Donderdag 30/03/2023

NieuwsAnderlecht

Marc Coucke laat 37 miljoen euro vallen om Anderlecht weer levensvatbaar te maken

Voorzitter Wouter Vandenhaute, eigenaar Marc Coucke en CFO Michael Verschueren na de kwalificatie voor play-off 1, in Sint-Truiden. Beeld Photo News
Voorzitter Wouter Vandenhaute, eigenaar Marc Coucke en CFO Michael Verschueren na de kwalificatie voor play-off 1, in Sint-Truiden.Beeld Photo News

Voor wie eraan twijfelde: Marc Coucke heeft zijn toekomst verbonden aan die van Anderlecht. De eigenaar laat 37 miljoen euro vallen om de club weer levensvatbaar te maken. ‘Dit maakt zijn positie sterker en breder gedragen.’

NVK en PJC

“In het begin was Marc Coucke als supporter-eigenaar een deel van het probleem. Nu moet iedereen begrijpen dat hij een deel van de oplossing is.” Het waren maandagavond geen holle woorden van Anderlecht-voorzitter Wouter Vandenhaute in Extra Time.

Coucke stond voor een stuk aan de basis van de schuldenberg die paars-wit meesleurt. U kent het verhaal ondertussen wel: overbetaalde transfers (Bubacarr Sanneh: 8 miljoen euro), duurbetaalde lonen (Adrien Trebel: 3 miljoen euro bruto per jaar). Mensen die hem kennen vertellen dat Coucke ondertussen erkent dat hij fouten heeft gemaakt. Tegen zijn zin, dat wel – diep vanbinnen schuilt er een jongetje dat altijd gelijk wil hebben.

Maar het voorbije jaar heeft hij wel stelselmatig zijn misstappen recht proberen te zetten. Eerst door Vandenhaute op de voorzittersstoel te plaatsen en zo een belangrijk deel van de macht uit handen te geven, deze week door ook zijn financiële verantwoordelijkheid te nemen. Coucke had de club de voorbije jaren zo’n 50 miljoen euro geleend. Daarvan liet hij woensdag 37 miljoen vallen. Schulden omzetten in kapitaal, heet dat in economisch jargon. In de praktijk zal hij dat geld nooit meer terugzien. Hij kan alleen maar hopen dat paars-wit zijn plek aan de Belgische voetbaltop weer zal innemen en op die manier geld zal opleveren.

Spanning met B-aandeelhouders

“Coucke heeft altijd voor de lange termijn gekozen”, verzekert Jos Donvil. De CEO van Anderlecht benadrukt het belang van de deal tussen de aandeelhouders voor de toekomst van de club, “zelfs al zullen we ook nu nog lang moeten timmeren aan de weg”, maar benadrukt vooral de rol die Coucke heeft gespeeld. “Hij was de drijvende kracht achter de onderhandelingen. Hij is altijd constructief blijven zoeken naar een akkoord met de B-aandeelhouders. Evident was dat niet, en ik snap alle partijen daarin.”

De B-aandeelhouders (Michael Verschueren, Etienne D’Avignon, de families Beerlandt en Vanden Stock) wilden niet dat hun aandelen verwaterden, maar wilden oorspronkelijk ook niet nog meer geld in de club pompen om de putten die de baas gemaakt had te vullen. De spanningen liepen maandenlang hoog op. “Maar Coucke heeft zijn verantwoordelijkheid genomen”, stelt Donvil.

Albert Sambi Lokonga probeert de bal af te pakken van Abdoulay Diaby op training in Neerpede. Beeld Photo News
Albert Sambi Lokonga probeert de bal af te pakken van Abdoulay Diaby op training in Neerpede.Beeld Photo News

De sportieve resultaten hebben daarbij meer dan geholpen. In de kringen rond Coucke horen we fijntjes een verwijzing naar de beruchte open brief van eind 2019. De boodschap in een notendop: 2020 zonder Europees voetbal? So be it. In 2021 top vier. En in 2022 weer meedoen voor de titel. Het traject van Anderlecht volgt voorlopig perfect die blauwdruk.

Donvil: “Coucke en de andere aandeelhouders hebben duidelijk gemaakt dat ze een langetermijnverbintenis zijn aangegaan en dat ze daar ook consequent naar handelen.”

Steun van fans

Toen zijn aanwezigheid de club meer tegenwerkte dan hielp, zette Coucke een stap opzij. Wanneer een deal met de andere aandeelhouders nodig was, pushte hij en tastte hij zelf diep in zijn portefeuille.

Dat zorgt ook voor positieve reacties bij de achterban. De Anderlecht-supporters waren de voorbije jaren lang niet altijd blij met het beleid en de keuzes van de eigenaar. Maar ze zien wel in dat Coucke een straffe inspanning heeft gedaan om, zoals Vandenhaute het zei, een deel van de oplossing te worden.

Donvil: “Voor de supporters is dit een zeer belangrijk signaal. De fans weten dat Coucke zijn rol heeft gespeeld en stellen dat ook op prijs. Dat maakt zijn positie sterker en breder gedragen. Hij is nog steeds gepassioneerd door Anderlecht, maar hij heeft afstand genomen. Daardoor klikt de rest van de puzzel in mekaar.”

De kapitaalverhoging is meer dan enkel een manier om de schulden weg te werken. Het moet Anderlecht ook toelaten om een betere spelerskern uit te bouwen. Donvil: “Op sportief vlak willen we bijvoorbeeld meer stabiliteit, daar hamert Peter Verbeke (sportief manager, red.) terecht steeds op. Kijk naar Club Brugge: daar is heel weinig verloop in de spelerskern. Dat levert betere resultaten. Die stabiliteit hebben wij ook nodig.”

Vorige zomer had Verbeke een transferbudget van 4 miljoen euro, in de winter was er 0 euro voorhanden. In de volgende transferperiode zal de portefeuille groter zijn. “We gaan meer middelen hebben”, erkent Donvil. “We gaan met de sportieve cel kijken hoe we een zo sterk mogelijke ploeg kunnen samenstellen, en die opdracht is sinds woensdagavond iets makkelijker geworden. Maar we zullen niet ondoordacht handelen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234