seizoen kampioen wordt, maar de club zal wel de rug rechten. Daar ben ik van overtuigd.”

Blijft u actief in het voetbal?

“Dat weet ik nog niet. Van zodra het kan, kom ik mijn appartement in Ukkel leegmaken, om me nadien in Zweden te vestigen. We zien daarna wel.”

Hoe groot is de kans dat u nóg eens op Anderlecht werkt?

“Zeg nooit nooit, maar ik zie het niet meer gebeuren. Ik heb ook wat tijd nodig om dit te verwerken. En om nog eens naar het stadion te gaan. En toch: ik zal de matchen blijven volgen. Ik blijf supporter nummer één.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234