Donderdag 01/06/2023

Olympische Spelen

Kopzorgen over ‘onveilige’ Zomerspelen in 2021

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Exact drie maanden geleden viel de beslissing om Tokio 2020 uit te stellen. Vandaag bestaan er nog veel twijfels over de haalbaarheid van de Spelen in de zomer van 2021. Het is hopen op een vaccin.

Valerie Hardie

Voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is er geen reden om over te gaan tot overhaaste beslissingen over de Spelen in 2021. Het enige wat voorzitter Thomas Bach er sinds 24 maart over kwijt wilde, was dat een nieuw uitstel geen optie lijkt: of Japan houdt ze in 2021, of ze komen er niet.

Zo schoof het IOC de hete aardappel door naar gaststad Tokio, waar het thema zelfs de inzet vormt van de gouverneursverkiezingen op 5 juli. De huidige gouverneur Yuriko Koike is voorstander van het behoud van de Olympische Spelen. Tegenkandidaat Taro Yamamoto pleit voor een annulering. "Er is geen enkele garantie dat we de Spelen veilig kunnen houden en er is nog geen vaccin. Tokio zal in een petrischaaltje veranderen als mensen van over de hele wereld naar hier komen."

De Japanse belastingbetaler draait op voor de kosten van het uitstel. De schattingen gaan van 1,8 miljard tot 5,4 miljard euro, terwijl ze er sinds de toewijzing in 2013 al zeker 11 miljard aan spendeerden. Uit de spaarpot van het IOC kwam 750 miljoen, nu aangevuld met nog 650 miljoen.

Hoe zit het met de ticketing? De verkoop van 7,8 miljoen kaartjes zou 745 miljoen euro in het laatje brengen. Al 4,5 miljoen tickets vlogen de deur uit voor het coronavirus opstak. Op de officiële site van Tokio 2020 valt te lezen dat het organisatiecomité tickets zal terugbetalen indien de kopers niet meer kunnen of willen komen.

Schadevergoeding

Een ander probleem zit bij de lokale sponsors, die samen instaan voor 2,6 miljard euro. Zij sloten een deal tot eind 2020 en moeten door het uitstel van de Spelen hun contract verlengen. Alleen gaf 68 procent van hen tijdens een poll van de Japanse zender NHK aan dat ze nog twijfelen. Ze zijn in de eerste plaats ongerust over de financiële impact van de pandemie op hun eigen bedrijf.

Tot slot is er wat Pierre Ducrey, directeur van het organisatiecomité, probleem nummer één noemt: het atletendorp. Aan de baai van Tokio werden 5.600 appartementen gebouwd waar de 11.000 atleten tijdens de Spelen zouden logeren. Nadien worden die omgevormd tot gewone flats, waarvan er al 940 zijn verkocht. Daar zijn luxeflats bij van 1,3 miljoen euro en het laat zich raden dat de eigenaars niet gediend zijn met een jaar uitstel. Het is nog onduidelijk of ze aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding.

Als besparing liet het organisatiecomité alvast verstaan dat de Spelen eenvoudiger kunnen. Volgens CEO Toshiro Muto waren er tweehonderd items die goedkoper konden, zonder in detail te treden. Ze zouden alvast snoeien in de openings- en sluitingsceremonie en de olympische fakkeltocht.

Een man fietst voorbij het olympisch dorp in de baai van Tokio. In de 5.600 appartementen moeten de 11.000 atleten logeren tijdens de Spelen. Beeld AFP
Een man fietst voorbij het olympisch dorp in de baai van Tokio. In de 5.600 appartementen moeten de 11.000 atleten logeren tijdens de Spelen.Beeld AFP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234