Zondag 26/03/2023

AchtergrondManchester United

Na het ontslag van Solskjaer: wie wil Manchester United nog coachen?

Ole Gunnar Solskjaer tijdens zijn laatste match als coach van Manchester United, zaterdag in Watford. Beeld Photo News
Ole Gunnar Solskjaer tijdens zijn laatste match als coach van Manchester United, zaterdag in Watford.Beeld Photo News

Na de 4-1-nederlaag tegen Watford is Ole Gunnar Solskjaer niet langer de coach van Manchester United. In de zoektocht naar een opvolger botst de gevallen topclub voor de vijfde keer in negen jaar op eenzelfde obstakel.

KTH

Een interim tot het eind van het seizoen neemt straks over van invaller-voor-enkele-matchen Michael Carrick. Uniteds assistent-coach is de tijdelijke vervanger van Ole Gunnar Solskjaer (48), een supersub die na het ontslag van José Mourinho in 2019 uiteindelijk een vast contract versierde. Manchester United moet een beroep doen op een uitzendkantoor: noodgedwongen of door onkunde?

De ongeduldige Antonio Conte zat te wachten, maar koos drie weken geleden voor Tottenham. Zinédine Zidane en zijn vrouw hebben weinig zin in het regenachtige Manchester. Andere beschikbare toptrainers zijn er amper te vinden op de markt. En als ze toch interesse hebben, dan verbranden ze liever niet hun handen aan een club die niet uitblinkt in sportieve coherentie.

Pep Guardiola maakt het mooie weer bij Man City, Jürgen Klopp bij Liverpool, Thomas Tuchel bij Chelsea. Julian Nagelsmann leeft zich uit bij Bayern. Diego Simeone lijkt vastgeroest aan Atlético. Massimo Allegri (Juventus) en Carlo Ancelotti (Real Madrid) zijn naar het oude nest teruggekeerd. Mauricio Pochettino ergert zich in Parijs, maar denkt nog niet aan een vertrek. Erik ten Hag wil niet zomaar weg bij Ajax. En Mourinho deukt bij AS Roma een geblutste reputatie nog wat dieper in.

Vertrek Ferguson

Ooit had een van de meest succesvolle trainers van zijn generatie een plannetje om op die felbegeerde troon terecht te komen tot in de puntjes uitgetekend. Het is een sappig doch niet helemaal waarheidsgetrouw verhaal.

Het boek The Special One: de geheime wereld van José Mourinho van Diego Torres opent met het hoofdstuk ‘Crying’. Daarin vertelt de Spaanse journalist in absurde details wat er zich begin mei 2013 afspeelt in de wereld van Mourinho. Op 8 mei 2013 kondigt Sir Alex Ferguson immers zijn pensioen aan. Na bijna 27 jaar en 38 bekers vertrekt de peetvader op Old Trafford. Een gewilde job lijkt plots beschikbaar.

Die dag rinkelt op het makelaarskantoor Gestifute de ene telefoon na de andere. Volgens kwatongen hangt Mourinho snikkend aan de lijn. Mourinho is erachter gekomen dat niet hij maar de Schot David Moyes naar United gaat.

Alex Ferguson en Cristiano Ronaldo in 2009. Beeld AFP
Alex Ferguson en Cristiano Ronaldo in 2009.Beeld AFP

Mourinho voelt zich verraden. Waarom heeft Ferguson hem niet gebeld? Wanhopig maant hij de grote patron van Gestifute, zijn agent Jorge Mendes, aan om contact te zoeken met United. Mendes weet wél beter. Meer dan een jaar geleden heeft hij de club op de hoogte gebracht dat Mourinho beschikbaar is in de zomer van 2013 – zijn verhaal bij Real Madrid is aflopend.

United laat Mendes weten geen interesse te hebben: “Guardiola is onze eerste keus.” De Catalaan heeft na de succesperiode bij Barcelona een sabbatjaar ingelast. Ferguson: “Ik ben met Guardiola gaan eten in New York, in 2012. Ik bewonderde hem enorm. Ik vroeg hem om mij te bellen als hij een voorstel had van een andere club. Hij belde nooit. In januari 2013 kondigde Bayern zijn komst aan.”

Jaren aan een stuk heeft Mourinho zijn bewondering voor Ferguson openlijk benadrukt en hun vriendschap gecultiveerd. Een gevoel dat nooit helemaal wederzijds is geweest, zo blijkt nu.

Sir Bobby Charlton, dat andere United-icoon, doorprikt de zeepbel: “Ferguson bewondert hem, but he doesn’t like him that much.’ Om de schade te beperken, zo beweert Torres, fluisteren pr-geniën de pers in dat Mourinho wél op de hoogte was van de plannen van Ferguson. Dat hij het aanbod heeft laten varen omdat zijn vrouw in Londen wilde wonen. En omdat hij zijn woord gaf aan Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj.

Moyes verdwijnt bij United nog in zijn eerste jaar langs een achterpoort. Als opvolger probeert vicevoorzitter Ed Woodward Klopp te paaien. Zijn verkoopspraatje met een vergelijking tussen United en Disneyland stoot de Duitser af. Uiteindelijk strikt United Louis van Gaal. Hij houdt het twee seizoenen vol.

Omdat Klopp ondertussen bij Liverpool zit en Guardiola zijn krabbel heeft gezet bij Man City opteert United uiteindelijk toch voor Mourinho. Ondanks triomfen in de League Cup, de Europa League en een tweede plaats in de Premier League bevestigt die snel de bezwaren van Ferguson en anderen. “Het probleem van Mourinho is: als zaken mislopen volgt hij zelden de lijn van de club. Mourinho gaat zijn eigen weg.” Hij laat een puinhoop achter.

José Mourinho op de bank van United, naast Michael Carrick (r.) die nu de club zal leiden. Beeld Photo News
José Mourinho op de bank van United, naast Michael Carrick (r.) die nu de club zal leiden.Beeld Photo News

Quizavonden

De onervaren Solskjaer brengt aanvankelijk de hoop terug. Hij steekt de spelers bij verplaatsingen weer in het pak, zoals Ferguson dat deed. Hij herintroduceert de quizavonden. Hij haalt een oud-assistent van Ferguson terug. Op het oefencomplex weigert hij zijn wagen te parkeren op de plek die vroeger voor de baas was gereserveerd.

De Ferguson-fascinatie blijkt een rem. Het zombievoetbal van Solskjaer en de saaie trainingen inspireren zijn spelersgroep matig. Met miraculeuze heroplevingen ontsnapt Solskjaer telkens aan de hakbijl. Na de 0-5-blamage tegen Liverpool een maand geleden wacht Conte vergeefs op een telefoontje. Ondanks een pleidooi van Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes en co. voor een nieuwe trainer overleeft Solskjaer ook de interlandperiode.

De blamage tegen Watford zaterdag dwingt het bestuur dan toch tot actie. Het getreuzel heeft niet geholpen. De trainer die United misschien wel nodig heeft, is niet meer beschikbaar.

Het is een van de weinige constanten bij United post-Ferguson: rol de dobbelsteen en ga terug naar start.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234