Zondag 28/05/2023

Nieuws

Met 1.000 euro had VAR-farçe voorkomen kunnen worden (maar voetbalbond heeft zelfs geen contract met tv-zender Eleven over beelden)

AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck trekt weinig begripvol de schouders op. Beeld BELGA
AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck trekt weinig begripvol de schouders op.Beeld BELGA

Eén extra cameraman — een investering van 1.000 euro — en er was nooit sprake geweest van de VAR-farce tijdens Cercle-AA Gent. Maar wat blijkt? Er is geen officiële verbintenis tussen tv-zender Eleven en de voetbalbond over een samenwerking voor de VAR. Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck liet dan maar zelf een buitenspellijn tekenen en zag ‘bijna één meter verschil’.

Niels Vleminckx & Rudy Nuyens

De al-dan-niet-buitenspelgoal van Thibo Somers tijdens Cercle Brugge-AA Gent blijft beroeren. De videoref rekende op wedstrijdbeelden om de 3D-lijn te kunnen trekken. Maar op dat moment was de camera aan de zestienmeter onbemand, en kon de VAR niet met zekerheid een buitenspellijn trekken.

Hein Vanhaezebrouck liet dan maar zelf de ontbrekende 3D-lijn uittekenen. “Als je kijkt naar het laatste lichaamsdeel van een speler van Gent en het verste lichaamsdeel van de speler van Cercle Brugge, dan is daar bijna één meter verschil.”

Maar wie was vorig weekend juist de schuldige? Het Referee Department vroeg uitleg aan Deltacast, het bedrijf dat instaat voor de buitenspellijntechnologie. Die wezen naar tv-rechtenhouder Eleven. De camera in kwestie was onbemand omdat een cameraman voor de wedstrijd het eerbetoon aan de overleden Miguel Van Damme in beeld aan het brengen was. Dat is niet eens uitzonderlijk: in élke wedstrijd wordt een cameraman aangewezen om de spelers voor de aftrap in beeld te brengen. Dus in elke wedstrijd bestaat de kans dat er een camera onbemand blijft in de beginfase.

De cameraman tijdens Cercle-Gent deed waarvoor hij betaald wordt. Hij moet een zo goed mogelijk tv-product afleveren. Tegenover de videoref heeft hij geen enkele verplichting. Navraag leert dat er geen officiële verbintenis is tussen Eleven en de voetbalbond over een samenwerking voor de VAR. Eleven zorgt er wel voor dat voor elke wedstrijd drie camera’s gekalibreerd worden, zodat die kunnen gebruikt worden bij een eventuele buitenspelfase. Maar daar stopt het ook.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vanhaezebrouck: “We moeten niet alleen kijken naar het mediabedrijf. Maar ook naar de VAR, die opnieuw technisch niet in staat was om binnen de vrij lange tijd dat het spel stillag de lijn trekken.”

De organisatie van de VAR gebeurt door de voetbalbond en wordt gefinancierd door de Pro League. Nochtans zouden dergelijke flagrante fouten eenvoudig en goedkoop opgelost kunnen worden. Eén extra cameraman zou ervoor kunnen zorgen dat er op geen enkel moment een onbemande camera is. Een kost van 1.000 euro per wedstrijd.

De juristen van AA Gent vonden niet eens een Nederlandstalige tekst over het VAR-protocol in het bondsreglement. De Gentenaren zullen sowieso doorduwen bij de KBVB om een juridisch sluitende versie van het protocol in beide landstalen te verkrijgen. En als de club straks uit play-off 1 zou vallen, zal Gent wellicht proberen de vermeende financiële schade te verhalen op de verantwoordelijke. Wie dat exact is? Het rondje zwartepieten kan herbeginnen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234