Maandag 27/06/2022

Voetbal

Michael Verschueren koopt aandelen van rijkste Belg Alexandre Van Damme en wint aan macht bij RSCA

Verschueren en Coucke in de tribune, eind vorig jaar. Beeld Photo News
Verschueren en Coucke in de tribune, eind vorig jaar.Beeld Photo News

Op Anderlecht is het nooit rustig. Michael Verschueren heeft de aandelen van Alexandre Van Damme en Jo Van Biesbroeck gekocht en wordt zo de spreekbuis van de B-aandeelhouders. Met Van Damme verliest RSCA de rijkste Belg.

PJC en SK

Het einde van een tijdperk. Alexandre Van Damme was sinds de jaren 90 al aan Anderlecht verbonden, maar nu verkoopt de AB InBev-telg zijn 5 procent aandelen. Na de overname van de club door Marc Coucke had de rijkste Belg al afstand genomen. Toen zijn rechterhand en ex-CEO Jo Van Biesbroeck een stap opzij zette, was dat voor Van Damme het signaal om helemaal uit Anderlecht te verdwijnen. Des te meer omdat hij zich niet kon vinden in Couckes aanpak – net als sommige andere minderheidsaandeelhouders, overigens. Anderlecht verliest zo een kapitaalkrachtige figuur, maar, zo klinkt het intern: “Investeren wilde Van Damme toch niet.” In die optiek hoeft het geen drama te zijn dat hij het schip verlaat, oppert men.

De 5 procent aandelen van Van Damme gaan, volgens insiders voor “een vriendenprijsje”, naar Michael Verschueren, net als de 1 procent van Van Biesbroeck. De ex-sportief manager zelf krijgt zo 11 in plaats van 5 procent van de aandelen en wordt na Coucke de grootste aandeelhouder. Coucke zal dus tot op zekere hoogte rekening met hem moeten houden, Verschueren negeren zou strategisch allerminst een slimme zet zijn.

De zoon van Mister Michel wordt immers meer dan ooit de spreekbuis van de B-aandeelhouders, die samen 26 procent van de aandelen bezitten, goed voor een blokkeringsminderheid. Verschueren, die zich altijd al constructief opstelde, moet het voortouw nemen in de gesprekken met het management over een herstelplan en een eventuele kapitaalverhoging. Het is nog niet zeker dat die er komt op de aankomende algemene vergadering, maar er zitten nu in elk geval minder partijen aan tafel, wat een positieve invloed kan hebben op de gesprekken. Verschueren zelf is alvast hoopvol: “Alles is aanwezig om er een succesverhaal van te maken. Deze transactie heeft trouwens geen impact om de lopende gesprekken.”

Sinds zijn ontslag als sportief directeur waren er spanningen tussen Coucke en Verschueren, maar die zijn de laatste maanden uitgepraat. Ook voorzitter Vandenhaute en CEO Van Eetvelt waren gisteravond laat blij met het nieuws dat Verschueren een prominentere rol toebedeeld krijgt, omdat hij “de club goed kent en altijd nauw betrokken is gebleven”. Verschueren zelf benadrukt dat hij geen ambities heeft om weer bij het management aan de slag te gaan.

Wat Verschueren wel wil doen – buiten dan een brug vormen tussen Coucke, het management en de B-aandeelhouders – is de club helpen om zich Europees te positioneren. “Er gaat veel veranderen in het Europese voetbal. Ik merk dat er een nieuwe dynamiek is, met de vorming van nieuwe competities, we moeten daarin mee, en ik wil daarin nog nadrukkelijker mijn steentje bijdragen.”

Externen vragen zich af wat Verschueren bezielt om aan belang te winnen bij een bedrijf dat financieel en sportief in zwaar water zit. En alsof dat niet volstaat springt hij mee in een beleid dat hem eerder aan de kant schoof. Is dat geen vreemde zet? Hijzelf antwoordt daarop: “Mijn hart is paars, mijn club heeft me nu nodig. We mogen niet blijven hangen in het negatieve.” (PJC/SK)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234