Zondag 22/05/2022

InterviewPeter Verbeke

‘Kampioen worden is het enige wat telt voor Kompany’

Peter Verbeke: ‘Ik ben deze winter de mercato opgegaan met 0 euro.’ Beeld Photo News
Peter Verbeke: ‘Ik ben deze winter de mercato opgegaan met 0 euro.’Beeld Photo News

‘Het Anderlecht-voetbal is terug’, meent Peter Verbeke. De sportieve strateeg loodst de club doorheen de financiële steppe. De grootste rijkdom: Vincent Kompany. ‘Zijn weg zal naar succes leiden.’

PJC en SK

Peter Verbeke (37) doet zijn jasje uit. De wintermercato van Anderlecht (inkomend) is gedaan. “Met Hahn, Diaby, Larsen en Ashimeru hebben we nu een kern om bij de eerste vier te eindigen. Te beginnen met de wedstrijd op Moeskroen (vanavond om 21 uur, red.) start voor ons de laatste rechte lijn naar play-off 1. Het is money time. Hadden we déze kern op de been kunnen brengen op 1 september, dan durf ik te beweren dat we vandaag boven Genk zouden staan.”

Ook coach Frank Vercauteren zei op 29 augustus, na zijn ontslag: ‘Anderlecht kan kampioen worden.’

“Neen, Club Brugge staat verder. Maar tegelijkertijd heb ik me altijd wat geërgerd aan de waarnemers die in de zomer stelden dat Anderlecht niet over genoeg kwaliteit beschikte om zelfs maar mee te doen voor de vierde plaats. Ik vond ook dat we met Vercauteren een goede trainer hadden. Maar hij en Kompany hadden elk een totaal verschillende voetbalvisie.”

Kunt u dat even toelichten?

“Kompany wil pressing hoog op het veld, Vercauteren is daarin behoudender. Het gevolg is dat ze allebei anders naar bepaalde profielen kijken. Vercauteren zei ons: ‘Luckassen vind ik goed, maar Gerkens moet mij nog overtuigen.’ Terwijl Kompany vertelde: ‘Gerkens is heel interessant.’”

Maar de realiteit is dat Kompany bij 0-0 tegen Waasland-Beveren Dauda, Stroeykens en Diaby, die een jaar niet heeft gevoetbald, moet inbrengen. Noemt u dát genoeg om mee te strijden voor play-off 1?

“Je mag niet vergeten dat wij met Van Crombrugge, Cobbaut, Trebel, Verschaeren en Sambi Lokonga een pak dragende spelers zagen uitvallen. Maar goed, iedereen in de club hoopt dat we stelselmatig meer kwaliteit kunnen toevoegen. Anderlecht-kwaliteit.”

Vincent Kompany op de persconferentie voor Moeskroen-Anderlecht. Beeld Photo News
Vincent Kompany op de persconferentie voor Moeskroen-Anderlecht.Beeld Photo News

U verwijst naar de beperkte financiële slagkracht van Anderlecht?

“Sinds ik bijna een jaar geleden ben aangesteld, is er al die tijd sprake geweest van een kapitaalverhoging. Ik stel vast dat we op 25 januari 2021 geen stap verder staan en dat ik deze winter de mercato ben opgegaan met 0 euro. Het management zou graag weten waar het aan toe is. Het is juist dat we enkel spelers kunnen lenen, maar Miazga wil graag blijven, bij Ashimeru, Mukairu en Diaby hebben we interessante aankoopopties bedongen, en in geval van Europees voetbal kunnen we misschien Nmecha en Larsen nog een seizoen houden. Zonder een structurele financiële oplossing moet ik er niet eens aan denken om de opties te lichten of om met Nmecha en Larsen aan tafel te gaan. Meer nog: mogelijk moeten we dan Sambi of andere talenten verkopen en wordt het wéér van nul beginnen.”

Concreet: dreigt Anderlecht in februari zijn licentie voor 1A niet te halen als de kapitaalverhoging van álle aandeelhouders er niet komt?

“Alle aandeelhouders kennen de licentietoestand van Anderlecht heel goed en zullen ervoor zorgen dat het niet zover komt."

Begrijpt u dat de aandeelhouders niet genaamd Marc Coucke weleens denken: we hebben al eens een kapitaalinjectie gedaan en zie wat er met ons geld is gebeurd?

“Het verleden is het verleden en dat was niet goed. (wijst naar de muur) Daar is een kast vol recente dossiers waarbij ik financieel en juridisch grote ogen trek. Maar Coucke is vandaag de eerste om mea culpa te slaan. Hij heeft tegen mij gezegd: ‘Ik heb stommiteiten gedaan’. Op dit ogenblik is Coucke een enthousiaste eigenaar en supporter die de club wil steunen.”

Hebt u zicht op wat er leeft bij de supporters?

“De fans zijn zeer positief over het voetbal dat gebracht wordt. We pakten vier op twaalf tegen Beerschot, Leuven, Eupen en Waasland-Beveren en tóch is er nog steeds een zeker enthousiasme. Dat is omdat de fans zien dat het anderlechtiaanse voetbal terug is.”

