Dinsdag 29/11/2022

Belgisch voetbal

Nog veel obstakels voor voetbalstadions in Brugge

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft een nieuw ruimtelijk plan voor een voetbalstadion en bedrijventerrein langs de Blankenbergse Steenweg klaar. Beeld Photo News
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft een nieuw ruimtelijk plan voor een voetbalstadion en bedrijventerrein langs de Blankenbergse Steenweg klaar.Beeld Photo News

Lichte hoerastemming bij de Vlaamse regering. Het dossier voor een nieuw voetbalstadion voor Cercle langs de Blankenbergse Steenweg gaat terug naar de Raad van State. Ligt de weg eindelijk open?

BH

Op 8 oktober keurde de Raad van State het geplande voetbalstadion en bedrijventerrein aan de Blankenbergse Steenweg af. Daar zou Cercle Brugge naartoe verhuizen, terwijl Club op Jan Breydel een nieuw stadion voor 40.000 toeschouwers zou bouwen. Plots stond ook het project van blauw-zwart op losse schroeven.

Onder impuls van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is het plan herwerkt en op maat van Cercle aangepast. Dat wil zeggen: minder ruimte voor parking, een kleiner stadion en meer groen. De Vlaamse regering verklaart zich akkoord met die aanpassingen.

Het dossier wordt nu overgemaakt aan de Raad van State voor advies, waarvoor ze dertig dagen de tijd krijgen. Vereiste één: de Raad van State moet akkoord zijn, en dat is lang geen zekerheid. Gaan ze wel akkoord, dan kan de Vlaamse regering het plan definitief vaststellen.

Maar er zijn daarna opnieuw procedures mogelijk. Nadat de Vlaamse regering definitief het plan heeft vastgesteld en er publicatie in het Belgisch Staatsblad volgt, beginnen wellicht eind januari de zestig dagen te lopen waarbinnen bezwaar ingediend kan worden tegen de beslissing van de regering.

“Eind maart, begin april 2021 weten we waar we aan toe zijn”, zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “We gaan nu aan tafel zitten met al de partijen die in het verleden geprocedeerd hebben. Makkelijk wordt dat niet.”

Deadline 2024

Als Cercle Brugge zekerheid krijgt over een nieuw stadion langs de Blankenbergse Steenweg, dan kan Club met een gerust hart bouwen op Jan Breydel. Club wil tegen het einde van dit kalenderjaar over alle bouwvergunningen beschikken. In dat geval kan er vanaf de lente van 2021 gebouwd worden. Voorzitter Bart Verhaeghe voorziet een bouwtermijn van anderhalf jaar en hoopt bijgevolg bij de start van het seizoen 2022-2023 te voetballen in het nieuwe stadion. Loopt Club vertraging op, dan is dat geen onoverkomelijk probleem. De deadline voor Club is 2024, als de Europese topcompetities hervormd worden.

Als de Raad van State definitief een streep trekt door de Blankenbergse Steenweg bevindt het dossier zich weer bij af. Buurtbewoners wapenen zich onder de noemer ‘Leefbaar Sint-Andries’ tegen de bouw van het nieuwe Club-stadion. “Zo’n stadion hoort niet thuis in een woonwijk”, klinkt het bij de actievoerders.

Het kan voor Club dus nog altijd grondig fout lopen. De bouwaanvraag kan altijd aangevochten worden bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Daar gaat zowel Club als de stad niet vanuit. Ook veertien jaar geleden werden al ambitieuze plannen voorgesteld en we weten allemaal hoe dat geëindigd is. (BH)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234