Voetbal

Mannelijke en vrouwelijke internationals krijgen gelijk salaris in Nieuw-Zeeland

1 De mannen (All Whites) en vrouwen (Football Ferns) krijgen zelfde wedstrijdpremie en bedrag voor portretrechten. © Getty Images

De Nieuw-Zeelandse voetbalbond is bereid haar mannelijke en vrouwelijke internationals een gelijk salaris te betalen. De federatie spreekt van "een sleutelmoment in het nationale voetbal".

Concreet zullen zowel de mannenselectie (All Whites) als de vrouwenselectie (Football Ferns) een zelfde wedstrijdpremie en een zelfde bedrag voor hun portretrechten ontvangen. De vrouwen zullen voortaan ook in business class mogen vliegen.

Nieuw-Zeeland volgt zo het voorbeeld van Noorwegen dat vorig jaar de salariscondities van zijn mannen- en vrouwenteam al gelijkstelde. In België liet Red Flame Tessa Wullaert al eens een ballonnetje op in die richting, maar daar werd vanuit bondsmiddens negatief op gereageerd.

Het Nieuw-Zeelandse mannenteam kon zich niet plaatsen voor het WK van volgende maand in Rusland. De All Whites wonnen de kwalificaties in de OFC-zone, maar verloren hun intercontinentale play-off tegen Peru. 

zine