Sport

Atletes met veel testosteron moeten kiezen: hormonenkuur of lopen bij de mannen

- Korneel Timperman - Bron: De Volkskrant
2 De Zuid-Afrikaanse Caster Semenya loopt naar goud op de 800 meter tijdens de Gemenebestspelen 2018 in Australië. © AFP

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft nieuwe regels gepubliceerd voor hyperandrogene atleten. Caster Semenya, olympisch en wereldkampioen op de 800 meter, mag zich geviseerd voelen.

Met de aankondiging van een nieuwe regel heeft atletiekfederatie IAAF de complexe discussie over de grens tussen mannelijke en vrouwelijke atleten heropend. De atletiekfederatie stelt dat vrouwen met een te hoog testosterongehalte een oneerlijk sportief voordeel hebben. Vanaf 1 november mogen ze op drie olympische afstanden niet langer meedoen aan internationale wedstrijden: de 400, 800 en 1.500 meter.

2 De Zuid-Afrikaanse Caster Semenya. © AFP

De regel heeft als consequentie dat tweevoudig olympisch kampioen Caster Semenya (27) waarschijnlijk hormoontherapie moet ondergaan als ze wil blijven deelnemen aan internationale wedstrijden. Van de Zuid-Afrikaanse atleet wordt al jaren gedacht dat ze van nature een hoge testosteronspiegel heeft.

nieuws

cult

zine