Vrijdag 31/03/2023

NieuwsWielrennen

Nee, Van der Poel was niet in Spanje om aan het strand te liggen

Mathieu van der Poel rijdt over de kasseien van Parijs-Roubaix. Dat was zijn laatste wegkoers, op 3 oktober 2021. Beeld BELGA
Mathieu van der Poel rijdt over de kasseien van Parijs-Roubaix. Dat was zijn laatste wegkoers, op 3 oktober 2021.Beeld BELGA

Mathieu van der Poel zal dit voorjaar toch enkele klassiekers rijden. Is zijn rugpijn nu voltooid verleden tijd? En zal hij meteen meedoen om de overwinning?

BVDC

Toen Van der Poel (27) zijn crossperiode na Heusden-Zolder, op 27 december, abrupt stopzette wegens rugpijn was Alpecin-Fenix formeel: de renner moest rusten. Een carrière duurt langer dan één klassieke lente.

Van der Poel hervatte eind januari het fietsen. De rug? Oké, soms wat hinder. Een revalidatie gaat nooit louter in stijgende lijn. Op 10 februari vloog hij naar Spanje voor een stage.

De eerste dagen sliep Van der Poel in een kamer op zeeniveau. Nadien werd er wel hoogte gesimuleerd, eerst op 1.800 meter, nadien hoger. Wanneer Van der Poel maandag een einde maakt aan zijn verblijf in Denia zal hij vier weken op hoogte hebben geslapen. Dat is meer dan Wout van Aert, die in februari twintig dagen op stage was op Tenerife.

De invulling van beide hoogtestages was wel totaal verschillend. Van Aert had al tweeënhalve maand basistraining met twee ploegstages plus een halve crosswinter in de benen. Hij trok naar de Teide-vulkaan om er specifiek te werken in functie van het voorjaar. Dat resulteerde meteen in winst in de Omloop.

Van der Poel heeft in januari een maand platte rust moeten inlassen. Van basisconditie was weinig sprake. In de eerste trainingsritten was de Nederlander een speelbal van de andere profs. Hij wilde in Spanje vooral fietsplezier en volume opdoen. Dat is gelukt. Dagen van meer dan zeven uur en 3.000 hoogtemeters werden niet geschuwd.

Naast volume trainde Van der Poel ook wat intensiteit. Donderdag werkte hij nog drie blokken van zes minuten af aan 450 watt, zo is af te lezen op de sportapp Strava. Nu moet hij nog werken aan zijn hardheid en snelheid. Crossen was ideaal geweest. Helaas. Trainingen achter de brommer zijn een alternatief.

Geen Sanremo

Milaan-Sanremo volgende zaterdag komt net te vroeg. Bovendien: voor koershardheid kun je enkel in het slotuur van Milaan-Sanremo terecht. De eerste zes uur worden in een egaal ‘toeristentempo’ afgelegd. Zijn ploeg verkiest een rittenkoers boven eendagswerk. Van keuzestress is geen sprake. De Ronde van Catalonië is te lastig en Alpecin-Fenix rijdt er niet. De Wielerweek Coppi & Bartali (22-26 maart) is de enige optie.

Een alternatief pakket van eendagskoersen ligt ook niet voor de hand. In 2019 deed Van der Poel competitieritme op in Nokere Koerse en GP Denain. Die wedstrijden op 16 en 17 maart plus Bredene-Koksijde (18 maart) komen te vroeg. Eerst Coppi & Bartali en dan Dwars door Vlaanderen in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen is het uitverkoren scenario.

Of hij meteen meedoet voor de zege? Hij heeft er in ieder geval een patent op. 2019: winst in zijn eerste koers. 2021: winst in zijn eerste koers. Na de voorjaarsbreak in 2021: winst in zijn tweede koers. Wanneer Van der Poel koerst, is het voor winst. Dat beseft ook Van Aert: “We moeten meteen rekening houden met Van der Poel.”

Van der Poel tijdens een van zijn duurtrainingen in Spanje. Beeld Instagram
Van der Poel tijdens een van zijn duurtrainingen in Spanje.Beeld Instagram

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234