Maandag 04/07/2022

Voetbal

Nieuwe bom in Belgisch voetbal: BAS vernietigt beslissing Pro League

De spelers van Waasland-Beveren bereiden zich voor op het nieuwe voetbalseizoen. In 1A of 1B? Beeld BELGA
De spelers van Waasland-Beveren bereiden zich voor op het nieuwe voetbalseizoen. In 1A of 1B?Beeld BELGA

Waasland-Beveren heeft zijn slag thuisgehaald via het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS): de degradatie was onterecht. Een onthutste Pro League houdt vandaag spoedberaad.

Michael Vergauwen

“Dit is een historische dag voor het Belgisch voetbal en Eleven Sports”, opende de baas van de tv-zender gisteren even na de middag de officiële voorstelling van de nieuwe voetbalkalender. Ergens had hij wel gelijk. Een paar uur later volgde namelijk de uitspraak van het BAS. De beslissing van de Pro League tot degradatie van Waasland-Beveren werd vernietigd.

Vorige maand, op 15 mei, had de Pro League besloten om Waasland-Beveren te laten degraderen naar 1B. De Waaslanders, laatste na de voorlaatste speeldag, trokken hierop onder meer naar het BAS, het hoogste orgaan in het Belgische sportrecht. “In een rapport van liefst 117 pagina’s oordeelde het BAS dat er door de Pro League geen verantwoording, laat staan een redelijke verantwoording, werd gegeven voor het verschil in behandeling tussen 1A en 1B”, zegt Tom Rombouts, clubadvocaat van Waasland-Beveren. “De competitie in 1A werd stopgezet, die in 1B niet. Er mocht immers nog een promotiefinale gespeeld worden.”

T1 Nicky Hayen geeft aanwijzingen tijdens de training van Waasland-Beveren. Beeld Photo News
T1 Nicky Hayen geeft aanwijzingen tijdens de training van Waasland-Beveren.Beeld Photo News

Die beslissing werd nu dus door het BAS vernietigd, amper twee dagen nadat de Pro League op een algemene vergadering stemde over het nieuwe competitieformat. “Ze hebben duidelijk voor hun beurt gesproken. Onze afgevaardigde stelde voor de vergadering nog voor om alles uit te stellen tot na de beslissing van het BAS, maar daar wou de Pro League niet van weten. Nu kunnen ze die beslissing dus niet opnieuw nemen en kán Waasland-Beveren niet meer degraderen. Een beetje in de lijn van wat de BMA (Belgische Mededingingsautoriteit, red.) vorige week al besloot. Ook zij wezen op een discriminatie, omdat Waasland-Beveren anders behandeld werd dan OHL en Beerschot.”

Volgens Rombouts zijn er nog maar twee opties: een competitie met achttien ploegen, mét Waasland-Beveren, Beerschot en OHL, of een competitie met dezelfde zestien ploegen als vorig seizoen.

Niet uitgenodigd

Dirk Huyck, voorzitter van Waasland-Beveren, was uiteraard bijzonder tevreden met de uitspraak van het BAS, maar hoedde zich voor euforie. “We beleven al een hele tijd een rollercoaster van emoties. Zo moesten we de kalendervoorstelling nog van thuis volgen. We waren niet uitgenodigd, terwijl we daar normaal altijd aanwezig zijn. Wat later kwam dan het nieuws van het BAS.

“Ja, we zijn blij met deze uitspraak die eindelijk duidelijk maakt dat één ploeg niet eerlijk behandeld werd. In tijden van crisis en overmacht is het niet fair dat één ploeg uitgesloten wordt. Maar we hebben nog nooit te vroeg gejuicht en zullen dat ook nu niet doen. Wel hebben we eindelijk het gevoel dat er naar ons geluisterd wordt. Dinsdag stemde een meerderheid van de ploegen al voor een competitie met achttien. Wel, in sport moet je kunnen winnen en verliezen. Ik hoop dat deze uitspraak een aanzet is om alles eens te herbekijken.”

Bij de Pro League wisten ze gisteravond even niet waar ze het hadden. “Wij nemen kennis van de uitspraak van het BAS. Er wordt geen commentaar geleverd tot na de raad van bestuur”, luidde het officiële perscommuniqué. Dat spoedberaad vindt vanmiddag om 14.30 uur plaats.

Nieuwe kalender lijkt al meteen waardeloos

Amper zes uur nadat de Pro League trots de kalender voor het nieuwe voetbalseizoen voorstelde, is die mogelijk al waardeloos. Door de beslissing van het BAS om de degradatie van Waasland-Beveren nietig te verklaren, kan het speelschema voorlopig de ijskast in. Want wat als de Waaslanders straks tóch in 1A blijven?

Rechtenhouder Eleven Sports staat alvast in nauw overleg met de Pro League. Zij wachten de uitkomst van het dossier af, maar hopen dat er snel duidelijkheid komt. In principe is Eleven Sports flexibel over het format, maar ze hopen dat de play-offs behouden blijven.

Tot de BAS-bom zou de Pro League dit seizoen van start gegaan zijn op een zaterdag. De openingsaffiche tussen Club Brugge en Charleroi was gepland op 8 augustus om 16.30 uur. Vrijdagavond was geen optie, omdat er dan Champions League-wedstrijden op het programma staan en de Europese voetbalbond UEFA geen overlapping tolereert. Daardoor zouden er in het eerste weekend meteen twee duels op hetzelfde moment (zaterdag om 19 uur) geweest zijn.

Op de eerste speeldag zou Moeskroen Beerschot of OH Leuven – afhankelijk van het resultaat in de promotiewedstrijd – ontvangen op maandag 10 augustus. Dat is eerder uitzonderlijk, het is niet de intentie van de Pro League om veel matchen op maandag in te plannen. Ook niet mocht er nog een volledig nieuw speelschema uitgetekend moeten worden. Arme Nils Van Branteghem. De kalendermanager was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234