Vrijdag 02/06/2023

InterviewNafi Thiam

Nafi Thiam: ‘Ik weet dat ik grootse dingen kan doen in Tokio’

Nafi Thiam. Beeld Photo News
Nafi Thiam.Beeld Photo News

Er zijn weinig atleten die zo ontspannen kunnen omgaan met het label ‘topfavoriet’ als Nafi Thiam (26). Overal wordt de Luikse naar voren geschoven als dé te kloppen atlete in de olympische zevenkamp in Tokio. Zelf is ze ook helemaal klaar voor een tweede opeenvolgende olympische titel: ‘Ik weet dat ik grootse dingen kan doen in Tokio, maar in mijn hoofd is die gouden medaille geen obsessie.’ Wij schotelden Thiam 5 stellingen voor.

KDW

1. In Tokio krijgen we de allerbeste Nafi Thiam ooit te zien.

“Ik hoop het (lacht). Het is onmogelijk om dat te voorspellen en te beantwoorden maar ik heb wel heel hard gewerkt om zo goed mogelijk te zijn. Ik weet ook dat ik goed ben. En ik weet ook dat ik de afgelopen jaren sportief heel erg ben geëvolueerd. In vergelijking met de Olympische Spelen in Rio vijf jaar geleden ben ik veel beter. Ik heb ondertussen al mijn records verbeterd, heb veel geleerd over mijn lichaam en ik ben als atleet veel completer en sterker geworden.

“Ik heb ook bewust geen zevenkamp afgewerkt omdat ik al mijn zwaktes wil bijschaven. Ik ben gestaag blijven werken en daardoor zal ik hopelijk op mijn best zijn begin augustus. Oké, ik heb geen twee meter hoog gesprongen en geen records verbeterd, maar dat is ook niet mijn doel. Als je de wedstrijden in zijn context bekijkt, waren ze heel goed. Ik voel dat ik 100 procent klaar ben voor Tokio.”

2. Nafi Thiam heeft bewust geen wedstrijd speerwerpen afgewerkt omdat ze geen risico wil lopen op een nieuwe elleboogblessure.

(snel) Helemaal niet akkoord. Dat vind ik zelfs een vreemde stelling. Het gaat heel goed met mijn elleboog en ik kan normaal trainen. Je moet gewoon bepaalde wedstrijden kiezen en je kan niet elke discipline afwerken tijdens een wedstrijd. Ik wil alleen oefenen op disciplines die nuttig zijn in mijn voorbereiding. Daarom heb ik bijvoorbeeld ook geen 800 meter gelopen. Voor het speerwerpen wil ik gewoon mijn tijd nemen en ik heb daarvoor geen wedstrijden nodig. Ik vind dat ik op dezelfde manier kan gooien op training, dat hebben we ook gedaan. Maar ik heb helemaal geen stress meer voor een blessure aan mijn elleboog. Ik voel er echt niets meer van.”

3. Nafi Thiam zal alleen maar tevreden zijn met een gouden medaille in Tokio.

(denkt na en zucht) Dat zijn vragen die ik mezelf echt niet stel. Ik weet gewoon dat ik tot nu toe alles gegeven heb en ik ga in Tokio gewoon tot het uiterste gaan en dan zullen we achteraf wel zien of ik tevreden ben met het resultaat of niet (lacht).

“Als ik me concentreer op mijn eigen capaciteiten, weet ik wel dat ik grootse dingen kan doen, maar de buitenwereld denkt alleen maar aan medailles, medailles en nog eens medailles. Dat lijkt zelfs belangrijker dan mijn eigen prestatie of wat ik laat zien op de piste. Terwijl je als zevenkampster net altijd geconcentreerd moet zijn en je altijd moet focussen op je eigen prestatie. En als dat lukt, dan volgen de medailles wel. Maar die medaille is geen obsessie in mijn hoofd. Natuurlijk zal ik ontgoocheld zijn als de competitie niet goed verloopt, maar het heeft geen zin om daar over na te denken. Net zoals ik niet wil nadenken over de druk van buitenaf.

“Als ik vergelijk met de Spelen in Rio: daar dacht ik op geen enkel moment aan een gouden medaille, dat leek onmogelijk. En toch heb ik 6.100 punten gehaald en werd ik olympisch kampioen. Ik vind het nu een handicap om de topfavoriet te zijn maar met de jaren is dat een nieuwe status die ik geaccepteerd heb en ik denk dat ik daar best wel goed mee kan omgaan.”

4. De grootste concurrente van Nafi Thiam en de regerende wereldkampioene, Katarina Johnson-Thompson, lijkt niet in haar beste vorm naar Tokio te vertrekken.

“Dat moet je niet aan mij vragen, maar aan haar. Het is sowieso voor veel atleten heel moeilijk omdat ze last hebben van blessures (Johnson-Thompson liep vorig jaar een achillespeesblessure op), daar kan ik zelf van meespreken. Ik heb haar niet meer gehoord maar als ze erbij zal zijn, weet ik dat ze zich sowieso volledig zal geven. Alle atleten staan in Tokio aan de start met hetzelfde doel. En iedereen begint in de zevenkamp met nul punten, er kan dus van alles gebeuren. Maar ik heb geen invloed op de prestaties van mijn concurrenten dus ik wil daar ook niet over nadenken.”

5. De Olympische Spelen van Tokio zijn de laatste kans voor Nafi Thiam om een gouden medaille te halen in de zevenkamp.

(denkt na) Niet akkoord. Ik wil gewoon niet te ver vooruitkijken. De Olympische Spelen in Parijs zijn al over drie jaar, maar ik probeer alles stap per stap te bekijken. Parijs zal voor mij sowieso het resultaat van een heel lange voorbereiding zijn. Ik zal dan wel zien waar ik sta.

“Misschien wil ik daar nog een zevenkamp afwerken, maar ik kan het jaar voordien ook even goed van mening veranderd zijn omdat ik de zevenkamp beu ben, of omdat ik niet sterk genoeg meer ben, of omdat ik niet meer gemotiveerd ben en andere dingen wil doen. De zevenkamp is sowieso een heel zware discipline voor het lichaam en het is ook moeilijk te trainen. Alle proeven zijn moeilijk. Het kan dus dat mijn lichaam op een bepaald moment zelf die beslissing neemt, maar op dit moment sluit ik een deelname aan de zevenkamp in Parijs zeker niet uit. Het is een beslissing die ik nu nog niet wil nemen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234