NieuwsWielrennen
Kamp-Nuyens eist schorsing voor Van Aert en miljoenenboete voor Jumbo-Visma
De veroordeling van Wout van Aert door het Antwerpse arbeidshof, voor oneigenlijke contractbreuk met het team van Nick Nuyens, dreigt een draak met vele koppen te worden. Nick Nuyens, zijn vennoot Chris Compagnie en hun raadsman Rudi Desmet dringen er bij de wereldwielerbond UCI op aan dat deze disciplinaire maatregelen neemt tegen van Aert, tegen zijn ploeg Jumbo-Visma en tegen zijn manager Jef Van den Bosch. Schorsingen en zware geldboetes hangen hen boven het hoofd.
Op 9 juni van dit jaar veroordeelde het arbeidshof van Antwerpen Wout van Aert tot een boete van 662.631,05 euro voor zijn contractbreuk op 17 september 2018 met Team Veranda’s Willems-Crelan. Dat was de ploeg van Nick Nuyens, waarmee Van Aert een driejarig contract had, dat op 31 december 2019 zou aflopen. Het arbeidshof zag geen dringende reden voor het ontslag van Wout van Aert en vond dat Van Aert “een incident schromelijk heeft overdreven en buiten proportie heeft opgeblazen”.
Als het van Nick Nuyens, zijn vennoot Chris Compagnie en zijn raadsman Rudi Desmet afhangt, is de zaak daarmee niet gesloten. Ze vragen aan de wereldwielerbond UCI dat zij disciplinaire sancties oplegt aan Wout van Aert, zijn huidige ploeg Jumbo-Visma en Jef Van den Bosch, de manager van Wout van Aert.
Op 1 december 2018, anderhalve maand na zijn contractbreuk met Team Veranda’s Willems, tekende Wout van Aert een contract met LottoNL-Jumbo (nu Jumbo-Visma). Van Aert had toen al een contract met de Nederlandse WorldTour ploeg dat inging op 1 januari 2020. Het nieuwe contract liep van 1 maart tot 31 december 2019. Dat nieuwe contract werd buiten de officiële transferperiode (1-15 augustus) getekend. Het gebeurde ook zonder akkoord en goedkeuring van teambazen Nick Nuyens en Chris Compagnie. UCI-reglementen voorzien dat de transfer van een renner, voor de einddatum van zijn lopend contract, enkel is toegestaan mits een geschreven akkoord tussen de renner, zijn huidige werkgever en zijn nieuwe ploeg, en dat met goedkeuring van de UCI.
Van Aert en zijn raadsman Walter Van Steenbrugge baseerden zich op een brief van de UCI van 15 november 2018, waarin de wereldwielerbond aangaf zich niet te verzetten tegen het nieuwe contract van Van Aert, in afwachting van de uitspraak van een Belgische rechtbank over de contractbreuk. De UCI schreef toen: “We houden ons het recht voor disciplinaire stappen te zetten (...) wanneer de Belgische rechtbanken oordelen dat de renner zijn contract op oneigenlijke wijze heeft gebroken.”
Het woord is nu aan de UCI, vinden Nick Nuyens en zijn raadsman Rudi Desmet.
Schorsingen en boetes
In een brief van 13 augustus 2021 vraagt Desmet dat de UCI Wout van Aert sanctioneert op basis van de artikels 2.15.213 en 2.16.044. Advocaat Desmet is van mening dat Wout van Aert de door de UCI voorziene transperiode niet heeft gerespecteerd en vraagt om de renner een boete op te leggen van 300 tot maximaal 100.000 Zwitserse frank (285 tot 94.950 euro) en een schorsing van één tot vier maanden.
Voor de ploeg Jumbo-Visma Wout voorziet het UCI-artikel 2.15.122 een boete van 30.000 tot 500.000 Zwitserse frank (28.490 tot 474.770 euro). Raadsman Desmet argumenteert dat het toenmalige LottoNL-Jumbo Nick Nuyens en zijn vennoot Chris Compagnie nooit heeft gecontacteerd of toestemming heeft gevraagd voor het contractbesprekingen aanvatte met Wout van Aert. De boete aan de UCI moet met drie worden vermenigvuldigd omdat het contract met Van Aert buiten de officiële transferperiode is gesloten, aldus Desmet. Dat betekent dat Jumbo-Visma een boete van maximaal 1.424.310 euro riskeert.
Volgens UCI artikel 2.15.122 moet Jumbo-Visma dan ook nog een schadevergoeding betalen aan Nuyens en Compagnie gelijk aan het loon dat Wout van Aert bij Veranda’s Willems-Crelan zou hebben gekregen tussen 17 september 2018 en 31 december 2019. Te weten: 662.404,31 euro. Of, indien het cassatieberoep van Nuyens tegen het vonnis van het arbeidshof wordt weerhouden: 1.090.000 euro. Voor Jumbo-Visma dreigt de rekening dus heel hoog op te lopen, tot ruim 2,5 miljoen euro.
Ook manager Jef Van den Bosch hangt een zware sanctie boven het hoofd. UCI-artikels 31B en 31C voorzien dat een manager zich moet onthouden van betrokkenheid bij het aanzetten tot contractbreuk. Raadsman Rudi Desmet schrijft aan de UCI: “Het is niet betwistbaar dat Mr. Jef Van den Bosch Wout van Aert geassisteerd heeft zowel bij het verbreken van zijn contract met mijn cliënt als bij het afsluiten van een nieuw contract met Team Jumbo Visma. Omdat dit geleid heeft tot de verdwijning van het Pro Cycling team van mijn cliënt, moet hij beboet worden met 10.000 Zwitserse frank (9.500 euro) en moet zijn licentie worden ingetrokken.”
Het crossprogramma van Van Aert: twaalf wedstrijden in vijf weken
Wout van Aert duikt op 4 december opnieuw het veld in. De Belgisch kampioen start zijn crossseizoen in Boom. Nadien volgen nog elf veldritten in vijf weken tijd. Van Aert begint meteen met een dubbel weekend op 4-5 december. Ook het weekend erop (Essen - Val di Sole) pakt hij twee veldritten mee. Tussen 12 en 26 december neemt hij wel even een break om met zijn ploeg Jumbo-Visma mee op stage te gaan in het Spaanse Sant Feliu de Guixols. De eindejaarsperiode wordt druk, met 8 crossen in 15 dagen. “Dit is mijn definitieve programma tot en met het Belgisch kampioenschap. Wat daarna nog volgt, is nog niet beslist”, vertelt Van Aert bij Wielerflits. Het WK in het Amerikaanse Fayetteville is dus nog een vraagteken.