Zondag 17/01/2021

Belgisch voetbalAnderlecht

Marc Coucke staat vrijwel alleen op het gammele schip Anderlecht

Hoofdaandeelhouder Marc Coucke klapt voor zijn ploeg. Michael Verschueren is nu de op één na grootste aandeelhouder met 11 procent.Beeld BELGA

Nu Michael Verschueren van 5 naar 11 procent aandelen gaat bij Anderlecht is de belangrijkste vraag: welke invloed heeft dat op de gesprekken over de kapitaalsverhoging? De B-aandeelhouders zijn niet geneigd geld in de club te pompen, wat maakt dat een oplossing ver weg is.

Marc Coucke is met 76 procent van de aandelen nog altijd de meerderheidsaandeelhouder van RSC Anderlecht, zijn zakenpartner Joris Ide bezit 10 van die 76 procent. Er is geen haar op zijn hoofd dat eraan denkt om nu het gammele schip te verlaten. Neen, Coucke zal zijn verantwoordelijkheid nemen, zegt iedereen die bij het dossier betrokken is. De zakenman zal een financiële inspanning leveren om RSCA erbovenop te krijgen.

“Coucke moet wel”, zegt een insider. “Anders verliest hij te veel geld.” Een tegenstander sist dan weer: “Het is ook grotendeels zijn schuld dat er een recordverlies van 36 miljoen euro in onze laatste jaarrekening staat.” Dat is niet gelogen, onder Couckes beleid boekte Anderlecht slechte financiële resultaten. De schuldenberg nadert intussen de 100 miljoen euro. Net als zijn voorgangers heeft Coucke fouten gemaakt.

Maar Coucke wil zich wel smijten en zette dat drie maanden geleden in de verf door financieel bij te springen – die centen maken deel uit van het door het management opgestelde herstelplan. Eerder had hij al een stap opzijgezet, in het besef dat zijn aanwezigheid in het dagelijkse beleid niet langer een zegen was. Dat was geen simpele beslissing. Integendeel zelfs, Coucke slikte zijn trots in om Wouter Vandenhaute als hulplijn in te schakelen. Maar het moest, vond hij, voor de club en zijn portefeuille.

Unanimiteit vereist

Coucke stond meteen achter het herstelplan, met als belangrijkste onderdeel de kapitaalsverhoging. Die bestaat uit de investering van vers geld (20 miljoen euro) en omzetting van schulden in kapitaal (50 miljoen euro). Het is vandaag een zekerheid dat Coucke daarin zijn rol zal spelen. Maar volgen de B-aandeelhouders, die samen 26 procent van de aandelen hebben, dat voorbeeld? Dat is twijfelachtig.

Het is een complexe discussie omdat de B-aandeelhouders een blokkeringsminderheid bezitten en dus hun akkoord moeten geven voor eender welke actie. Anders gezegd: alle partijen moeten tot een overeenkomst komen, wat niet simpel is, gezien de spanningen. De B-aandeelhouders voelen zich gemarginaliseerd en menen dat zij niet als hoofdschuldigen aan de basis liggen van de economische malaise. In die context bijpassen vinden zij niet rechtvaardig. Zij benadrukken wel: “Wij willen hoe dan ook het beste voor Anderlecht.” Een tikje paradoxaal want een kapitaalsverhoging lijkt net het beste.

De spelers van Anderlecht bereiden zich intussen voor op de topper tegen Standard.Beeld Photo News

Of dat dan op hun kosten moet gebeuren, daarover denken de B’s na. In hun ideale wereld reikt Coucke uit eigen zak een oplossing aan, zonder dat hun aandelen ‘verwateren’ of procentueel minder waard worden. Dat lijkt, behoudens ongebruikelijke constructies, niet realistisch als zij niet willen of kunnen investeren. Bovendien zou het verbazen mocht Coucke alle lasten dragen, om daar dan niet met aandelen voor beloond te worden.

De gesprekken om tot een vergelijk te komen zijn aan de gang, met nu Michael Verschueren als spreekbuis voor de B’s. Hij verwierf deze week de aandelen van Alexandre Van Damme (5 procent) en Jo Van Biesbroeck (1 procent), waardoor hij de op één na grootste aandeelhouder is met 11 procent. Sommigen hebben daar vragen bij: Verschueren was nog maar pas afgeserveerd als sportdirecteur en staat niet bekend als vermogend. Kan hij een kapitaalsverhoging volgen, om zo zijn 11 procent te behouden? En waarom wil hij in zo’n klimaat een grotere rol? 

Tegelijk wekt Verschuerens manoeuvre onrust: wat is het plan? Het gerucht circuleert dat hij een coup voorbereidt in de vorm van een overname, met steun van Engelse investeerders. De Dilbekenaar ontkent formeel: “Schrijf dat maar.”

Verschueren wil naar eigen zeggen verzoenen, maar hij staat wel aan de kant van de B’s, die niet van plan zijn van hun standpunt af te wijken. Zo dreigt een impasse.

Een datum voor de volgende algemene vergadering is er voorlopig niet. In 2020 nog moet er duidelijkheid komen. Komt er geen deal, dan moet RSCA door het stof en is er een opgefrist herstelplan nodig. Naar verluidt werkt men er al aan.

Druk op spelers

In die woelige omstandigheden ontvangt Anderlecht zondag Standard. Het belang van de topper werd begin deze week nog onderstreept door de fans. Via een banner op het oefencomplex lieten zij weten enkel blij te zijn met een zege. “Goed dat ze dat doen”, vindt coach Vincent Kompany. “Het heeft ons een boost gegeven. Ik wil een ploeg zien waar de fans zich in herkennen.”

Behalve de eer zijn er ook de sportieve belangen. Anderlecht wil veel meer dan de huidige zevende plek. Bovendien gaf de prestatie van tegen Beerschot de paars-witte burger niet bepaald moed. “Ik heb de juiste reactie gezien op training en ik wil die zondag ook zien", zegt Kompany. “Truitje nat maken, aanvallen, agressief zijn. Mijn rol is om die mindset bij iedereen te implementeren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234