Zaterdag 10/06/2023

Portret

Kylian Mbappé, de stervoetballer die de banlieues doet dromen

Kylian Mbappé heeft zojuist zijn tweede goal gemaakt in de Champions League-wedstrijd tegen Barcelona, deze week. Beeld AP
Kylian Mbappé heeft zojuist zijn tweede goal gemaakt in de Champions League-wedstrijd tegen Barcelona, deze week.Beeld AP

Het uitgebluste kopje van Lionel Messi sprak dinsdag boekdelen: Kylian Mbappé (22) is klaar om het stokje van ’s werelds ­beste voetballer over te nemen. Toch staat de man die in de armste regio van Frankrijk opgroeide met beide voeten op de grond.

Michiel Martin

Hadden we op 10 juli 2018 een nationaal rondje ‘Fuck, Marry, Kill’ gespeeld, dan was de moord wellicht bij tweederdemeerderheid beslist. Dat de Fransman Samuel Umtiti de finaledroom van de Rode Duivels op het WK voetbal in minuut 51 aan diggelen kopte, valt moeilijk te verwijten. Dat Kylian Mbappé in blessuretijd nog even Toby Alderweireld ging jennen door hem de bal bij een inworp te ontfutselen, was de druppel op een withete plaat. Het Franse goudklompje kwam er goedkoop van af met een fikse duw van Axel Witsel, de man die in een ver verleden nog benen brak.

Achteraf, bij Sudinfo: “Als ik de Belgen beledigd heb, dan wil ik me excuseren. Maar ik sta wel in de finale, hè.”

De herinnering doet het Belgische bloed soms nóg koken, merkt Sporza-anker Aster Nzeyimana. “Als ik een lovende tweet uitstuur over Mbappé, is de reactie vaak: ‘Sorry, voor mij heeft hij ­compleet afgedaan’. Ach, die arrogantie maakt hem net zo leuk. En het is alleen maar erger geworden door bij PSG met Neymar te voetballen.”

Mbappé had zijn maatje Neymar dinsdagavond niet eens nodig om een ongeïnspireerd Barcelona in de achtste finales van de Champions League op de knieën te krijgen. De eerste goal van Mbappé in Camp Nou was een combinatie uit het boekje, de tweede een simpele binnentikker, de derde zwiepte in de winkelhaak en deed commentator Peter Vandenbempt kirren van plezier: “Het is geen luitenant, het is een generaal van het Franse leger dat Catalonië verovert.”

Het stond op het scorebord: 1-4, met als onderschrift: ‘Terugmatch overbodig.’ Messi keek weifelend naar boven, ongeveer vanaf dezelfde plek waar hij al de hele wedstrijd stond te surplacen, en zag dat hij even God niet meer was.

Het begint in Bondy

Veel fantasie is er niet nodig om de wedstrijd als definitieve wissel van de wacht te zien. Time Magazine kondigde het al aan in 2018: ‘Kylian Mbappé is the Future of Soccer’. Eén iemand was nog sneller met de voorspelling. Een 15-jarige Kylian Mbappé fotoshopte zichzelf voor een opdracht binnen de jeugdopleiding van AS Monaco al op de voorpagina van datzelfde magazine. Mét imaginaire quote van de befaamde trainer José Mourinho: ‘Kylian c’est l’avenir’.

Opgroeien doet de nieuwe wereldster in Bondy, een stadje met 50.000 inwoners in het noordoosten van de hoofdstad. Bondy is deel van het departement Seine-Saint-Denis, zowel de armste als jongste regio van Frankrijk. Het contrast kan vandaag moeilijk groter. Mbappé leeft nu in een luxe appartement met zicht op de Eiffeltoren, verdiende vorig jaar 28 miljoen euro en zou al een tijd samen zijn met Alicia Aylies, voormalig Miss France.

In de aanloop naar de wereldbeker wordt het succesverhaal van Mbappé gezien als een gom voor het enorme stigma dat over de banlieues gedrapeerd ligt. Als de jonge voetballertjes hun grote held de wereldbeker de lucht in zien steken, denkt iedereen: dat kan ik misschien ook. Van het kunstgras van Stade Léo Lagrange – waar AS Bondy zijn trainingen afwerkt – naar de mat van Stade de France – waar Les Blues spelen – is het elf kilometer wandelen.

In 2017 tekent Kylian Mbappé bij Paris Saint-Germain. Zijn broertje Ethan (l) kijkt bewonderend toe. Beeld AFP
In 2017 tekent Kylian Mbappé bij Paris Saint-Germain. Zijn broertje Ethan (l) kijkt bewonderend toe.Beeld AFP

Mbappé lijkt die bescheiden afkomst niet te zijn vergeten. De winstpremie voor het WK van 400.000 euro schenkt hij weg aan goede doelen. In februari 2019 schrijft hij een brief aan de enfants des banlieues op platform The Players Tribune, een weliswaar hevig gecureerd pr-kanaal, waarin hij die kinderen oproept om te dromen want ‘dat kost gelukkig niks’.

