Vrijdag 09/06/2023

Voetbal

Mogelijk toch voetbal met meer dan 400 fans

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Er is opnieuw perspectief voor voetbalwedstrijden mét fans. In geval van een coronaproof protocol wil de overheid vanaf september meer dan 400 toeschouwers toelaten, mits goedkeuring van de lokale burgemeesters. Die staan allesbehalve weigerachtig tegenover de uitzonderingsmaatregel.

TTV

Krijgen we vanaf 1 september dan toch matchen met (beperkt) publiek? Die kans is opnieuw groot nadat de Veiligheidsraad de bovengrens voor toeschouwers bij openluchtevenementen optrekt tot 400 fans. Meer nog: indien de lokale burgemeester akkoord gaat en samen met de clubs een sluitend protocol uitwerkt, wil bevoegd minister voor Sport Ben Weyts (N-VA) uitzonderingen toestaan.

“Vanaf 1 september kunnen organisaties een aanvraag doen om de regels aan te passen”, zei premier Sophie Wilmès (MR). “Dit kan enkel als de veiligheid niet in het gedrang komt. Er zullen zeer strenge protocollen moeten worden nageleefd.”

Terug naar eind juli dus, vóór de tweede coronagolf, toen beslist werd vanaf 1 augustus maximaal 800 fans toe te laten bij openluchtevenementen, ook toen met de uitzondering voor infrastructuren die zich daartoe lenen.

Niet in Anderlecht

De bal ligt in het kamp van de burgemeesters dus, zij moeten samen met de clubs aan de slag. ‘t Is kort dag na de Veiligheidsraad van gisteren, toch zijn de reacties positief. Zo komt Brugs burgemeester Renaat Landuyt (spa.a) vandaag om 9 uur samen met Cercle en Club Brugge om de situatie te bespreken – hij is alvast optimistisch gezind. Dat geldt voor het merendeel van zijn collega’s, onder anderen Luiks burgemeester Willy Demeyer (PS): “Samen met Standard zullen we het protocol bestuderen, want in een groot stadion als Sclessin moet het mogelijk zijn om meer dan 400 toeschouwers veilig plaats te bieden.”

De teneur is bij vrijwel alle burgemeesters dezelfde. Toch zijn er uitzonderingen: “We aanvaarden de maximale regels van de Veiligheidsraad”, aldus burgemeester van Anderlecht Fabrice Kumps (PS). “Daarbinnen staat de club in voor de organisatie.”

Ook in Antwerpen is men voorzichtig: “Er gelden nog steeds striktere provinciale maatregelen. Eerst willen we de nieuwe richtlijnen bestuderen.” Veel burgemeesters maken zich geen zorgen over de stadionbeleving zelf, wél over de toestroom van en naar het stadion en het gebruik van sanitaire voorzieningen en catering. “Die regels moeten even strikt nageleefd worden als in de horecasector”, merkt Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op.

Hoe organiseren?

Pro League-CEO Pierre François ziet vooruitgang: “Mensen naar de stadions halen – meer dan 400 – is noodzakelijk. Economisch gezien voor de clubs, maar ook voor de vele cateraars en leveranciers. Er was al een protocol, dat zal nu worden herbekeken en bijgeschaafd.”

De bal ligt in het kamp van minister Weyts en de lokale overheden. Verwacht wordt dat we in september, naargelang van de capaciteit van de stadions, voor 1.000 tot wel 5.000 supporters kunnen voetballen. Blijft de vraag hoe de clubs, die veelal niet alle abonnementhouders gelukkig zullen kunnen maken, dit zullen organiseren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234