Zondag 04/06/2023

AchtergrondSerie A

Na de megatransfer van Ronaldo: de megaschulden van Juventus

Cristiano Ronaldo in actie tegen Hellas Verona, zaterdag in de Serie A. Beeld REUTERS
Cristiano Ronaldo in actie tegen Hellas Verona, zaterdag in de Serie A.Beeld REUTERS

De coronacrisis waait als een tornado door de boekhouding van Juventus: 113 miljoen euro verlies in de eerste zes maanden van het seizoen. Dreigt het bankroet van het project-Ronaldo? Of houdt de verkoop van spelers de Italiaanse topclub alsnog overeind?

KTH

Op 28 juli 2018 publiceerde KMPG, een gerenommeerd accountant- en adviesbureau, zijn Ronaldo Economics-rapport. Dat is een gedetailleerde analyse van de megatransfer van Cristiano Ronaldo (36) van Real Madrid naar FC Juventus en zijn economische impact.

Het aantrekken van Ronaldo kostte Juventus toen in totaal 117 miljoen euro: een transferbedrag van 100 miljoen, dat in twee schijven zou worden afbetaald (de eerste in 2018-’19, de tweede in ‘19-’20); 5 miljoen vloeide als solidariteitssom via de FIFA terug naar zijn oude clubs; en daarbovenop kwam een honorarium van 12 miljoen voor de man die de overgang faciliteerde, Jorge Mendes. De supermakelaar maakt Ronaldo rijk, Ronaldo maakt hem rijk. Hij onderhandelde voor zijn cliënt een nettosalaris van 30 miljoen euro op jaarbasis. Dat kost Juventus 55 tot 56 miljoen per seizoen, goed voor bijna een vijfde van de totale loonlast. Bij Juve noemden ze het een berekend risico.

Om de investering van Ronaldo te rechtvaardigen, zo becijferde KMPG, moest Juventus zijn omzet van 400 miljoen euro tussen 2018 en 2021 aanzienlijk zien te verhogen. De onderzoekers kleefden er richtgetallen op: 55 tot 70 miljoen aan matchgerelateerde inkomsten (abonnementen, tickets…), 170 tot 255 miljoen uit tv-rechten en 195 tot 220 miljoen uit commerciële deals en merchandising.

Dat leken haalbare targets met de wereldwijde aantrekkingskracht van Ronaldo, sponsormagneet en merkversterker. Specialisten vermoedden toen dat de club er wel zou bij varen. CR7 als katalysator voor globale dominantie. Stiekem droomde voorzitter Andrea Agnelli zelfs dat Ronaldo de Champions League voor het eerst sinds 1996 naar Turijn zou terugbrengen.

Deals met Adidas en Jeep

Na het eerste Ronaldo-seizoen vinkte Juventus de meeste targets uit het KPMG-rapport af: 71 miljoen euro aan wedstrijdgerelateerde inkomsten, 207 miljoen uit de tv-rechten, 187 miljoen uit de commercie. Ronaldo leverde Juve een herziene deal met Adidas op, een verbeterde overeenkomst met hoofdsponsor Jeep en grootse plannen om de Aziatische markt verder te bestormen.

Toen, in het voorjaar van 2020, sloeg een onverwachte factor genadeloos toe: corona. Bij Juventus wisten ze meteen hoe laat het was. De directie ging met de spelers om de tafel opdat ze een deel van hun loon zouden inleveren. De salarislast voor het seizoen 2019-’20 ging met 13 procent naar beneden en ook op andere posten werd bespaard.

Ronaldo scoort 42 procent van de doelpunten van Juventus in de Serie A. Beeld Photo News
Ronaldo scoort 42 procent van de doelpunten van Juventus in de Serie A.Beeld Photo News

Alleen was dat onvoldoende om een miljoenengat te vermijden. De omzet daalde met 18 procent, tot de inkomsten pre-Ronaldo. Operationeel draaide de Oude Dame, zonder transferinkomsten, op een verlies van 234 miljoen euro. Met een surplus uit de verkoop van spelers smukten ze die cijfers op tot een totaal verlies van 82 miljoen.

Het boekjaar 2020-’21 dreigt eveneens bloedrood te kleuren. Juventus boekte in de eerste zes maanden van dit seizoen een verlies van 113,7 miljoen euro. In een statement wees de club onder andere naar lagere inkomsten op de transfermarkt en het gebrek aan wedstrijdinkomsten. Uit de tv-rechten haalde Juventus wel 27 miljoen extra, een pleister op de wonde.

Kloof met Inter groeit

Bij Juventus vrezen ze niet voor de toekomst op lange termijn – de club vertegenwoordigt een eigen vermogen van 125,5 miljoen euro. Met nieuwe leningen, onderhandelingen met banken over betaaltermijnen en de verkoop van enkele spelers hoopt Juve straks de verliezen in te perken. Aangezien veel clubs in hetzelfde schuitje zitten is de afzetmarkt serieus verkleind. Makelaars in opdracht van gaan hard mogen werken.

Het project-Ronaldo staat niet onder druk. De Portugees ligt nog anderhalf jaar onder contract, maar de kosten-batenanalyse helt in zijn voordeel over. Ronaldo draagt een elftal. Hij zorgt voor aandacht, hij zorgt voor sponsors, hij zorgt voor goals (42 procent van de doelpunten van Juventus in de Serie A).

Ondertussen diepte Inter de kloof met Juve uit tot tien punten. Een tiende titel op rij verdwijnt verder aan de horizon. Ronaldo, zoals rivaal Messi, kan het niet alleen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234