Update

Kocht Anderlecht Mornar met zwart geld?

4 © UNKNOWN

De Luikse justitie onderzoekt of Anderlecht Ivica Mornar in het geheim heeft betaald toen de Kroatische aanvaller in 2001 Standard voor paars-wit ruilde. De Luikse speurders kwamen in 2005 bij Anderlecht een financiële constructie op het spoor bedoeld om Mornar in het zwart te betalen, toen ze enkele twijfelachtige transfers van het Standard onder Luciano D'Onofrio onderzochten. Dat schrijft Le Soir.

4 De transfer van Ivica Mornar naar Anderlecht zou niet volgens de regels zijn gebeurd. © UNKNOWN
4 Michel Verschueren heeft al de nodige informatie verschaft aan de onderzoekers. © PHOTO_NEWS

De transfer van de Kroaat tien jaar geleden leek aanvankelijk af te springen door de hoge looneisen van de speler. Om de overgang toch af te ronden zou Anderlecht 250.000 euro betaald hebben aan een Luxemburgse spookfirma. Met dat bedrag zou de commissie van Djuro Sorgic, de officieuze makelaar van de speler, kunstmatig aangedikt zijn en Sorgic zou dan op zijn beurt een deel van het bedrag hebben doorgesluisd naar Mornar.
 
Betaald in het zwart

Mornar ontving 154.629 euro op een bankrekening in Oostenrijk. Sorgic kreeg 74.368 euro en ook twee andere tussenpersonen ontvingen een bedrag. De speurders ontdekten ook dat Sorgic een factuur van 12.395 euro indiende bij Standard voor "het vlotte verloop van de transfer".
 
Tot nu toe zijn enkel Sorgic en Alphonse Costantin, de voormalige algemene directeur van Standard, in verdenking gesteld wegens schriftvervalsing en gebruik van valse stukken. Het parket van Luik stelt momenteel het requisitoir op en zal mogelijk overgaan tot nieuwe beschuldigingen.

Verschueren
Michel Verschueren, ex-manager van Anderlecht, riskeert een aanklacht wegens schriftvervalsing en gebruik van valse stukken. Mornar en Sorgic kunnen vervolgd worden voor het witwassen van geld. "Ex-algemeen directeur Michel Verschueren heeft op 21 november 2011 alle nodige informatie verschaft aan de onderzoekers", merken de Brusselaars op.

Zowel de club als de voormalige manager waren steeds beschikbaar voor de onderzoekers, en blijven ook beschikbaar indien de speurders méér informatie zouden wensen. De club geeft geen verdere commentaar over het dossier." Anderlecht wijst er ook nog op dat er noch tegen de club, noch tegen Verschueren een aanklacht is. (belga/dea)

4 © PHOTO_NEWS

nieuws

cult

zine