“Er staat een hele slimme kop op”, zegt Sirik Geffray (Eleven Sports), die de Franse competitie op de voet volgt. Hij ziet qua karakter gelijkenissen met de jonge Vincent Kompany. “Hij is ambitieus, heeft een onwaarschijnlijke cool, maar doet geen wilde dingen. Laatst stond er in L’Equipe een verhaal over zijn vriendschap met Neymar. Mbappé komt vaak bij hem over de vloer, maar in de week mee op stap gaan? Daar past hij voor.” Net zoals Kompany heeft Mbappé een sociaal project voor kansengroepen gestart. En als hij op het Élysée wordt ontboden, is dat niet zomaar om handjes te schudden, maar om president Macron van sportprojecten in Afrika te overtuigen.

Het zijn de ouders van Mbappé die de voetjes aan de grond lijmen. Vader Wilfried, die Kameroense roots heeft, was lange tijd een gerespecteerd voetbalcoach in Bondy. Moeder Fayza, Algerijnse origine, was een professionele handbalster. Modaal gezin, modale waarden. Wanneer Mbappé op zijn elfde door Chelsea en Real Madrid het hof wordt gemaakt, zeggen zij neen. “Ze wilden dat ik thuis bleef zodat ik een kind zou kunnen zijn en een normaal leven zou kunnen leven”, schrijft hij op The Players Tribune.

Usain Bolt

Via AS Bondy gaat het naar de gekende Franse voetbalacademie in Clairefontaine, en vandaar in 2013 naar AS Monaco. Twee jaar later debuteert hij er op 16-jarige leeftijd, een seizoen later speelt hij al de pannen van het dak. In de zomer van 2017 komt PSG met 135 miljoen euro en 40 miljoen euro aan bonussen op de proppen. “Hij is toen bewust naar Parijs getrokken, omdat hij daar absoluut wil slagen”, zegt Geffray.

Volgens hem was de wedstrijd dinsdag “een statement”. Mbappé had iets recht te trekken. Hij raakte vorig jaar geblesseerd, speelde de eindfase van de Champions League op halve kracht, sleepte dat mee in de eerste seizoenshelft en testte positief op corona. Er werd gesproken over een ‘dipje’. “Dat rugzakje moest eraf, dat voelde je de voorbije weken al.”

Voetbaltechnisch gezien valt er weinig op af te dingen. De flankaanvaller is het prototype van de moderne voetballer: atletisch, gerichte dribbel, klinische afwerking, veel snelle meters. Tijdens een wedstrijd in 2017 trekt Mbappé een sprint met gemiddeld 36 km/u, net iets minder dan de 37,5 km/u tijdens de wereldrecordrace op de 100 meter van Usain Bolt in 2009.

“Hij is even snel met de bal aan de voet als zonder, dat is erg zeldzaam”, zegt Nzeyimana. “Maar bovenal is Mbappé een geboren winnaar.” Op 22-jarige leeftijd staan er vier Ligue 1-titels en twee Franse bekers op het palmares. Herinner u ook dat zinnetje: “Maar ik sta wel in de finale, hè”. Hij scoort in die WK-finale in Moskou als eerste tiener sinds Pelé in 1958 en neemt de cup mee naar Frankrijk.

Alleen de beker met de grote oren ontbreekt. Zonder winst in de Champions League is het verhaal van PSG – en dus ook een beetje dat van goudhaantje Mbappé – niet volledig geslaagd. Ondertussen gonst het van de geruchten. Na elke wedstrijd steekt een journalist hem weer de micro onder de neus. De vraag: ‘Blijf je nu of ga je naar Real Madrid?’

Mbappé is met de bal even snel als zonder, weet ook Barcelona-verdediger Gerard Piqué. Beeld AFP
Mbappé is met de bal even snel als zonder, weet ook Barcelona-verdediger Gerard Piqué.Beeld AFP

Hij blijft er stoïcijns kalm bij, maar Real-voorzitter Florentino Pérez maakt er geen geheim van dat Mbappé een Galáctico moet en zal worden. Coach en idool Zinédine Zidane belt zelfs af en toe naar vader Wilfried met een liefdesverklaring. Het lijkt een gedroomd huwelijk. Op een oude foto is de kamer van de jonge Mbappé volgeplakt met posters van toenmalig Real-ster Cristiano Ronaldo –ook rugnummer 7. Op Instagram deed hij die foto in 2018 nog eens over, nu met foto’s van zichzelf.

Eind volgend seizoen loopt zijn contract bij PSG af. Dat betekent: verlengen of deze zomer nog verkopen. Ironisch genoeg lijkt alles af te hangen van de beste voetballer ter wereld, tot nader orde nog steeds Lionel Messi. Die leeft al een tijdje op gespannen voet met Barça, dat op de financiële dool is en tegelijk een jaarsalaris van 138 miljoen euro moet ophoesten. PSG zou in polepositie liggen, wat een vertrek van Mbappé kan bespoedigen. Te veel astronomische bedragen staat de Financiële Fair Play niet toe.

Lonkt er dan ook een nieuw minpuntje voor de Belgen? Eden Hazard zou het met de komst van Mbappé wellicht knap lastig krijgen bij Real. Anderzijds: “Nu is het letterlijk wachten op een wedstrijd in de Champions League om de flitsen van Mbappé te mogen aanschouwen”, zegt Nzeyimana. Niemand in België heeft namelijk de rechten op de Ligue 1.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234