Maandag 29/05/2023

NieuwsPremier League

Nieuwe eigenaar, nieuw transferrecord: Chelsea verbaast vriend en vijand

Chelsea-eigenaar Todd Boehly (rechts) heeft het naar zijn zin op Stamford Bridge, de thuishaven van The Blues.  Beeld Getty Images
Chelsea-eigenaar Todd Boehly (rechts) heeft het naar zijn zin op Stamford Bridge, de thuishaven van The Blues.Beeld Getty Images

Chelsea gaf dit jaar al 610 miljoen euro uit aan transfers, een nieuw record. Hoe is het mogelijk, vragen concurrenten zich af. Een van de antwoorden: lange contracten voor jonge spelers.

Dirk Jacob Nieuwboer

Geld uitgeven waren ze onder de Russische oligarch Roman Abramovitsj wel gewend bij Chelsea, maar vergeleken bij de nieuwe eigenaar Todd Boehly was hij nog gierig. De Amerikaanse miljardair geeft zoveel uit dat zelfs Chelsea-trainer Graham Potter op de rem trapt. “We kunnen geen spelers blijven aantrekken.”

Vlak voor de transferdeadline dinsdagavond kwam toch nog de langverwachte transfer van Enzo Fernández rond. De Argentijn komt voor 121 miljoen euro van Benfica, niet eerder betaalde een Engelse club zoveel voor een speler. In totaal telde Chelsea voor hem en vijftien andere nieuwelingen dit seizoen minstens 610 miljoen euro neer aan transfer- en huursommen. Door bonussen gaat dat nog oplopen. Nooit eerder gaf een club zoveel uit, de 317,5 miljoen euro van Manchester City in 2017/18 is erbij vergeleken een schijntje.

“Niemand weet hoe ze het precies doen met de nieuwe eigenaar”, zei een verbaasde Liverpool-trainer Jürgen Klopp, “hoe ze zoveel geld kunnen uitgeven.” Hij is zeker niet de enige concurrent die zich dat afvraagt.

Langdurige contracten

Het antwoord zit in ieder geval deels in een ander opvallend aspect van de transfers: de lange duur van de contracten die de nieuwe spelers ondertekenen. Zo verbond PSV-speler Noni Madueke zich voor 7,5 jaar aan de club uit Londen, net zo lang als Andrey Santos en Malo Gusto. Benoit Badiashile en David Fofana hielden het bij 6,5 jaar, maar Mykhailo Mudryk en Fernández zouden zelfs tot 2031 kunnen blijven.

Die 8,5 jaar van de twee duurste aankopen maken het voor Boehly makkelijker om nu een enorm bedrag uit te geven. In de boekhouding worden die kosten niet allemaal meteen meegerekend, maar uitgesmeerd over de duur van het contract. Hoe langer de contracten, hoe lager de jaarlijkse afschrijvingen.

Chelsea-eigenaar Todd Boehly wordt voorafgaand aan het huidige seizoen geflankeerd door twee nieuwkomers: Denis Zakaria (l) en Pierre-Emerick Aubameyang. Beeld Getty Images
Chelsea-eigenaar Todd Boehly wordt voorafgaand aan het huidige seizoen geflankeerd door twee nieuwkomers: Denis Zakaria (l) en Pierre-Emerick Aubameyang.Beeld Getty Images

Het voorbeeld van Fernández laat zien hoeveel dit kan schelen. De transfersom aan Benfica bedraagt 121 miljoen euro. Bij een contract van vijf jaar, tot nu toe de standaard bij veel clubs, komt dat neer op een afschrijving van 24,2 miljoen per jaar. Omdat dit contract 3,5 jaar langer loopt, dalen de jaarlijkse kosten met 10 miljoen euro.

Boehly lijkt geïnspireerd door het Amerikaanse honkbal, een wereld die hij goed kent want hij is ook voor 20 procent eigenaar van de Los Angeles Dodgers. De Nederlandse international Xander Bogaerts tekende onlangs bijvoorbeeld voor elf jaar bij de San Diego Padres, het langste honkbalcontract telt zelfs nog drie jaar meer.

Financial Fair Play

Maar het uitsmeren heeft ook te maken met de nieuwe Financial Fair Play-regels die vanaf dit jaar gelden. Daarbij is de omzet van de clubs leidend. Clubs mogen nog maar een bepaald percentage van de inkomsten besteden aan transfers, makelaarskosten en salarissen. Dit jaar ligt de grens op 90 procent, volgend jaar 80 en vanaf 2025 maximaal 70 procent.

Wat Chelsea gaat helpen, is dat de spelers met lange contracten allemaal jong zijn. Van de winteraankopen is de 22-jarige Mudryk de oudste. Van zijn salaris van 113.000 euro per week kan hij vast prima rondkomen, toch is het veel lager dan dat van gearriveerde vedetten. Ander voordeel: met zulke lange contracten lopen spelers minder makkelijk transfervrij de deur uit.

Het risico is dat de club ruim voor 2031 is uitgekeken op de speler. En de speler niet is uitgekeken op zijn salaris. Uitgerekend Chelsea weet dat dit kan: tussen 2000 en 2004 speelde Winston Bogarde er slechts negen wedstrijden, maar tot frustratie van de club diende hij zijn contract helemaal uit. “Deze wereld draait om geld, dus als je miljoenen aangeboden krijgt pak je die”, vond Bogarde.

Nieuwe maatregelen

Het is de reden waarom de UEFA, volgens dagblad The Times, nieuwe maatregelen overweegt. Lang contract of niet, de afschrijvingen zouden in vijf jaar moeten gebeuren. Die regel zou niet met terugwerkende kracht gelden, dus deze winterse transferperiode kan Boehly gewoon zijn gang gaan.

Het zou het begin kunnen zijn van een nieuwe koers, waarbij de inzet is om talenten langer aan de club te binden. Zoals Real Madrid al eerder deed. Ooit kwam er ieder jaar een nieuwe ‘Galactico’ bij, nu probeert de club spelers zo vroeg mogelijk op te pikken. Gemiddeld blijven die spelers ruim vijf jaar, het langst van alle Europese topclubs, bij Chelsea is dat nu maar drie jaar.

Maar het is ook niet uitgesloten dat Boehly het in de volgende transferperiode weer over een andere boeg gaat gooien. Uit de woorden van Potter blijkt dat Chelsea onder de nieuwe eigenaar behoorlijk zoekende is. Er zijn volgens hem in korte tijd ‘te veel’ mensen bezig geweest met het aankoopbeleid. “Dat is geen recept voor succes op korte of lange termijn. Het moet stabieler worden.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234