Zaterdag 16/01/2021

Wielrennen

Marco Brenner: alweer een tiener die recht naar de profs doorspurt

Marco Brenner (17) komt rijdt volgend jaar bij de profs. Junior Brenner slaat de U23 over. Een uitzonderlijk talent, maar ook ‘gefocust, supergedreven en intelligent’.Beeld @teamsunweb

Marco Brenner, 17. Nu nog junior, in 2021 meteen prof op WorldTourniveau. Het vijfde wielertalent in drie jaar tijd dat enkele fases skipt. ‘Uitzonderlijk’, noemt Rudi Kemna, hoofdcoach van Brenners nieuwe team Sunweb hem. ‘Maar ‘copy-pasten’ met Remco Evenepoel zou niet verstandig zijn.’

Joeri De Knop

Talent is één zaak. Maar dat maakt je als junior nog niet per definitie profrijp. Anno 2020 gaat aan zo’n reuzensprong een zorgvuldige screening vooraf. “Het fysieke bepaalt, wat mij betreft, nog geen 50 procent van die belangrijke beslissing”, legt Kemna uit. “Het gaat er ook om hoe je als mens in het leven staat. Hoe je topsport bedrijft en omgaat met tegenslagen, die er onvermijdelijk zullen komen. In welke mate je past binnen een team. Hoe je je karakterieel verhoudt tot je ploegmaats. En tot je concurrenten.” Factoren die allemaal een rol spelen. “Op school sla je in principe ook geen stappen over. Dat is enkel weggelegd voor uitzonderlijke leerlingen. In die categorie zien wij Brenner: uitzonderlijk.”

Je kan er een trend in bespeuren. Toch is het van alle tijden. Wat goed is, kwam ook tien, twintig, dertig jaar geleden snel. Dus moet er méér achter zitten. Iets wat zo’n tiener over de streep trekt. En Brenner letterlijk doet zeggen: “Ik heb de U23-categorie niet nodig.” Structuur, knowhow, een duidelijke toekomstvisie. En vooral: wetenschappelijke begeleiding, steunend op expertise. Het is waar ze bij Sunweb, en bij uitbreiding ook in andere ploegen, in excelleren. 

“De tijdgeest laat zo’n vervroegde overstap ook toe”, vindt Kemna. "Topsport is méér dan ooit gebaseerd op training, recuperatie, voeding enz… in plaats van op dopinggebruik. Ze ‘brommeren’ niet meer naar boven, iedereen moet trappen. Dat geeft jong, fris en gretig talent een plaats in het WorldTourpeloton. Het doet het dichter aanleunen bij de top en vlotter ontwikkelen. De stap blíjft lastig, maar wel beter overbrugbaar.”

Aanpassingstijd

Alles begint natuurlijk bij detectie. Bij UAE Emirates hebben ze daar een talentscout voor: Joxean ‘Matxin’ Fernandez, ex-QuickStep trouwens, waar ze nu vertrouwen op de deskundigheid van coaches Koen Pelgrim en Vasilis Anastopoulos. Sunweb schakelt met Hans Timmermans dan weer een ‘talentcoördinator’ in. "Die zelf talent opspoort en begeleidt, maar zich ook extra laat adviseren door de coaches van ons Development Team, die de basisscouting voor hun rekening nemen.” 

Van onschatbare waarde, nu al vijf jaar lang, zijn de ‘Sunweb Talent Days’. Waarop een twintigtal jonge talenten uit alle categorieën vijf dagen worden uitgenodigd voor een wederzijdse kennismaking en Brenner in mei 2019 pas écht goed werd doorgrond. Kemna: “Zijn talent was ons bekend. We wisten ook dat veel andere teams op hem aasden. Maar een blinde wedloop had geen zin, we wilden 100% overtuigd zijn. Daar hebben de diepere gesprekken voor gezorgd.”

Of het garantie biedt op succes? "In geen geval», beseft Kemna. "Ook al streven we het allerbeste na: elk toptalent dat je op zo’n prille leeftijd binnenhaalt, houdt een risico in. Omdat veel afhangt van de renner zélf. Brenner is polyvalent. Gefocust, supergedreven en intelligent. Niet de man die ‘zomaar’ dingen doet zonder te weten wat de uitkomst zal zijn. Het neemt niet weg dat ook híj de nodige aanpassingstijd moet krijgen. En dat we voorzichtig met hem zullen omspringen. Maatwerk, wordt het. 

Remco Evenepoel toont aan dat het wel degelijk kan. Maar het ‘copy-pasten’ van jullie goudhaantje zou wel heel onverstandig zijn. Net als het opdoeken van de U23-categorie. Want de meeste jongens hebben die nog altijd ontzettend hard nodig.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234