Pro LeagueImpact corona
Mogelijk géén wedstrijden meer uitgesteld vanwege coronabesmettingen
De derde coronagolf is bezig. Toch overweegt de Pro League om vanaf april geen enkele wedstrijd meer uit te stellen vanwege besmettingen. Anders dreigen de play-offs en 10 miljoen euro aan tv-gelden in rook op te gaan.
Eupen kreeg gisteren te horen dat het op 29 december en 6 januari moet spelen. Dat wil zeggen dat de spelers totaal géén winterstop zullen krijgen dit seizoen. 2020 wordt ook voor Beerschot nog een paar dagen langer, met een inhaalmatch op 30 december.
Uitzonderlijke data om te voetballen. Maar de kalendermanager zit met de handen in het haar. Het schema zit propvol. Losstaande matchen verplaatsen, dat lukt nog net. Maar als er hele clusters van wedstrijden op een ander moment gespeeld moeten worden, is het goed mogelijk dat de competitie niet helemaal afgewerkt kan worden. Dat zou betekenen dat er na 34 speeldagen een eindklassement wordt opgemaakt, en dat de play-offs dit jaar niet gespeeld worden.
Op sportief vlak is dat geen al te groot probleem. Maar financieel zou dat een drama zijn voor een pak clubs. Tv-rechtenhouder Eleven Sports betaalt zo’n 100 miljoen euro voor het hele pakket. Dat zijn in totaal 306 wedstrijden in de reguliere competitie van 1A. Plus 24 wedstrijden in de verkorte play-offs.
Zonder die 24 wedstrijden verliest Eleven dus een dikke 7 procent van het aantal 1A-wedstrijden waarvoor het betaald heeft. Maar dat zijn wel met voorsprong de meest aantrekkelijke matchen van het hele pakket. De clubs schatten dat ze zo’n 10 miljoen minder aan tv-rechten zouden kunnen krijgen. De kans is groot dat Eleven zelfs daar geen genoegen mee zal nemen.
Er hangt al een financiële molensteen rond de nek van heel wat clubs. Het wegvallen van tien procent of meer tv-inkomsten zou weleens het beslissende zetje kunnen geven om helemaal kopje-onder te gaan. Zeker in de wetenschap dat ook sponsors hun contracten zullen willen heronderhandelen indien er minder wedstrijden zijn.
Daarom bekijkt de Pro League een extreme maatregel. Er ligt een plan op tafel waarbij er vanaf april géén wedstrijden meer uitgesteld zullen worden omwille van coronabesmettingen. Elke match zou doorgaan, desnoods met beloftenploegen. En anders volgt een forfaitnederlaag. Op dat moment zijn er in principe nog drie speeldagen van de reguliere competitie af te werken, plus de play-offs en de beker (kwartfinales, halve finales en finale). Er is vrijwel geen ruimte om uit te wijken. Want eind mei moeten de internationals al vrijgegeven worden aan de nationale ploegen voor het EK.
Kans op competitievervalsing
Er valt wat te zeggen voor het plan. Niemand wil clubs failliet zien gaan. Maar evengoed bevat het voorstel risico’s voor een correct verloop van de competitie. De kans op competitievervalsing is reëel. Een club die meespeelt voor play-off 1, maar plots met een halve beloftenploeg moet voetballen, ziet zijn kansen gehypothekeerd. Aan de andere kant van het klassement dreigen ploegen te degraderen terwijl ze zich niet op volle kracht kunnen verdedigen.
Zelfs bij de ploegen die niets meer te winnen of te verliezen hebben, kan het voor problemen zorgen. Als zij met een B-ploeg moeten spelen tegen een titel- of degradatiekandidaat, kan dat de competitie ook in een andere plooi leggen.
Het afschaffen van de coronaquota zorgt voor grotere gezondheidsrisico’s voor de spelers, stellen critici van het plan. Anderen vinden dan weer het omgekeerde: ook de hardleerse clubs waar er herhaaldelijk brandhaarden voorkwamen (Eupen, Moeskroen, KV Mechelen), zullen het coronaprotocol veel strikter móéten opvolgen.
Het wordt kiezen voor óf financiële zekerheid, óf sportieve zekerheid. Tijdens de afgelopen algemene vergadering van de Pro League werd er al voorzichtig gediscussieerd over het voorstel. Tot een definitieve stemming kwam het niet. Op de volgende algemene vergadering op 18 januari zullen ze de knoop wel doorhakken.