Gelukkig, want Anderlecht haalt nauwelijks 50 procent van de punten.

“Anderlecht speelt vanaf minuut één tot minuut negentig herkenbaar voetbal: hoge pressing, technisch verzorgd en dominant. Het is veel meer dan eens met 3-0 winnen of een halfuurtje hier en daar goed voetballen. Maar dat het voetbal niet genoeg resultaten oplevert, betwist ik niet. En als dat nog drie maanden blijft duren, gaan de fans ook morren. Maar als we met anderlechtiaans voetbal top vier halen, zullen de supporters tevreden zijn, denk ik. Kompany niet. Het is ongelooflijk, kampioen worden is het enige wat telt voor hem.”

En wat is het tweede dat de fans bezighoudt?

“Dat de club door de financiële situatie geen spelers meer zal kunnen aantrekken met Anderlecht-DNA.”

Peter Verbeke, de crisismanager.

“Ja, eigenlijk wel. In tegenstelling tot andere Belgische clubs doen onze transfers het over het algemeen wel goed. Wellenreuther speelt, Miazga speelt, Cullen speelt, Nmecha speelt…”

Maar Bundu, die u haalde voor meer dan 2 miljoen euro, speelt niet. Meer zelfs: hij staat op het punt om alweer verhuurd te worden aan Kopenhagen.

“Dat heeft helemaal niets te maken met de kwaliteiten van Bundu, maar met het profiel dat misschien niet helemaal past in het voetbal van Kompany. Wij zetten druk in een 4-4-2 waarbij enerzijds Nmecha en de nummer 10 doorjagen op de keeper en de centrale verdediger, en anderzijds de wingers druk zetten op de vleugelverdedigers. Kompany verwacht van Mukairu en Amuzu dat zij de fullbacks opeten. Bundu is een ander type. Hij is meer iemand die dankzij zijn fysieke mogelijkheden sterk is in de omschakeling.”

De transfer van Mustapha Bundu was geen voltreffer. Beeld BELGA
De transfer van Mustapha Bundu was geen voltreffer.Beeld BELGA

Dan ligt de verantwoordelijkheid toch bij Kompany, die nooit zijn fiat had mogen geven voor de komst van Bundu?

“Vincent was deze zomer nog niet de Vincent die hij vandaag is. Hij is de eerste om dat toe te geven. Kompany ziet nu veel beter wie past in zijn voetbal en wie niet.”

Heeft dat onderweg punten gekost?

“Ik denk het wel. Dat weet Kompany ook.”

Hoe is het werken met hem?

“Het leuke is net dat hij jou helemaal meeneemt in het proces. Kompany is zeer zelfkritisch, hij analyseert elke training en elke wedstrijd met de insteek: wat had ik beter kunnen doen? Zijn uiteindelijke doel is totale dominantie over het hele veld, offensief en defensief.”

Kan op Anderlecht Kompany genoeg sportief uitgedaagd en gecorrigeerd worden? Hier is geen Vincent Mannaert die zelf op hoog niveau voetbalde, of Luciano D’Onofrio die op zijn dertigste al een kern samenstelde die de Europa Cup won.

“Ik geloof dat ik met mijn analyses doordring bij Kompany. Er zijn twee mensen die hem echt kunnen uitdagen: Nicolás Frutos en vooral Craig Bellamy. Bellamy is zo vrank als maar kan zijn. Hij durft Kompany gewoon te zeggen: ‘Die wissel van jou was volledig fout’. In Anderlecht zijn voldoende mensen die genoeg van voetbal kennen om een juiste analyse te maken. Ik durf te stellen dat wij structureel in de richting evolueren van Club Brugge.”

Wat we horen vanuit de kleedkamer: ‘Kompany is vooral een trainer voor de spelers 1 tot 11, en heeft minder aandacht voor de bankzitters.’

“Ik kan me daar iets bij voorstellen, omdat hij in de eerste plaats bezig is met wat de ploeg elke wedstrijd op het veld hoort te brengen, het tactische. Club Brugge, bijvoorbeeld, is na al die jaren een machine geworden. Dan kun je als trainer al eens wat meer tijd stoppen in het peoplemanagement van je spelers 12 tot 20.

Als Kompany twijfels heeft bij Bundu en als hij in Vlap (7 miljoen euro) nog steeds geen onbetwiste titularis ziet, moet u dan niet als sportief directeur knarsetanden?

“Neen, omdat ik, samen met Wouter Vandenhaute volledig achter de visie van Kompany sta. Ook ná Kompany zal zijn filosofie de filosofie van de club blijven. Het is zijn weg, omdat we geloven dat die weg uiteindelijk naar succes zal leiden. Met dié nuance dat zelfs met een structureel financieel herstelplan Anderlecht ook de komende jaren niet 20 miljoen op de mercato zal kunnen investeren, zoals Club Brugge en Racing Genk. Ik durf ook volgend seizoen de term ‘kampioen’ nog niet in de mond te nemen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234