Sport

Nina Derwael pakt goud én zilver op EK gymnastiek in Glasgow

1 © REUTERS

Nina Derwael heeft haar Europese titel op de brug met ongelijke leggers met verve verdedigd. Ook dit jaar pakte de 18-jarige gymnaste het goud op het EK turnen. Met de perfecte oefening. Later op de namiddag veroverde ze ook het zilver op de balk.

Foutloos parcours van Nina Derwael, daar in Glasgow. De bronzen medaille van het WK werkte haar oefening uitstekend af met uiteraard de kenmerkende Derwael-beweging. Ook de afsprong was nagenoeg perfect. Toch werd de 18-jarige gymnaste maar karig beloond met een totale score van 14.733. Zodat het nog nagelbijten werd totdat de laatste oefening werd afgewerkt.

De jury trok de strenge lijn echter ook voor de andere turnsters door. De moeilijkheidsgraad van de oefening van Derwael lag het hoogst en daar konden haar concurrentes niet aan tippen. Haar gevaarlijkste tegenstandster Joanne Adlerteg kwam met 14.533 nog het dichtst in de buurt. De Zweedse kaapte zo de zilveren medaille weg voor de neus van de Russische Angelina Melinkova. 

Op die manier deed Derwael haar kunststukje van vorig jaar nog eens dunnetjes over. In 2017 pakte ze nog de eerste Belgische gouden medaille op een EK turnen. Nu kan ze er een tweede gouden plak bij hangen.

Niet veel later behaalde Derwael ook een tweede medaille op het EK turnen.Ze veroverde zilver op de balk met een score van 13.600 punten. Het goud was voor de Nederlandse Sanne Wevers (13.900 punten). Eerder zondag verlengde Derwael ook al haar Europese titel op de brug met ongelijke leggers. Het brons was voor de Française Marine Boyer, met 13.166 punten. Maeyllyse Brassart werd zevende met een score van 12.266 punten.

Brons op de grondoefening

Axelle Klinckaert heeft voor de derde Belgische turnmedaille van de dag gezorgd. Klinckaert pakte een bronzen plak op de grondoefening. Ze liet een score van 13.400 noteren. Het goud ging naar de Française Melanie De Jesus (13.766), zilver was voor de Roemeense Denise Golgota (13.600).

De medaille van Klinckaert is de vierde Belgische medaille op de European Championships in Glasgow. Vrijdag behaalde baanwielrenster Jolien D'hoore brons in de scratch. Zondag veroverde turnster Nina Derwael goud (brug met ongelijke leggers) en zilver (balk).

nieuws

cult