NieuwsFormule 1
Meer dan 400 euro voor een dagje ellende, dat komt Spa-Francorchamps allicht duur te staan
De Belgische grand prix was een complete farce, zowel sportief als logistiek. Hoort Spa-Francorchamps in deze vorm nog wel op de formule 1-kalender?
De organisatoren beslisten zondag om twee rondjes achter de safetycar te rijden en pas dan in te pakken. Op die manier was er officieel een grand prix gereden, zoals het reglement bepaalt, en was er een winnaar. Maar vooral werd zo juridisch afweergeschut opgesteld: veel geluk aan wie via de rechter wil betwisten of er wel een ‘echte’ koers heeft plaatsgevonden.
Potentieel zijn dat heel wat partijen. Eén: de televisiestations die miljoenen betalen om een bepaald aantal races uit te zenden. Twee: het publiek dat 150 tot meer dan 400 euro neerlegde voor een ticket en dat geld misschien zal terugeisen. Of drie: de organisatoren van het evenement, Spa Grand Prix, en bij uitbreiding de Waalse regering die volgens sommige bronnen 15 miljoen à 20 miljoen euro betaalde om de F1 naar Francorchamps te halen.
Stefano Domenicali, CEO van FOM, eigenaar van de commerciële rechten en dus eigenlijk eigenaar van de F1, ontkende gisteren in alle talen dat de wedstrijdleiding onder druk was gezet om minstens twee ronden achter de safetycar te rijden en Francorchamps 2021 dus als een volwaardige koers te catalogeren. “Het was een compleet verkeerde beslissing om die twee ronden te rijden,” reageerde Lewis Hamilton na de race. De Brit ventileerde daarmee de mening van de grote meerderheid in de paddock. “Maar het draait natuurlijk om de centen. We weten allemaal waarom ze ons na drie uur toch nog snel de piste op stuurden.”
Uren aanschuiven
De maandagkranten overal in Europa waren ongemeen scherp voor de schijnvertoning die Francorchamps 2021 was. De minachting voor het publiek (er was zelfs champagne op het podium) was immers niet het enige pijnpunt. Ook de logistieke organisatie bleek alweer een complete ramp.
Toeschouwers schoven uren aan met de auto, zaterdag al, en misten zo de kwalificaties wegens niet tijdig op het circuit. Omdat het verkeersplan niet klopte. Getuigde een Duitse F1-fan op het internet: zondagochtend niet minder dan drie uur over de laatste twaalf kilometer gereden. Om zijn auto dan op een stuk weiland te moeten parkeren en zondagavond compleet vast te zitten in de modder.
We hoorden horrorverhalen over een parking met meer dan honderd auto’s die geen meter voor- of achteruit konden, en amper één tractor om al die onfortuinlijken weg te slepen. In de chaos wisten wanhopige Nederlanders niet meer waar hun auto geparkeerd stond. En de ordediensten stuurden de hele autostroom nog eens langs een bosweggetje waarvoor je eigenlijk een terreinwagen of tractor nodig hebt.
In 2000 verzoop Silverstone in totale chaos, toen de regen alle parkings omtoverde in modderbaden en de files eindeloos waren. De organisatoren, lokale overheid en ordediensten staken de koppen samen voor een nieuw logistiek plan. Sindsdien rijd je er het circuit in een mum van tijd binnen en buiten, zelfs op die hectische zondag. Idem dito in het Franse Le Castellet: na de chaos van debuutjaar 2018 remedieerden ze meteen. Alleen in Francorchamps blijven de pijnpunten jaar na jaar terugkeren.
Rode rekening
Organisator Spa Grand Prix excuseerde zich gisteren op zijn site. Berouw dat te laat kwam. Iemand honderden euro’s laten betalen om een dag alleen maar ellende te beleven, je doet het niet straffeloos. Want waarom nog gaan knoeien in de Ardennen als je naar zeer professioneel georganiseerde GP’s kunt in Spielberg, Silverstone, Barcelona of Le Castellet?
Het zou pijn kunnen doen, daar in Wallonië. Spa Grand Prix moet absoluut een grote opkomst krijgen om de rekening niet gruwelijk in het rood te jagen. Zelfs met een volle tent moet de Waalse regering ieder jaar bijpassen om het startgeld aan FOM te kunnen betalen. Benieuwd of dat overheidsgeld nog met even grote zwier op tafel komt als het zo geplaagde publiek de volgende keer massaal bedankt voor nog eens een weekendje chaos.